© Toru Hanai Още по темата Илън Мъск се отказа

...
© Toru Hanai Още по темата Илън Мъск се отказа
Коментари Харесай

Борсата ще отсъди за "лупинга" на Мъск

© Toru Hanai Още по тематиката
Илън Мъск се отхвърли да смъква Tesla от борсата

Той се е съветвал с дребни и огромни акционери за решението си компанията да остане обществена
26 авг 2018
Саудитският фонд може да закупи мажоритарен дял в бъдещия съперник на Tesla

ФПИ договаря за съществени вложения в Lucid Motors, която има упоритостите да заема позиции на пазара на електрически автомобили
20 авг 2018 Инвеститорите на борсата ще " отсъдят " и оценят решението на изпълнителния шеф на Tesla Илън Мъск да се откаже публично от проектите си за свалянето на компанията от фондовия пазар, написа Reuters. Мъск взе решението си също толкоз ненадейно, колкото и предходното, само че в този момент рискува както правни проблеми, по този начин и на борсата, която до неотдавна искаше да напусне.

Акциите на Tesla се търгуват с 10% по-ниско, в сравнение с равнището им, преди Мъск да разгласи желанията си да направи компанията непублична. Освен това шефът евентуално ще бъде разследван и от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища в Съединени американски щати (SEC). Причината е в думите на Мъск, че " финансирането е обезпечено " за излизането от борсата. Инвеститори също по този начин заведоха каузи против Мъск с обвиняването, че с общественото си говорене в Twitter се пробва да въздейства по непочтен метод на цената на акциите на компанията.

Оправдан песимизъм

Някои вложители демонстрираха песимизъм по отношение на проектите на Мъск още когато той ги разгласи. След като Суверенният фонд на Саудитска Арабия се отхвърли от договорката и Tesla ще остане на борсата, пред Мъск и останалите акционери остават големи проблеми. Към края на второто тримесечие компанията имаше 2.78 милиарда $ кеш, откакто означи загуба от 718 млн. $.

Сега на компанията може да се наложи не просто да остане на борсата, само че и да търси пресен капитал посредством нея. Единствената вяра за органично балансиране на финансите в Tesla е по-високо произвеждане на Model 3. Компанията към този момент доближи проектите си за произвеждане на 5000 коли на седмица в заводите си, само че поточната линия е надалеч от изчистване на всички проблеми.

Обратно към пазара

Анализаторите считат, че напълно скоро може да се наложи Tesla да набере спомагателен капитал посредством борсата, с цел да стартира да поправя вредите върху доверието на вложителите. Подобна бърза крачка обаче би отворила въпроса по отношение на това до каква степен Tesla в действителност има задоволително финансиране за реализиране на проектите си.

Цената на акциите на Tesla към момента дават на компанията по-висока пазарна оценка, в сравнение с множеството обичайни производители на коли. Високата цена на акциите дава опция на Tesla да работи по проектите си за инфраструктурна мрежа за зареждане, нови модели SUV и Roadster, както и камиони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР