© Свалена от фейсбук профила на Бойко Борисов Исках да

...
© Свалена от фейсбук профила на Бойко Борисов Исках да
Коментари Харесай

Бойко Борисов направи среднощен 180 градусов завой в Брюксел

© Свалена от фейсбук профила на Бойко Борисов " Исках да те видя, защото се обрисува компромис, Вебер на Народното събрание, ти на комисията ", стартира Бойко Борисов диалога си с сегашния заместител ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс. От диалога се схваща, че Борисов ще поддържа кандидатурата на Тимерманс за ръководител на Европейска комисия, макар че той идва от Партията на европейските социалисти.

Двустранната намира се организира единствено няколко часа откакто Борисов твърдо застана зад Манфред Вебер, претендентът на Европейската национална партия (ЕНП), в която членува и ГЕРБ. " Имаме си шпиценкандидат, спечелил изборите, няма логичност спечелилият да не е ръководител на Европейска комисия ", сподели министър председателят преди началото на изключителната срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел. Целта на срещата е да контракти новите ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и висшия представител на Европейски Съюз в региона на външната политика и защитата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Преди началото на Европейския съвет Бойко Борисов беше един от тези, които гласно показаха възмущението, че са били загърбени в процеса на избора. Причината е, че Германия, Франция, Испания и Холандия бяха постигнали сделка за пакетна договорка за разпределението на постовете по време на срещата на Г-20 в Осака, Япония. Тъй като претендентът на спечелилата най-вече гласове ЕНП няма късмет да събере задоволително поддръжка – социалистите, либералите и зелените в европарламента имат двойно повече евродепутати, четирите огромни страни членки се бяха разбрали Европейската комисия да бъде отстъпена на левицата, до момента в който ЕНП получат поста ръководител на Европейския парламент и висш представител в региона на външната политика и сигурността. Борисов беше безапелационен, че множеството министър председатели в ЕНП са против сходна договорка и че немският канцлер Ангела Меркел не може да договаря от тяхно име. " Тя е водач единствено на немския Християндемократически съюз (ХДС), само че не и на ЕНП ", сподели Борисов.

На процедура недоволните от Тимерманс страни – пет в ЕНП, само че и Чехия, Полша, Словакия и евентуално Италия бяха задоволителни да блокират неговата кандидатура. Затова изглеждаше, че за втори следващ път Европейския съвет ще приключи безуспешно, а дипломатите към този момент обсъждаха дали новата колекция на водачите ще бъде на 15 юли или през септември.

Именно тогава пристигна среднощния завой на Борисов. След като срещата на водачите беше краткотрайно прекъсната поради стигането на договарянията в задънена улица, българският министър председател е имал двустранни срещи с Меркел и холандския министър председател Марк Руте, с които се е съгласил, че би трябвало да се реализира компромис. След това е последвала и срещата с Тимерманс, в която Борисов застава на негова страна.

В началото на диалога, който е качен във фейсбук профила на премиера, се чува по какъв начин Борисов изброява всички проблеми, които постоянно разисква с Тимерманс – " газовият хъб, механизма [мониторинга на Европейска комисия върху българската правосъдна система], Шенген, инспекция на тримата огромни [т.е. върху председателките на двете висши съдилища и гласния прокурор] в общи линии да се забележими и да ги преговорим. "

От изброяването не излиза наяве дали това са въпросите, които Борисов слага на масата, с цел да даде поддръжката си Тимерманс. В един миг записа прекъсва, след репликата на холандския политик, че " това евентуално не би трябвало да го записваме ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР