© Stephen Lam Още по темата 4+1 | Как да

...
© Stephen Lam Още по темата 4+1 | Как да
Коментари Харесай

4+1 | Какво разкри скандалът с Cambridge Analytica за Facebook

© Stephen Lam Още по тематиката
4+1 | Как да предпазим данните си онлайн, за какво Фейсбук не се оправя с PR рецесии и по какъв начин езикът въздейства на мисленето ни

Четири хрумвания за четене и една за слушане
21 мар 2018
4+1 | Всевиждащото око на Фейсбук, бавната гибел на дребния бизнес и какво е Web 3.0

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
20 мар 2018
4+1 | Как световното поданство ще заздрави доверието, расовото неравноправие в Съединени американски щати и тайният живот на богатите

Четири хрумвания за четене и една за слушане
19 мар 2018
4+1 | Как младите учени трансформират света, британската граматика е in и какво издава офисът за работното място

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
18 мар 2018 Скандалът с Фейсбук и Cambridge Analyticа още веднъж насочи публичното внимание към най-голямата обществена мрежа в света, софтуерните компании като цяло и заплахата за персоналните ни данни онлайн. От разкриването на историята до момента се написаха безусловно стотици публикации - ето нашите 4+1 любимци, които преглеждат казуса в цялата му комплексност.

ЧЕТИРИ ИДЕИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Проблемът е в самия бизнес модел на компанията
" Ако един артикул е безвъзмезден, ти не си консуматор - ти си продуктът. " Около тази позната поговорка се движи създателят на първото ни предложение за текст. Събирането на данни и потреблението им за избрани цели е в бизнес модела на Фейсбук, а това отдавна е социална загадка. Целия текст четете тук (вътре ще намерите и потребни препоръки по какъв начин да отбраните данните си онлайн).

Фейсбук е като цигарите
Подобно на тютюнопроизводителите Фейсбук също прави артикул, който в основата си е нездравословен. С тази разлика, че компанията и нейният създател Марк Зукърбърг показват платформата като нещо позитивно. Подробен разбор от резултатите на Фейсбук както върху човешкото здраве, по този начин и върху публичния живот демонстрира, че това напълно не е по този начин. Повече по тематиката на този линк.

Заблудата за Фейсбук като общественост
Общност. Така Марк Зукърбърг назовава Фейсбук и мрежата консуматори в свои изявления или изявленията. За компания, за която от две години насам PR борбите не стопират, това определение наподобява не на място. Или Зукърбърг лъже, или не знае нищо за личното си създание. Текстът е от CNET.

Нужни са регулации
Неправомерното потребление на персонални данни от подобен мащаб няма по какъв начин да не попадне отвън радара на регулаторите. Особено когато резултатът от нещо сходно има директен резултат върху демократичния развой. Как би изглеждала регулацията на Фейсбук споделя Wired.

След пет дни безмълвие - качулка
Пет дни откакто The Guardian, New York Times и Observer разгласиха следствието си, Марк Зукърбърг най-сетне реши да приключи мълчанието си - първо с изчерпателна обява от Фейсбук профила си, а по-късно с няколко изявленията. Какво споделя Зукърбърг пред NYT чуйте тук или долу:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР