© Reuters Още по темата Юнкер: Шенген и еврозоната да

...
© Reuters Още по темата Юнкер: Шенген и еврозоната да
Коментари Харесай

Какво обеща Юнкер на Източна Европа

© Reuters Още по тематиката
Юнкер: Шенген и еврозоната да се отворят за България

Председателят на Европейска комисия непосредствено изиска бързо присъединение към граничното съглашение, до момента в който за еврото предложи предприсъединителен инструмент
13 сеп 2017
България към този момент има право да изиска газова помощ при рецесия

Европейски Съюз задължава страните членки да си оказват помощ, когато някоя от тях ненадейно не може да обезпечи доставките си на газ
12 сеп 2017
Европейска комисия надува фанфари за бежанската си политика

Страните членки на Европейски Съюз евентуално ще поемат от Италия и Гърция доста по-малко от в началото предвижданите 160 хиляди бежанци
6 сеп 2017
Макрон и Борисов: Много обич с малко нюанси

България поддържа самодейностите на френския президент Еманюел Макрон за промени в Европейски Съюз с нaдеждата, че това ще й помогне за Шенген и еврозоната
25 авг 2017
Начело на Европейски Съюз? Е, не тъкмо

Правителството малко преувеличава смисъла на председателството на Съвета на Европейски Съюз
14 юли 2017

- Председателят на Европейската комисия се пробва да затвори пропастта сред старите и новите членки на Европейски Съюз.

- България и Румъния, които дълго бяха посочени за двойкаджиите на Европейски Съюз, в този момент се оказват за образец с про-европейската си реторика.

- Юнкер прикани двете страни бързо да бъдат признати в Шенген и да получат помощ за влизане в еврозоната.
Въпреки пороя от вести, които ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер създаде с речта си за положението на Съюза в сряда - нови постове, етични правилници за работата на комисарите или пък амбициозната му визия за федерално бъдеще на Европейски Съюз, евентуално най-важната тематика бяха връзките сред западните и източните страни членки.

В последните няколко години те явно се обтегнаха, като източноевропейците бяха упрекнати, че са надали не главните виновници за неуспеха на Европейски Съюз да се оправи с мигрантската рецесия, да има по-добра фискална съгласуваност и не на последно място за безработицата в западните страни. И за разлика от предходния географски конфликт сред Севера и Юга, когато ставаше дума главно за пари, в този момент разногласията имат и идеологическа багра. Ако Брюксел не успее да наложи по някакъв метод на Унгария да съблюдава решенията на Европейския съд или на Полша да не уволнява поголовно съдии с чисто политически претекстове, самият пиедестал на Европейски Съюз ще бъде подкопан.

В речта на Юнкер пред Европейския парламент имаше значително оферти, които са от главен интерес за страни като Франция или Германия – като да вземем за пример индустриална тактика (която да даде ново начало на автомобилната промишленост след " Дизелгейт " ) или пък по-протекционистична комерсиална политика, само че главните послания бяха отправени точно към източноевропейците. В случая, от това може да се възползват най-вече България и Румъния. След като дълго бяха посочени за двойкаджиите на Европейски Съюз, в този момент те се оказват за образец с про-европейската си реторика.

Няма Изток, няма Запад Правото на трудова подвижност на източноевропейците действително ще бъде лимитирано. В подмяна те получават хипотетичната опция да ядат в личните си страни нутела със същото количество какао, както в Германия. " Няма дребни и огромни, източни и западни, северни и южни [членки на ЕС]... Европа се простира от Виго до Варна, от Испания до България... Европа би трябвало да диша и с двата си бели дроба, другояче нашият континент ще се задушава ", сподели Юнкер. Както се очакваше, той протегна ръка на Източна Европа и заявява, че в един съюз не може да има второкласни жители (макар образецът му да беше с детската смъртност в Италия и Румъния, а не с правата на източноевропейците в Западна Европа), не може да има второкласни служащи (по мотив обвиняванията, че източноевропейците получават по-ниски заплати от сътрудниците си, когато работят в Западна Европа), както и не може да има второкласни консуматори (заради разкритията, че интернационалните компании оферират артикули в Източа Европа с разнообразни съставки от тези, които продават в Западна Европа).

По-сериозното обръщение обаче пристигна с отхвърлянето на всевъзможни хрумвания за Европа на две скорости – извечният боязън на източноевропейците, че западните страни един ден просто ще ги оставят в задния си двор. Юнкер съобщи, че не споделя предложенията на френския президент Еманюел Макрон за отделяне на страните от еврозоната в настрана формирование, отвън актуалните институции на Европейски Съюз. Не единствено това, само че съгласно него всички страни, които в този момент са отвън еврозоната, би трябвало да получат помощ бързо да се причислят към нея. Логиката евентуално е, че по този метод от единствено себе си ще отпадне настоящето противостояние сред еврови и не-еврови страни членки.

Това беше сюжет, на който се надяваше държавното управление на Бойко Борисов, с цел да бъде България поканена да направи първите си стъпки към еврoзоната. Нещо повече, Юнкер загатна и за основаването на специфичен инструмент, с цел да се подкрепят страните да изпълнят критериите за приемането в нея.

По-същия метод София и Букурещ може да получат и дълго чаканото участие в Шенген, за което Юнкер намерено прикани. Иронията е, че в случай че до неотдавна на двете страни им беше отказвано това право поради минусите на тяхното правосъдие, в този момент могат да бъдат признати поради проблемите със правосъдната система на Полша. И България и Румъния служат за образец по какъв начин се извършват общите европейски политики, въпреки постоянно единствено на думи.

Не всичко е толкоз розово

Всичко това би трябвало да звучи като мас за ушите на източноевропейците, само че има няколко дребни детайла. С предложенията на Европейската комисия за смяна на системата за командированите служащи (по която доста българи или поляци могат да работят за западни фирми) действително ще бъде лимитирано правото на трудова подвижност на източноевропейците. В подмяна те получават хипотетичната опция да ядат в личните си страни нутела със същото количество какао, с каквото тя се продава в Германия.

Предложенията бяха гарнирани и с концепцията за основаване на специфична европейска организация за трудовата подвижност, която да следи за вярното приложение на трудовото законодателство. Това може да значи единствено едно – повече администрация за работещите на запад източноевропейци. Юнкер прикани и за по-бързо приемане на оферти обществен дирек за Европа, който още веднъж би трябвало да се бори със " обществения дъмпинг ", в който са упреквани източноевропейските страни.

На пръв взор този баланс наподобява много неправдив. Особено в случай че след него последва напън за промени във всички области, в които източноевропейските страни наподобяват конкурентоспособни. Юнкер загатна в речта си, че се надява в областта на финансовите въпроси по-често да стартира да се употребява квалифицираното болшинство. По този метод биха могли да бъдат признати основаването на налог върху финансовите транзакции или пък хармонизиране на данъчните съществени сред страните членки (така че да се понижи опцията фирмите да избират къде да таксуват облагите си).

Въпросът е до каква степен значими ще бъдат измененията в законодателството, което визира Източна Европа. Ако са единствено козметични, с цел да се задоволят претенциите на френските синдикати, те евентуално могат да бъдат преглътнати. В последна сметка по-добре щастливи френски профсъюзни дейци, в сравнение с Марин льо Пен президент на Франция. Ако обаче измененията се окажат доста по-сериозни, тогава борбата сред Запада и Изтока може да стане в действителност неприятна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР