© Николай Дойчинов Столична община обяви поръчка за доставка и

...
© Николай Дойчинов Столична община обяви поръчка за доставка и
Коментари Харесай

Близо 8 млн. лв. дава Столична община за филтри за комини срещу мръсния въздух

© Николай Дойчинов Столична община разгласи поръчка за доставка и монтаж на филтри за комини на семейства, които употребяват за отопление дърва и въглища. Предвиденият бюджет е 6.6 млн. лева без Данък добавена стойност или 7.92 млн. лева с Данък добавена стойност, като проектът е в началото да се закупят в началото до 1000 броя, а в следствие, вероятно и още толкоз.

Търгът е разгласен в подтекста на новия механизъм за ограничения за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции не територията на общината, който Столичният общински съвет одобри в края на юли.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Настоящата поръчка е продължение на пилотен план за 25 филтъра, за който бяха отделени 65 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Задание за 2000 филтъра

Количеството, което Столична община ще поръча, е индикативно - в обявлението е посочено, че " възложителят не се задължава да съобщи доставката в прогнозните количества ". Общината резервира правото си да достави по-малко или повече според от нуждата.

При приключване на периода на контракта общината може да разпореди същите действия в същия размер и при същите условия за още две години, още веднъж на определената компания, посочено е в обявлението. Средствата за повторението са включени в прогнозната стойност - т.е. за 6.6 млн. лева се възнамерява да се закупят вероятно 2000 филтъра за комини.

Техническата документи още не е качена на профила на купувача, само че е ясно, че са определени електростатичните филтри за комини.

Единственият аршин за оценка на офертите е препоръчаната от претендентите цена.

Крайният период за подаване на предложения е 9 септември. Столична община още няма ясни критерии по какъв начин тъкмо ще се избират семействата, на които да се сложат тези филтри.

Първият опит

През есента беше оповестена пилотна поръчка с подобен предмет за малко над 65 хиляди лева, като тогава се търсеше кой да достави 25 филтъра, които да бъдат сложени на комини на семейства в столичния регион Красна поляна. Избраният реализатор (и единствен кандидат) беше " Перконмакс ". Те подписаха контракт със Столична община през февруари.

Финансирането беше по план AIRTHINGS по Програма " Балкани – Средиземно море " (2014 - 2020) на Европейски Съюз.

По същия план се отделиха пари и за 22 датчици в София за премерване на качеството на въздуха, като техен снабдител е " Телелинк ".

До какъв брой ефикасни са тези ограничения

Закупуването на филтри за комини е начална стъпка, само че успеваемостта ѝ зависи от няколко фактора, сочи изследване, поръчано от екологично съдружие " За Земята ".

" Липсва дълготраен опит от всеобщо приложение на филтри, който да покаже тяхната действителна успеваемост за понижаване на излъчванията фини прахови частици ", е едно от заключенията в проучването на интернационалния опит с тази мярка.

Ефективността на филтрите тогава, когато се употребяват на некачествени горива е незнайна, защото не са тествани в действителни условия, а в лабораторни. Освен това електростатичните филтри би трябвало да се почистват по няколко пъти на отоплителен сезон, с цел да има резултат от тях, а в България има предпоставки това да не се случи, разяснява проучването.

Със средства от оперативна стратегия " Околна среда " и LIFE ще бъдат сменени и старите печки на 20 хиляди семейства с по-ниски приходи, които нямат опция да се включат в акцията. В края на юли искащите семейства, подали заявление, бяха 5875.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР