© Toby Melville Още по темата Lidl и Aldi са

...
© Toby Melville Още по темата Lidl и Aldi са
Коментари Харесай

Tesco подготвя нова верига с отстъпки, за да се конкурира с Aldi и Lidl

© Toby Melville Още по тематиката
Lidl и Aldi са най-бързо растящите търговски вериги във Англия

Продажбите на немските компании в страната са нарастнали със 17% през последното тримесечие
11 яну 2018
Tesco ще изплаща дивиденти за пръв път от три години

Британската верига супермаркети се завърна към по-сериозните облаги
4 окт 2017
Global Powers of Retailing 2017: Размествания в топ 10 на световно равнище

Световните вериги се сливат, с цел да стават още по-големи
29 сеп 2017 Най-голямата комерсиална верига във Англия Tesco е в развой на създаване на обособена верига магазини с отстъпки в опит да се пребори със сериозната конкуренция от страна на немските Aldi и Lidl. Това оповестява Reuters, базирайки се на информация от Sunday Times. Според осведомени Tesco ще се концентрира върху модел, който да предлага по-изгодна последна цена за потребителите за ограничение растежа на задграничните си съперници.

Данните на компанията за изследвания Kantar Worldpanel сочат, че единствено за последните 12 седмици четирите най-големи вериги супермаркети на Острова са понижили пазарния си дял за сметка на немските компании. Към момента от Tesco към момента няма публично изказване по случая, допълват от организацията.

За Tesco последните години се оказаха, меко казано, тежки, като след счетоводния скандал от 2014 година компанията би трябвало да се бори с намаляващи доходи от продажби и прави опити да възвърне репутацията си. В допълнение към към този момент съществуващите проблеми миналите месеци прибавиха и нови в лицето на все по-голямата конкуренция от непознатите вериги на локалния пазар и отхвърли на Комисията за защита на конкуренцията компанията да придобие дистрибутора Booker.

Германското въздействие

Успехът на Aldi и Lidl е забележим и тази наклонност е повече от обезпокоителна за локалните търговци, които не престават да губят позиции. Възползващи се от смяната в потребителското държание и покупателните привички, немските представители следват политика на навсякъде и непрекъснато уголемение, като започнаха и ценова война с четирите най-големи английски вериги - Tesco, Sainsbury’s, Asda и Morrisons, известни още като Big Four (бел.ред. - Голямата четворка). По данни на Management Today от 2013 година до през днешния ден общият пазарен дял на Aldi и Lidl във Англия е повишен с съвсем 80%.

Едно от най-важните решения на Aldi и Lidl е да оферират по-малък избор от артикули на по-изгодна цена. В днешно време мисленето на потребителите се управлява от максимата " улеснение пред обсег ", що се отнася до предлаганите артикули, а етикетът " на ниска цена " пък постоянно е привличал повече хора.
Друга част от уравнението включва съответното разчитане на смяната в покупателните привички на хората, като те усилват извършването на покупки онлайн и се насочват към дребни, местни магазини. Точно заради тази причина Aldi и Lidl не влагат в огромни пространства, а по-компактните магазини им икономисват разходи от поддръжка и вършат работата по-ефикасна. Не на последно място се подрежда и всестранната им агресия във връзка с основаването на нови местоположения и завладяване на всички ниши, които останалите търговци освобождават. За съпоставяне - през 2014 година Aldi разгласи проект за увеличение броя на магазините си от 450 на 1000 до 2022 година, а Lidl от своя страна тогава съобщи, че ще влага 1.5 милиарда паунда за три години за разкриване на 40-50 магазина годишно.

Случаят Tesco

Към момента политиката на Tesco се свежда до това да затвърди позицията си на националния пазар във Англия, където към този момент държи дял от 28%. След серията проблеми и несполуки, а в този момент срещайки и една нова заплаха за бъдещето си, компанията се стреми да премисли курса си и да се върне още веднъж към предходните равнища на триумф. За съпоставяне - още в първата година от ръководството си изпълнителният шеф Дейв Люис постави старания да възвърне името на компанията, като тогава фокусът се насочи по направлението обслужване на клиенти. Крайната цел беше клиентите да се усещат удовлетворени, че са получили най-хубавото за парите си, като се организираха огромни рекламни акции.

Люис също по този начин поставя старания да позволи проблемите със спадащите продажби и огромните, само че полупразни магазини. Той смъкна цените и понижи разноските, като затвори физически магазини и отстрани нерентабилни щандове с артикули. Редуциране на броя на предлаганите артикули също беше на дневния ред, като съгласно изданието Supply Management през 2015 година Люис дава обещание да редуцира продаваните типове продукти с 30 хиляди

Миналата година компанията направи друга стратегическа стъпка – опита се да купи дистрибутора Booker и по този начин да влезе в нишата доставки по домовете. Мотивът за това решение е фактът, че потребителите харчат за покупки толкоз, колкото и за подготвена храна от заведения за хранене, показва Supply Management въз основа на държавни статистически данни. Въпреки това обаче желанието за агресия на компанията не беше утвърдено от регулаторите и през новата година управлението на Tesco ще опитва следващ ход.

Според The Sun ритейлърът продължава с последователното унищожаване на работни места, като се чака 1700 позиции да бъдат заличени за " опростяване " на интервенциите. Тази наклонност е повсеместна в бранша, като и останалите огромни играчи в сектора подхващат сходни съкращения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР