© Цветелина Белутова Изискване за регистрация на транспортните средства, превозващи

...
© Цветелина Белутова Изискване за регистрация на транспортните средства, превозващи
Коментари Харесай

Нови правила в бизнеса с хранителни продукти

© Цветелина Белутова Изискване за регистрация на транспортните средства, пренасящи храни, регулация на търговията от разстояние с хранителни артикули, по-високи наказания за нарушителите. Това са част от измененията в новия Закон за храните, признат дефинитивно от Народното събрание близо две години и половина след одобряването му на първо четене. Аптеки и дрогерии, които търгуват на дребно с хранителни добавки, диетични храни, храни за кърмачета и дребни деца, също подлежат на надзор по реда на този закон.

Сега настоящият Закон за храните е от 1999 година и е променян и допълван над 30 пъти, в това число по време на договарянията за присъединението на страната към Европейски Съюз. В работната група по разработване на новия закон участваха представители на всички браншови организации от хранително-вкусовата индустрия, което изяснява преобладаващото му утвърждение от промишлеността.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Регистрация и на транспортните средства

Производството, преработката и дистрибуцията на храни се прави, както и до момента, след регистрация на обектите в регионалните дирекции по сигурност на храните или в районните здравни инспекции - за бутилираните води.

Новост и облекчение за компаниите е, че за вписване на обект, в който се бутилират води, само че се създават и безалкохолни питиета, заявление ще се подава единствено на едно място - в регионалната дирекция по сигурност на храните. Одобрението ще става от комисия с присъединяване на представители и на районната здравна ревизия.

Изцяло ново е условието за регистрирация на транспортните средства, с които се транспортират храни от скотски генезис. Вносителят изяснява това условие с потребността от поддържане на подобаваща температура и хигиена по време на превозването. По искане на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите описът на транспортираните артикули бе уголемен с брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения.

Регистрацията на транспортните средства може да се извърши и независимо, и по едно и също време с регистрацията на обект. Това ще става в организацията по сигурност на храните и ще се удостоверява със стикер, чието наличие и графично оформление ще се дефинират със заповед на земеделския министър.

Търговията от разстояние също с регистрация

Търговията с храни от разстояние ще се прави след регистрация в регионалната дирекция по сигурност на храните по местоположението на обекта или на централата, където се намира средството за връзка - електронен адрес, интернет страница, телефонен номер, пощенски адрес, е-поща. Бизнес операторът би трябвало да заявява, че ползва проект за проследимост на храните.

Според закона не може да се търгува от разстояние с храни за кърмачета и дребни деца, както и за специфични медицински цели. Продуктите, обект на търговия от разстояние, би трябвало да са етикетирани съгласно условията и да се дистрибутират с регистрирани транспортни средства (когато става дума за храни, за които важи това изискване).

Бутилираните води - с досегашните търговски марки

Първоначалният план на закона, признат на първо четене, оферираше вместо потребления в нормативната уредба термин " комерсиално название " (марката, под която се продава бутилираната вода), да се вкара нов - " комерсиално изложение ", което би трябвало да съдържа името на извора и мястото на употребата му.

Това предложение разсъни остри разногласия, тъй като означаваше, че две води, които са от един извор, само че с друго комерсиално название - да вземем за пример " Девин " и " Балдаран ", трябваше да се продават под едно и също комерсиално изложение, което съдържа името на извора - " Балдаран ". В последна сметка признатият на второ четене закон не съдържа сходно условие.

" Досега обект на регулация бяха единствено минералните води, които се вписваха в лист на приетите натурални минерални води. С новия закон обсегът се уголемява и с изворните води, които също ще получават документ за характерностите си и ще подлежат на регистриране в лист на приетите изворни води. Поставят се условия и към изворните води - импорт от трети страни, за които до момента липсваше преграда. Вярваме, че това ще докара до ограничение на нелоялната конкуренция ", разяснява за " Капитал " Жана Величкова, изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.

За признаването на натурална минерална и изворна вода ще се подава заявление по пример до министъра на опазването на здравето и ще се ползват протоколи от осъществени разбори за качествата на водата. В 6-месечен период от влизането на закона в действие здравният министър ще би трябвало служебно да признае и да впише в съответния лист всички натурални минерални и изворни води, предлагани на пазара до този миг.

Търговските наименования (марките), употребявани за водите преди обнародването на закона, може да бъдат употребявани и по-късно, в случай че етикетите съдържат иформация за мястото на експлотация и наименованието на находището (подземното водно тяло), планува законът.

Още новости

Законът не разрешава рекламата с присъединяване на деца на ГМО храни и храни със съставки и субстанции, които не дават отговор на условията за здравословно хранене. От съдружие " Храни и питиета България " и от Българската асоциация на рекламодателите бяха поискали думата " деца " да бъде сменена с " малолетни " (според Закона за лицата и фамилиите - до 14 години), само че предлагането не е признато.

Създава се Национален съвет по храните към министъра на земеделието, храните и горите, като непрекъснат съвещателен орган, който ще оказва помощ на министъра при осъществяване на държавната политика в региона на храните. В съвета влизат министри, ректори на висши учебни заведения, представители на браншови организации на производители, преработватели и дистрибутори на храни. По този мотив законът формулира и условия за представителност на браншовите структури.

Създава се и помирителна комисия към земеделския министър с присъединяване на представители на брншовите организации, която ще спомага за извънсъдебно решение на разногласия сред бизнес оператори и за неприлагане на нелоялни търговски практики.

За неспазване на условията ще се постановат санкции, които стартират от 2000 лв. и могат да доближат до 110 хиляди лв., в случай че не е планувано по-тежко наказване.

Законът влиза в действие в деня на обнародването му в Държавен вестник. Единствено условието към бизнес оператори, които пускат за първи път храна за кърмачетаили за специфични медицински потребности и са длъжни да уведомят Министерството на здравеопазването, влиза в действие от 22.02.2021.

Лицата, извършващи търговия с храни от разстояние, имат 3-месечен период, с цел да отговорят на условията на закона. Подзаконовите нормативни актове би трябвало да бъдат издадени до 6 месеца след обнародването на закона. Започнатите и неприключили производства по издаване на разрешителни и удостоверения се правят по досегашния ред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР