© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: Прокурорска атака

...
© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: Прокурорска атака
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: Прокурорска офанзива по кабинета, Куба с нов водач, непознатите вложения порастват

И още: Достъпът до футболни мачове ще се затегне, Фейсбук с нови права за европейците, Warner Bros с увеселителен мегапарк в Абу Даби
19 апр 2018
Вечерни вести: Защо нараства токът, сагата " Иванчева ", предварителни избори в Турция

И още: Кой ще ръководи Куба след Кастро, загадка среща на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ с Ким Чен-ун, какъв брой ще са ВЕИ-тата в Европа 2030 година
18 апр 2018
Вечерни вести: Арест на кмета на " Младост ", цирк в Съюз на демократичните сили, Македония и Албания са по-близо до участие в Европейски Съюз

И още: Кой взе " Пулицър " тази година, кои ще са членовете на енергийния регулатор
17 апр 2018 Като изключим към момента прехвърчащите искри по тематиката несъразмерни ли са били дейностите на прокуратурата и по ареста на кметицата на " Младост " Десислава Иванчева, уикендът бе по-скоро спокоен в България. Хубавото и топло време извади софиянци на разходка и като че ли поуспокои пристрастеностите даже в обществените мрежи.

Добрата вест в интернационалния поток пристигна от Северна Корея, чийто водач разгласи, че стопира нуклеарните проби на фона на идните срещи с южнокорейския президент в края на седмицата, а по-късно - с Доналд Тръмп. Също по нуклеарна линия обаче има и неприятна вест, като външният министър на Иран заплаши, че страната му може да възобнови нуклеарната си стратегия, в случай че Тръмп успее да се наложи в желанието си да възвърне икономическите наказания против Техеран, анулирани през 2015 година след нуклеарното съглашение сред Иран и шест международни сили.

Следващата седмица предстоят значими срещи, които ще внесат спомагателна изясненост и по двете тематики.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА
Кои вести от събота и неделя си заслужава да се знаят

Шефът на антикорупцията изиска законови промени за строителството след акцията " Иванчева "

След ареста на кмета на " Младост " ръководителят на актикорупционната комисия Пламен Георгиев изиска законови промени, които ще облекчат процедурите по строителство. Става дума за документа " съобщение до заинтригуваните страни ", който съгласно прокуратурата и антикорупционната комисия е фиктивен, а Иванчева го е употребила, с цел да изнудва. Георгиев сподели пред БНР, че законът би трябвало да се промени, тъй че в случай че двуседмичният период е занимателен, да се приема за безмълвно единодушие на кмета. Законът за противопоставяне на корупцията дава право на комисията да " създава оферти за промени в законодателството с антикорупционна устременост ".

Иначе Георгиев за следващ път не се съгласи, че е имало недостъци по процедурата по ареста, при която Иванчева бе държана с белезници на обществено място в продължение на часове. Това била позиция единствено избрани медии и непрекъснати критици. Вчера в отбрана на акцията се разгласи и ръководителят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов, който - сходно на Цацаров и Георгиев, свърза битката с корупцията по принцип с неизбежни нарушавания на човешките права за " предпазен резултат ".

Антиправителствените митинги и безредици в Армения не престават, водачът на опозицията е задържан

[Reuters]

Разговорите сред премиера на Армения и опозиционния водач Никол Пашинян, целящи преустановяване на към този момент десетдевните антиправителствени митинги, се разпаднаха и митингите в страната не престават. Премиерът Серж Саргсян излезе сърдит от телевизионна среща с Пашинян в неделя, осъждайки " изнудването " на опозицията, като упорства за оставка и не приема друга позиция. По-късно прокуратурата удостовери, че Пашинян и двама други опозиционери са били арестувани, на фона на конфликти сред поддръжниците им и полицията.

Протестите в Ереван, които през вчерашния ден събраха десетки хиляди души, стартираха по самодейност на 42-годишния някогашен публицист и водач на опозицията Никол Пашинян. Протестиращите упрекват Саркисян, който завърши втория си мандат като държавен глава, че е предиздвикал депутатите да го изберат за министър председател, с цел да остане на власт. Наскоро Армения промени конституцията си и се трансформира от президентска в парламентарна република.

Ким Чен-ун разгласи завършек на нуклеарните проби седмица преди срещата с Южна Корея

Севернокорейският водач Ким Чен-ун разгласи, че страната му ще спре нуклеарните и ракетни опити, защото към този момент е проверила оперативността на нуклеарните си оръжия. По думите му, считано от събота, Северна Корея ще затвори своя полигон за нуклеарни тествания, ще спре да прави такива проби и ще приключи изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети.

Решението идева на фона на външнополитическо разведряване и засилената дипломатическа интензивност към Северна Корея. В петък - 27 април, Ким ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, преди историческа среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, датата за която към момента не е избрана. Съединени американски щати, Южна Корея и Япония упорстват Северна Корея да се откаже от своята нуклеарна и ракетна стратегия, поради които Организация на обединените нации й наложи редица наказания. Сега наподобява пътят към сходно развиване е отворен.

Кенийска доминация на Лондонския маратон

След като отпразнува 92-рия си рожден ден в събота вечер със звезден концерт в " Роял Албърт хол ", кралица Елизабет Втора откри в неделя Лондонския маратон, който тази година бе доминиран от кенийските състезатели. Кенийката Вивиан Черуйот завоюва при дамите, като пробяга дистанцията за 2:18.31 часа, което е най-хубавото ѝ достижение в маратони и е четвърто най-хубаво време в историята на Лондонския маратон. За кенийката, която е олимпийски първенец на 5000 метра, това беше едвам второ присъединяване в британската столица, като предходната година приключи четвърта. Втора и трета бяха друга кенийка - Бригид Косгей (2:20.13 часа) и етиопката Тадалеш Бекеле (2:21.30). При мъжете успеха за трети път сграбчи Елиуд Кипчоге също от Кения. 33-годишният бегач, който е олимпийски първенец от маратона в Рио де Жанейро, победи в оспорвана конкуренция Тола Шура Китата от Етиопия и Мо Фара от Англия.

[Reuters]

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА
Събитията, които ще следим в идващите дни

Тръмп посреща Макрон във Вашингтон, по-късно и Меркел

Френският президент Еманюел Макрон ще дойде във Вашингтон в понеделник на тридневна държавна аудиенция, на която ще опита да убеди американския си сътрудник Доналд Тръмп по редица основни тематики от Сирия, през иранската нуклеарна договорка до комерсиалните дейности.

Макрон е възприел неконфронтационен метод към Тръмп с вярата, че по този начин ще получи отстъпки. Меката дипломация цели да завоюва доверието на американския президент и да повлияе на външната политика на Съединени американски щати във време, в което европейски дипломати се оплакват от непредвидимостта на Вашингтон. Макрон е приказвал по телефона с Тръмп през последната година повече, в сравнение с с всеки различен водач, като по този метод се нарежда като " моста на Белия дом към Европа ".
След неговото посещаване обаче следва аудиенция и от Ангела Меркел - в петък, 27 април, с която връзките надалеч не са толкоз непринудени.

Големите промени в Закона за енергетикат а, която би трябвало да изведат на борсата ВЕИ производителите с дълготрайни контракти и да трансформират модела на финансирането им, ще бъдат гласувани на второ четене в парламентарната енергийна комисия във вторник и по-късно в четвъртък - в пленарната зала. Одобряването им ще бъде крачка към цялостната либерализация на пазара на ток и ще докара до доста по-голяма ликвидност на енергийната борса.

Зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис ще дава отговор на въпроси за еврозоната и бъдещето на България след вероятно присъединение в нея в София в четвъртък. Събитието ще се отразява и онлайн във Фейсбук, а въпроси може да зададе всеки в Twitter. В началото на 2018 година министърът на финансите съобщи, че страната има желание доникъде на годината да кандидатства за ERM II, наименуван " чакалнята за еврозоната ". Към момента обаче има сдържаност от Европа.

Наближава крайният период (30 април) за финансовите доклади на обществените компании за първото тримесечие на годината. Отчети за предходната година и началото тази би трябвало да разгласяват и държавните сдружения. Финансовите документи, огромна част от които ще забележим през седмицата, са експресният знак за стопанската система при започване на 2018 година Предварителни цифри посочваха известно закъснение при някои компании, само че това се дължеше повече на субективни фактори.

В сряда кабинетът би трябвало да даде зелена светлина за двата мегапроекта за рационализация на армият а - за нови изтребители и нови бронирани машини за пехотата, на обща стойност 2.72 милиарда лева Според обещанията на военния министър Каракачанов това трябваше да се случи до края на април, като последното съвещание на Министерския съвет за месеца е тази сряда. Твърде евентуално е обаче Каракачанов да не съблюдава обещанието. В работната версия на заключителното мнение от провелия се в предишния четвъртък КСНС като краен период за гласоподаване на плановете към този момент попада 30 май, а в окончателния вид срокът е изтеглен даже за юни.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Наука
24.04

Трима учени с забавен профил - имунологът доктор Кереков, паразитологът Бойко Неов и експертът по галактически науки Тихомир Димитров, ще дават отговор на въпроси на консуматори, заложени в страницата на Ratio във фейсбук. Отговорите ще бъдат дадени в клуб " Грамофон ", 20:00 ч.

Театър
25 и 26.04

Пиесата " Джордж Каплан " на един от най-утвърдените модерни френски театрали, режисьор и създател на пиеси – Фредерик Зонтаг, ще бъде излъчена на 25 април от 19:00 ч във Френския културен институт, а на идващия ден от 18:00 ч. ще се организира негов мастърклас.

Гурме 26.04
Създателката на кулинарната платформа In Food Veritas Адриана Гюзелева ще е гост-готвачът на новите " Бакхус вечери ". Тя е прекарала огромна част от живота си в Рим и разумно менюто се назовава " Италианска сфера ". В ресторант ShowHow от 19:30 ч., информация на [email protected].
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР