© Николай Дойчинов Още по темата Хората, които звънят два

...
© Николай Дойчинов Още по темата Хората, които звънят два
Коментари Харесай

КАТ в ерата на електронното управление

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Хората, които звънят два пъти

Куриерският бизнес пораства стремглаво поради интернет търговията, а хората изпращат все по-странни неща в кашон
23 дек 2017
Проектът за онлайн връзка сред хотелите и Национална агенция за приходите е размразен

Туристическото министерство разгласи поръчка за основаване на единна осведомителна система, само че няма обезпечен бюджет
13 ное 2017 Ако чудовището на административната бумащина има своя обичана бърлога, то това без никакво подозрение са гишета на КАТ.

Плащане на санкция, " възобновяване " на акт за административно нарушаване, издаване на брошура, смяна в собствеността на автомобил - сякаш семпли услуги, които не би трябвало да бъдат огромно усложнение. Но не са един и двама тези, които избират да си пуснат отпуск, с цел да съумеят в борбата с административния уред, или в краен случай - да застанат пред портала на КАТ час-два преди отваряне, с цел да се намерят отпред на опашките.

В края на предходната година влязоха в действие промени в закона за придвижване по пътищата, с които беше сложена първата стъпка към въвеждането на електронна процедура за издаване на нов регистрационен ваучър за автомобила. Заедно с плахите стъпки от последните няколко години макар вътрешната опозиция КАТ наподобява концепция по-приветливо място.

Какво би трябвало да знаем за настоящото положение на електронната регистрация?

През декември 2017 година влязоха в действие промени в закона за придвижване по пътищата, които вкараха така наречен електронен продан сред нотариусите и отделите пътна полиция в страната. Промяната визира промяната на собствеността на автомобил, която по закон става пред нотариус. Идеята на смяната беше да отстрани двойното засвидетелствуване - първо при изповядването на договорката при нотариус и по-късно още един път на гише в КАТ.

Така един път продавачът и купувачът представяха пред нотариуса контракт за покупко-продажба, уверение за платени налози, застраховка гражданска отговорност, а по-късно трябваше да показват същите документи и в Министерство на вътрешните работи.

След влизането в действие на измененията нотариусите към този момент могат да подадат контракта за покупко-продажба по електронен път до КАТ.

Проверка на място в столичния отдел на пътна полиция сподели, че за смяна на регистрация към момента се изискват всички документи. Нотариуси описаха пред " Капитал ", че системата работи в " тестов " интервал и практическите изгоди от обмена на данни сред Министерство на вътрешните работи и нотариусите са две. Първо продавачът не би трябвало да носи контракта в КАТ, с цел да му " отпишат " автомобила. Второ купувачът е предпазен от това да придобие автомобил, който да не могат да записват след това, тъй като има проблем - натрапен е запор, има разминаване в идентификацията му или пък е разгласен за търсене.

" Имахме подобен случай със закупен от магазин чисто нов мотор, който обаче се оказа под запор. Сделката не се състоя и по този начин спестихме на купувача правосъдно дело ", описа помощник-нотариус от огромна столична адвокатска фирма.

По данни на ръководителя на Нотариалната камара Димитър Танев 676 нотариуси от цялата страна са свързани с " Пътна полиция ". Следващата стъпка към действителното даване на административна услуга ще стане другата седмица с влизането в действие на измененията на наредбата на Министерство на вътрешните работи, която урежда регистрацията на коли.

" Когато това се случи, купувачът ще може да съобщи още пред нотариуса, че желае издаване на удостоверение за регистрация и след това единствено да отиде да си го получи в полицията ", изясни Димитър Танев.

Услугата ще бъде налична единствено в хипотезите, че не се постанова промяната на регистрационните табели на автомобила, т.е. няма да бъде използвана при импорт на кола от чужбина или придобиването на МПС от продавач, чийто адрес е в друга област. Освен това автомобилът би трябвало да има годна гражданска отговорност, механически обзор и да няма дължими налози - условия, които нотариусът може да ревизира отдалечено.

Най-накрая и безкасово заплащане

След дълъг път на отпор в пътна полиция към този момент всеобщо има конфигурирани постерминали, които освобождават жителите и бизнеса от безумните такси, които трябваше да заплащат на банковите гишета.

В София в продължение на години постерминали имаше единствено на някои от гишетата, и то в постройката, където се издават книжки или се вършат заплащания по наказателни постановления. Много постоянно те или не работеха, или чиновниците ги криеха от клиентите.

Справки по реда на закона за достъп до социална информация, които " Капитал " получи от Столична дирекция на вътрешните работи за интервала 2015-2016 година, демонстрираха, че годишните обороти от заплащанията на постерминали в столичния КАТ са в пъти по-малки от тези на някои столични районни полицейски ръководства.

В сходно разминаване няма логичност. Защото, в случай че районните служители на реда събират най-вече единствено такси за хората, които си издават персонални документи по техен регион, то КАТ обслужва автомобилния парк на цяла София (бизнеси и граждани) и книжките на всички поданици на столицата.

Единственото пояснение е, че постерминалите се крият съзнателно, което може да се дължи или на удряне на рамо на банката-оператор, или просто на отвращение на чиновниците да се занимават с техниката.

Към тази седмица, най-малко в случай че се съди по лепенките на най-масовите оператори на банкови карти по гишетата, заплащания на постерминали се одобряват и в двете здания на столичния КАТ. Това води до икономисване на средства и време (при заплащане на каса трябваше да отидете до гишето за подаване на услуги два пъти). Потърпевши описаха, че им се случвало след дълго очакване на опашка да им бъде обяснено, че ще би трябвало да се подредят на прилежащото гише. В такива случаи е добре да се подават сигнали до инспектората на вътрешното министерство.

Онлайн заплащания: едно мислено

Сред другите услуги, които КАТ предлага електронно, е заплащането на санкции, подаване на искане за издаване за препис на шофьорската брошура и информация за наложените санкции. За последните две би трябвало да имате електронен автограф и компютър с операционна система и браузър, които да поддържат java.

И в случай че заплащането на санкции през уеб страницата на Министерство на вътрешните работи работи безпроблемно, то при погасяването на отговорности през електронно банкиране или на гише в банка би трябвало доста деликатно да се попълнят всички данни, тъй като санкцията може да бъде регистрирана като неплатена макар заплащането, което да докара до неприятни последствия (автомобилът ви да бъде спрян от движение).

Именно това се е случило при свързването на базите данни на пътна полиция и Национална агенция за приходите през 2015 година Той е обхванал над един милион санкции, които, макар че са платени, се водят непогасени от КАТ точно поради разминавания в данните при въвеждането на заплащането.

Нито от Министерство на вътрешните работи, нито от " Мусаласофт " (фирмата, която създава на системата) дадоха отговор дали казусът е отхвърлен. Затова е добре да си пазите платежните нареждания. Защото, нали, въпреки всичко сме в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР