© Neil Hall Част от темата Голямата енергийна измама Къде

...
© Neil Hall Част от темата Голямата енергийна измама Къде
Коментари Харесай

Какво казват бизнесът и държавата за случващото се в енергетиката

© Neil Hall Част от тематиката Голямата енергийна машинация
Къде е строшен пазарът на ток за бизнеса

Защо борсовата цена на електоенергията в Бълагрия е най-висока и по какъв начин може да се поправи бранша

Честита нова енергийна година

През последните две седмици бе разпределена огромна част от силата за бизнеса до края на годината.

И още нещо в сметката за ток

С непазарни механизми страната се пробва да поддържа жива Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 "
Какви са проблемите на свободния пазар на електрическа енергия, има ли операции на борсата и следи ли някой за тях, за какво цената на тока за бизнеса е толкоз висока, какво може да се направи? Това са единствено част от въпросите, които през последните дни вълнуват освен десетките хиляди компании, които се доставят с ток от борсата, само че и обществото като цяло, което най-после ще заплати сметката през цените на стоките и услугите. Мненията по тематиката са извънредно разнородни - от това, че пазарът е свободен и всичко се определе от търсенето и предлагането, до подозренията за изкуствено деформиране на цените.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Поискала съм КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията да създадат разбор, който да покаже какво в действителност се случва на пазара на електрическа енергия, има ли някакъв проблем и в случай че има подобен проблем, то всички с общи старания да търсим метод той да бъде преодолян. Държавните сдружения от групата на БЕХ прецизно извършват уговорките си и обезпечават над 60% от електрическата енергия за пазара.
Валентин Николов, ръководител на парламентарната комисия по енергетика: Законът за енергетиката сега е отворен за промени и в случай че до края на този месец се създадат съответни оферти, които могат да подобрят положението на пазара, те могат да бъдат гласувани и доста бързо да проработят.
Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране: В КЕВР има редица сигнали за подозрения за операции при борсовата търговия с електрическа енергия, само че те се потвърждават извънредно мъчно. Производителите, търговците, в това число задграничните, както и огромните консуматори употребяват практики на ръба на закона, заради което следствията на регулатора могат да лишават до 4-5 години.
Петър Илиев, изпълнителен шеф на НЕК: Евтината електрическа енергия се изнася от България и по тази причина цените тук се покачват. За година от страната са изнесени 10.7 милиона мегаватчаса сила. Свободният пазар е оставен на самотек и в един миг може и да няма ток.
Васил Велев, ръководител на АИКБ: Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " би могла да предлага електрическа енергия на сегмента " Ден напред ", да вземем за пример за 140 лева./мВтч, която, в случай че бъде продадена, ще ѝ обезпечи облага и на процедура ще постави таван на цената за целия пазар, само че неизвестно за какво не го прави. Въпреки че работи единствено с 3 от 8 блока. Това държание на централата способства за рекордно високите цени.
Константин Стаменов, ръководител на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители: Единственото изцяло решение на проблемите е цялостна либерализация на пазара и интеграцията му със прилежащите страни. За да има пазарна стопанска система, би трябвало да има и пазарна енергетика. Не е обикновено в България бизнесът, който купува електрическа енергия на едро, да заплаща по-скъп ток от бита, където доставките са на дребно. Това води до загуба на конкурентоспособност, а оттова и до по-малко вложения и работни места.
Соня Кадиева, ръководител на Асоциацията " Свободен енергиен пазар ": На борсовия пазар има наложително условие за предварителни контракти сред продавач и покупател за присъединяване в двустранните търгове. Ако даден участник няма подобен контракт с иницииращия тръжната процедура, той е лишен от право да взе участие. По този метод още на входа на този сегмент от пазара се поставя преграда за свободно търгуване на сила, като се отстраняват участници и се стеснява кръгът им за подаване на предложения. На процедура отчитаме покупко-продажби, по които има единствено един сътрудник. Те манипулират пазара, защото дават неверни индикации за равнищата на търгуваните артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР