© Николай Дойчинов Още по темата Гетоизацията на замогващия се

...
© Николай Дойчинов Още по темата Гетоизацията на замогващия се
Коментари Харесай

Четири нюанса запрашено: София пак е затисната от мръсен въздух

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Гетоизацията на замогващия се град. И общият въздух

Този въздух, изключително през зимата, е доста, доста замърсен. И трови всички наред
19 дек 2017
Протестите против мръсния въздух може да се трансфорат в митинги против гетата в София

За вторник са планувани демонстрации в пет софийски квартала
18 дек 2017
София ще се бори с мръсния въздух

Една добра и една неприятна вест
15 дек 2017
Мерки за справяне с мръсния въздух, или въздух под налягане

Столичната община сподели спешния си проект при замърсяване с фини прахови частици, който надали ще има резултат
12 дек 2017 Ако в последните дни се чувствате като че ли не ви доближава въздух, то не бързайте да обвинявате зимните вируси, тъй като е изцяло допустимо повода безусловно да е тази. В София за четвърти следващ ден въздухът е рисково запрашен, демонстрират данните в действително време от европейската карта за замърсяването на въздуха. В някои квартали междинните равнища доближават до 5 пъти над нормите, а в обособени часове и по-високи. Мъглата и безветрието в последните способстват за утежняването на обстановката и държат града под капак от фини прахови частици, отделяни от твърдите горива за битово отопление и изгорелите газове от колите.

Код " лилаво "

И трите измервателни станции - в кварталите Надежда, Павлово и Красно село, от които българската екоагенция подава публично към европейската работа, демонстрират обилни наднормени равнища на рисковите фини прахови частици (ФПЧ) от нощта на 6-и против 7-и януари до в този момент, като организацията квалифицира въздуха в столицата като " доста неприятен " (very poor). Единствено в кв. Дружба запрашаването е на ръба на горната граница от 50 мг/куб.м.

В понеделник предиобед в кв. Надежда индикаторът сочи 117.2 мг/куб.м. или два и половина пъти над нормата, в Павлово - 104 мг/куб.м. или два пъти над нормата, а в Красно село запрашаването е най-високо с равнище от 125 мг/куб.м. Още по-притеснително е равнището на фини прахови частици под 2.5 микрона, които са ултрафини и най-опасни за здравето. Станцията в Красно село единствена подава информация за този индикатор и тя сочи 93 мг/куб.м., като в предходните дни е достигала и равнища от 120 мг/куб.м.

Даните от уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда за последните 24 часа също демонстрират съществени превишения с фини пархови частици в столицата, а и в страната. И съгласно тях най-лошо е замърсяването в Хиподрума (Красно село) - 4.8 пъти над нормата, в Павлово и Надежда е надлежно 3.8 и 3.7 над нормата, а в Младост и Дружба - над два пъти. В 2 до 3 пъти над нормата е бил индикатора и в Пловдив, Плевен, Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Смолян и други

Още по-притеснителна е картината пък в основания от цивилен деятели интерактивен уебсайт airtube.info, който сплотява данните от голям брой самостоятелни станции за премерване на равнищата на рисковите фини прахови частици. От дни картата на града свети в лилаво. Според данните от междинните равнища на ФПЧ в столицата от 5-ти януари до момента са нараснали от 146 до 354 мг/куб.м. - или от 3 до 7 пъти над нормата, а тези единствено на ултрафините частици (ФПЧ 2.5) към вторник заран доближават 178 мг/куб.м. или трипъти и половина над нормата.

Защо е мръсно и какво можем да създадем
Мръсният въздух в столицата е резултат главно от два фактора - печките на дърва и въглища и колите. Ефектът се укрепва от микроклимата на града и честите мъгли през зимата и строитеството през останалото време.
Доколкото обаче битката с битовото отопление е прекомерно сложна - както поради обществените измерения на казуса, по този начин и заради обстоятелството, че се изискват нормативни проблеми, то Столичната община концентрира ограниченията си главно към колите - тласъци за прилагане на градски превоз, ограничавания за придвижване в центъра с коли и други Те обаче са по-скоро съответни за по-дълги интервали за запрашаване, до момента в който за София са по-характерни пиковите, само че краткосрочни моменти.
Пред мръсния въздух всички сме равни и до момента в който държавните и общински институции не намерят и задвижат съответни и ефикасни ограничения за справяне със обстановката, които досега към момента не са факт, въпреки всичко можем да се възползваме от някои ограничения за избавяне по единично - като тези да носим маски (което обаче има непълен резултат, в случай че не са със специфични филтри) или да заложим на домакински обезпрашител. Важно е и да сме осведомени в действително време, като за това към този момент има редица варианти в интернет като европейската карта и уеб сайтът на гражданските деятели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР