© Цветелина Белутова Още по темата Oтново проблеми с Търговския

...
© Цветелина Белутова Още по темата Oтново проблеми с Търговския
Коментари Харесай

Тежки глоби грозят акционерни дружества заради задръстване на Търговския регистър

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Oтново проблеми с Търговския указател - вписванията се бавят със седмици

Причината са недомислени законодателни промени и напътствие за декларациите на фирмите без активност
16 апр 2018
Няма компания, няма проблем

Необмислени и популистки законодателни промени затрудниха комерсиалната регистрация и публичните поръчки
26 яну 2018 Документ
Отговори на министерство на финансите
Документ
Становище на организация по вписванията
Забавянето на вписванията в Търговския указател може да стане причина за съществени санкции на акционерните сдружения, които могат да доближат до половин % от приходите им.

Към днешна дата вписванията се вършат за към три седмици след подаването на заявките, в това число заявките за привикване на общи събрания, което значи, че някои сдружения може да не съумеят да проведат общи събрания на оповестената дата, да одобряват докладите си и да ги заявят преди крайния период - 30 юни.

Задръстването на комерсиалната регистрация пристигна след промени от края на предходната година в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които беше изменен Законът за счетоводството и сдруженията без активност бяха освободени от задължението да подават доклади, а трябваше единствено да пускат съобщение, за което не заплащат такса. Тази смяна бе оповестена под рубриката " понижаване на административната тежест ", само че на процедура тя сътвори доста съществени проблеми, тъй като в закона не бе очакван обособен пример на съобщение за нея, което значи, че уведомяването би трябвало да става през някое от другите заявки.

В Търговския указател има два потока за обработката на заявките - муден (през, който минават финансовите отчети) и бърз (всички останали заявления). Тъй като не беше планувано ново заявление за въпросните уведомления, те попаднаха в бързия поток и по този начин се стигна до съществено закъснение.

След питане на " Капитал " от Агенцията по вписванията дадоха отговор, че още през лятото на 2017 година са отказали да съгласуват плана за промени в Закона за счетоводството, направен от финансовото министерство, и изпратиха мнението си, което публикуваме.

От Министерството на финансите, които са основатели на измененията, дадоха отговор по следния метод на въпроса за какво не са се съобразили с това мнение: " Ако възраженията на организацията бяха признати, нямаше да има промени в закона и облекчения за бизнеса и всички предприятия – с активност и без активност, биха били задължени да сформират и разгласяват годишните си финансови доклади в период до 30 юни с такса от 40 лева за книжен притежател и 20 лева за електронен. "

Опасност от санкции
Според Търговския закон, с цел да одобри едно акционерно сдружение (АД) финансовия си доклад, то би трябвало да свика общо заседание, поканата за което да бъде вписана в Търговския указател. Общото заседание може да се състои не по-рано от 30 дни от оповестяването на поканата в регистъра. Справка в Търговския указател сподели, че към 26 април към момента не са вписани заявки за привикване на общи събрания, подадени към 4 април.

Това значи, че в случай че при започване на април обещано АД е подало заявление с покана за общо заседание за приемане на финансовия доклад, планувано за 15 май, то въпросната покана към момента няма да е вписана и общото заседание няма по какъв начин да се организира на тази дата.

Крайният период за оповестяване на финансовите доклади е 30 юни. Ако сдруженията не са съумели да заявят докладите до тази дата, Законът са счетоводството планува " имуществена глоба в размер от 0,1 до 0,5 на 100 от чистите доходи от продажби за отчетния интервал, за който се отнася непубликуваният финансов доклад, само че не по-малко от 200 лв. ".

В организацията работят изключително, с цел да " изчистят " казуса

Ресорният зам.-министър на правораздаването Десислава Ахладова разяснява пред " Капитал ", че е впрегнат целият запас на организацията, с цел да се " изчистят " насъбраните заявки. Хората работят и в събота и неделя. Още преди две седмици от организацията обявиха, че приготвят работна група, с която да бъде променена наредбата, регулираща заявки. Тези промени обаче ще имат резултат за акцията за подаване на нулеви доклади през 2019 година

Промените в Закона за счетоводството бяха признати с преходните разпореждания на промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс в края на предходната година. Видно от стенограмите на водещата парламентарна комисия, която е разглеждала плана, в нито един миг не е бил разискван хипотетичният проблем или мнението на Агенцията по вписванията. Институцията, отговаряща за регистрите, също носи известна виновност за обстановката, доколкото можеше да инициира смяна в наредбата още след смяната на закона в края на 2017 година, а не няколко месеца по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР