© Shutterstock Още по темата Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат,

...
© Shutterstock Още по темата Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат,
Коментари Харесай

Вечерни новини: Недомислици в търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

© Shutterstock Още по тематиката
Вечерни вести: Чуждите вложения порастват, Орбан и Борисов имат разлики за мигрантите, а напрежението сред Патриотите нараства

И още: Латвия получи двоен банков удар; Най-богатият предприемач в Чехия купува " Нова телевизия " ; Утре ще стане ясно кой ще е новият ръководител на основния Софийски градски съд
19 фев 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Политически апели и рецензии не стопираха " Луковмарш " ; Тръмп атакува ФБР поради стрелбата във Флорида; Държавният запас дава 16 млн. лева за охрана; Централният банкер на Латвия беше задържан
18 фев 2018
Вечерни вести: Пеевски сблъска Радев и Борисов, а осветляването на Цеко Минев не спря митингите за Банско

И още: Марешки оказа помощ Народното събрание да отхвърли ветото на президента за строителство върху някогашни ниви; Най-важният международен конгрес за сигурност започва в петък
15 фев 2018 Две от главните събития в страната за вторник се провалиха " по болест ". Единият от двамата претенденти за ръководител на Софийския градски съд Светлин Михайлов влезнал в болница в понеделник вечерта и плануваният за вторник сутринта избор се отсрочи. Също болест отсрочи плануваното за през днешния ден работно посещаване в България на канцлера на Австрия Себастиян Курц. Така денят се лиши и от следващата доза правосъдна скандалност и от следващото потупване по гърба за Бойко Борисов.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Заради недомислици в комерсиалния закон фирмите би трябвало да подписват неуместни заявления за прекачване на компания

Собственици на компании или фирмени дялове, които желаят да ги трансферират на друго лице, ще би трябвало да подадат декларация, съдържаща неуместно изказване - че са изплатили дължимите, само че неизплатени трудови хонорари. Това е заложено в пример, утвърден от министрите на правораздаването и на труда като част от документите, подавани при прекачване на сдружение.

С измененията в Търговския указател, направени под диктовката на омбусмана Мая Манолова сякаш за отбрана на ползите на служащите и чиновниците, се вкара обвързване за търговците при прекачване на компания да показват уверение, че не дължат заплати. Не беше казано обаче кой и по какъв начин ще удостоверява това. В последвалия безпорядък от Търговския указател отхвърлиха да вписват промени в сдруженията, което засегна хиляди компании. Последният опит това да бъде поправено с нови промени в закона докара обстановката до нов парадокс.

Атаки на сирийското държавно управление донесоха следващите десетки жертви и заплаха от конфликти с Турция

Светът следи с нова паника Сирия, откакто два следващи дни въздушни удари на сирийското държавно управление по бунтовническия анклав Източна Гута взеха над 170 жертви - най-малко 50 във вторник и 120 в понеделник. Във вторник привечер стана ясно, че сирийски проправителствени сили са навлезли и в кюрдския граничен анклав Африн, което покачва риска от конфликти с Турция. Информацията за настъплението идва ден откакто Сирийската държавна осведомителна организация заяви, че ще бъдат изпратени " национални сили " за поддръжка на Африн " " против офанзивата на турския режим ", написа BBC. През последния месец турски и размирен сили се борят с кюрдската милиция в Африн.

Сирия се трансформира в намерено полесражение за войната на други. Израел и Иран водят прокси конфликти там, Съединени американски щати и подкрепяните от тях кюрди се сблъскаха със силите на Асад и Русия, а в този момент про-правителствените сили и Турция са на ръба на спор. Без нито един престиж, който да е кадърен да събере на една маса всички играчи, това е рецепта за ново злополучие. Междувременно Организация на обединените нации предизвести, че обстановката в Източна Гута, къде са хванати в капан към 393 000 души, излиза от надзор и прикани за неотложно прекъсване на безразборното бомбардиране. Източна Гута е последната огромна бунтовническа база покрай Дамаск, само че в региона оперира и джихадистки съюз, воден от някогашни сътрудници на " Ал Каида " в Сирия. Мястото беше несъмнено за " зона за деескалация " от Русия и Иран, които поддържат сирийското държавно управление, и от Турция, която поддържа бунтовниците. Но насилието се усили в средата на ноември предходната година, когато сирийската войска усили офанзивите против анклава в отговор на бунтовническата атака.

Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен

Народното събрание няма да дефинира в този момент къде в София ще има небостъргачи. Това ще стане с смяна в общия организационен проект на града, едвам откакто бъде призната визията за столицата наесен. Това стана ясно по време на полемика в Народното събрание, във връзка новия закон за застрояването на Столична община. Той беше признат на първо четене, следва да се преглежда преди второто гласоподаване в комисията по районно развиване. Първоначалното предложение бе зоните да са три - към Централната гара, към " Интер експо център " и на околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ". В предварителното разискване в този момент се разбра, че най-вероятно ще бъдат признати предложенията от ГЕРБ най-високото застрояване в зоните, за които в този момент няма ограничавания, да е до 75 м. В центъра максимумът ще е 50 м., а в зоните оттатък Околовръстното шосе - 15 м.

Законът за застрояването на Столична община бе препоръчан от основния проектант на града Здравко Здравков и главната му цел бе точно да се дефинират специфични зони за построяването на високи здания в града, с цел да се избегнат проблеми с изникването на небостъргачи в изцяло несъответствуващи квартали. В последните месеци в столицата назряха няколко сходни абсурда.

Още по тематиката очаквайте на следващия ден на capital.bg

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Венецуела пусна личната си криптовалута Petro, обезпечена с нефт и диаманти

Венецуелските управляващи през днешния ден публично започнаха продажбата на националната криптовалута петро в среднощ локално време. Тя е отговор на хиперинфлацията и финансовите наказания, наложени от Съединени американски щати. " Петро " може да се придобие както от физически лица, по този начин и от компании. Няма ограничавания за националността на купувачите. Криптовалутата е обезпечена от страната с нефт и диаманти. Цената на един петро ще бъде към 60 $, колкото коства сега и един барел венецуелски нефт. " Петро " ще може да се употребява за разплащане на артикули и услуги - вкл.данъци, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя против налични пари в обращение. " Петро е забавно събитие, тъй като всеки може да я придобие против конвертируема валута, заобикаляйки финансовите наказания и финансовата обсада на Венецуела ", разяснява известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут. Според него по този начин може да се притегли голям капитал. Ентусиазмът на Гавасут обаче не се споделя отвън страната.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Управителят на здравната каса ще бъде изслушан в отрасловата комисия по абсурда с неплатените сметки в чужбина

Парламентарната здравна комисия ще изслуша шефа на здравната каса проф. Камен Плочев за това какъв брой пари дължи институцията на европейските здравни каси за лекуване на български жители в чужбина. В момента просрочията са 133 млн. лева, а в бюджета на НЗОК са заложени единствено 73 млн. лева за разплащания с задграничните здравни фондове през 2018 година До края на годината се чака просрочията да надвишават 207 млн. лева, а целият дълг – 271 млн. лева

Здравната каса дължи средства освен на задграничните каси, само че и на българските лечебни заведения, поради наложени предели през 2015 година Става въпрос за сума от порядъка на 130 млн. лева, които могат да бъдат потърсени. Двете суми не са планувани в бюджета на НЗОК за тази година и би трябвало да бъдат набавени посредством дотация от страната или да се търси актуализация на бюджета. В противоположен случай здравната каса би трябвало да се разплати от настоящия си бюджет и да понижи заплащанията за прегледи, проучвания и болнични услуги.

Мъск ще тества построяването на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните

Фотограф: Mike Blake

Идея за наличен от всяка точка на планетата високоскоростен интернет, която бе показана преди 3 години, може да стартира реализацията си късно през днешния ден. Става дума за плана " Старлинк " (Starlink) на Илон Мъск и първите два пробни спътника Microsat-2a и Microsat-2b, които да бъдат изведени в орбита с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX. Стартът бе плануван за събота или неделя предходната седмица, само че бе отсрочен за вторник.

Мъск е скаран със спазването на амбициозни периоди, само че в случай че всичко потръгне добре, връзките и бъдещето на милиарди хора по планетата може да се трансформират. Част от Starlink би трябвало да обезпечава връзка непосредствено с безжичните устройства, а не - както е в този момент в всеобщия случай - с наземен пропагандатор на безжичен сигнал. До 2019 година би трябвало да има 4425 спътника за широколентов интернет, сходен на 5G, след което към тях да се прибавят още над 7500. Това е отправяне на голямо предизвикателство към най-големите телекомуникационни корпорации и към потенциала на производителите на спътници.

Transparency International ще показа годишното си проучване за усещане на корупцията

На 21 февруари интернационалната организация за битка с корупцията Transparency International ще разгласи резултатите от интернационалния Индекс за усещане на корупцията за 2017 година.

Изследването се разгласява годишно от 1995 година и отразява разбори, оценки и усещания по отношение на равнището на корупция съгласно представителите на бизнеса, локалните и задграничните анализатори в съответните страни. България е включена в проучването за двадесети следващ път.

Ремонтите на оградата по границата - без публични поръчки, а възбраната общинските съветници да се договарят с общината се отсрочва с две години

Два законопроекта на ръководещите, импортирани в понеделник, незабавно ще бъдат придвижени в парламентарната правна комисия в сряда. И двата плана са подписани от Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев ( " Обединени патриоти " ) и съдържат безусловно по един ред. В Закона за публичните поръчки се предлага освен построяването, само че и ремонтите на оградата по границата да се правят без социална поръчка – за ускорение на процедурата в полза на националната сигурност.

Вторият план е за смяна в новия антикорупционен закон, напълно скоро влезнал в действие, с цел да се реши сериозен проблем, основан от него - възбраната за общинските съветници да имат компании или да вземат участие в ръководството на компании, които имат подписани контракти със съответната община, както и с компании с общинско присъединяване. Законопроектът предлага тази възбрана да се отсрочи до 1 декември 2019 година

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

За час във вторник България бе изцяло блокирана , като през нито един от граничните пунктове не можеше да се минава - без значение в коя посока. Причината се оказа механически проблем. Автоматизираната осведомителна система - граничен надзор, от време на време основава проблеми за прекосяването през някой от пунктовете, само че сходен огромен срив, който да засегне всички пунктове, не беше регистриран до момента.

Длъжниците на Национална агенция за приходите ще бъдат известени посредством имейл, в случай че са заявили подобен, когато против тях бъде формирано изпълнително дело за неплатени обществени отговорности. Целта е се да увеличи информираността и да подтиква доброволното осъществяване на отговорностите. Електронните известия ще се изпращат от имейл адрес [email protected].

Процедурите за покупка на нови самолети и бронирани машини за армията ще тръгнат до края на март, когато в Министерския съвет ще бъде импортирано предложение за параметрите им, се разбра през днешния ден от изявление на военния министър Каракачанов пред Българска национална телевизия. Той разясни, че ще има смяна в изискванията за самолетите, като няма да е наложително да са нови, тъй че да се получат повече предложения.

" Газпром " твърди, че в края на 2019 година ще проработи първата тръба на газопровода " Турски поток ", само че Анкара още не е издала позволение за сектора на сушата, заяви извънредно Reuters, цитирайки от Москва три източника. Това ускорява опасенията, че периодите за поскъпналия наскоро до 7 милиарда евро газопровод няма да бъдат спазени. Една от задачите е Русия да се достави с южна опция на преноса през Украйна към Европа, за който договорите с Киев изтичат през 2019 година

Полша ще се съобрази с крайното решение на Съда на Европейски Съюз за сечта в Беловежката гора , което се чака през април, съобщи екоминистърът на страната. Изказването му пристигна, откакто генералният юрист на съда разгласи, че Варшава е нарушила европейските закони, като е нараснала добива на дървесина в гората, която е предпазена от ЮНЕСКО и е дом на някои от най-старите дървета на континента. Споровете за сечта в Беловежката гора са единствено част от по-широкия спор сред Европейската комисия и Полша за подкопаването на демокрацията.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Какво стои зад обвиняването за рушвет против латвийския централен банкер

Илмарс Римсевич, гуверньор на централната бнак на Латвия и основен член на Европейската централна банка бе арестуван в събота с обвиняване за пожелан рушвет. Associated Press споделя историята на жалбата против него, пристигнала от латвийската банка Norvik. В него се твърди, че " старши латвийски чиновник " неведнъж е " изнудвал за парични подкупи ", като е предупреждавал за административни последици, в случай че притежателите й отхвърлят да платят. Искът от 39 страници, подаден пред арбитражен орган на Световната банка. Според притежателите на Norvik bank става дума за сума от 100 хил.евро месечно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР