© Reuters В напрегната поредица от гласувания Кристалина Георгиева спечели

...
© Reuters В напрегната поредица от гласувания Кристалина Георгиева спечели
Коментари Харесай

NY Times: Номинацията на Кристалина Георгиева за водещия пост в МВФ е победа за Франция

© Reuters В напрегната поредност от гласувания Кристалина Георгиева завоюва номинацията на Европейския съюз, с цел да бъде препоръчана да наследи Кристин Лагард като идващ началник на Международния валутен фонд. Тя получи поддръжката на 56% от 28-те страни членки на общността. Така тя може да стане първата жена от Източна Европа отпред на толкоз огромна интернационална институция.

Според американския вестник NY Times изборът на основния изпълнителен шеф на Световната банка и някогашен еврокомисар е победа за Франция, която е лобирала най-силно за българския икономист. " Георгиева има всички нужни качества, както и опит и добра известност в интернационален проект, с цел да наследи сполучливо Лагард отпред на МВФ ", разгласи в изказване френският финансов министър Брюно Льо Мер.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американският глас
Георгиева в този момент ще се нуждае от утвърждението на Съединени американски щати, които имат право на несъгласие в МВФ, както и от гласовете на болшинството от 24-членния Управителен съвет на фонда на гласуването през октомври. Срокът за внасяне на кандидатурите във Вашингтон е от 29 юли до 6 септември. Изпълнителните шефове и гуверньорите на МВФ също имат право да внесат оферти за началник на фонда с 5-годишен мандат. По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка - от американец.

Дълга процедура
До крайните кръгове в петък вечерта доближи и някогашният ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който след гласуването поздрави Георгиева. За пръв път в историята българка печели в Европа на финалната права за най-високия пост в една от най-важните интернационалните финансови институции. В комплицирания баланс от ползи в Европейски Съюз тя ненапълно изненадващо се оказа най-подходящата, тъй като е жена от не доста огромна или авторитетна страна от Източна Европа, която не принадлежи към еврозоната, разяснява " Дневник ". В конкуренцията участваха и министърът на стопанската система и бизнеса на Испания Надя Калвиньо, португалският й сътрудник и настоящ ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену, и шефът на финландската централна банка Оли Рен.

Пред крайния избор на Георгиева стои и една процедурна спънка, защото съгласно разпоредбите на фонда претендентът не може да е по-възрастен от 65 години, а тя става на 66 на 13 август. Но съгласно осведомени с процедурата не е мъчно организацията да гласоподава промени в тези правила, като е нужно нормално болшинство в борда на шефовете. Възрастовите ограничавания може да се трансформират преди или след края на процеса за номиниране на претенденти.

Значителен опит
Повечето интернационалните медии реагираха на европейската номинация на българката като акцентираха на досегашния й опит в интернационалните институции. " Георгиева, която е и някогашен еврокомисар, завоюва овации за работата си в Световната банка. Ако бъде определена през октомври, тя ще е първият източноевропеец отпред на МВФ ", разяснява в. Financial Times. Според немския в. Handelsblatt, тя е съвършен претендент за поста поради опита си като икономист и политик. " Политическите съюзи в Европейски Съюз изиграха основна роля в избора на Георгиева - тя получи поддръжката на южните и източните страни в блока, до момента в който зад Дейселблум застанаха северноевропейските страни ", написа английският The Guardian. " Изборът може да се окаже спорен за разрастващите се страни в МВФ, защото част от тях от години се опълчват на неписаните правила европейци да оглавяват фонда, а американци - СБ ", разяснява и Wall Street Journal.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР