© Надежда Чипева За първи път в историята на България

...
© Надежда Чипева За първи път в историята на България
Коментари Харесай

Активите на взаимните фондове преминаха за първи път 4 млрд. лв.

© Надежда Чипева За първи път в историята на България активите на капиталовите фондове надминават 4 милиарда лева Ниските лихви, търсенето на различна рентабилност и възобновяване на световните финансови пазари са главните аргументи за взрива им – в края на март сумата им е 4.152 милиарда лева, а покачването за година е с съвсем 500 млн. лева

Въпреки това обаче като дял от Брутният вътрешен продукт фондовата промишленост е много надалеч от тази в развитите страни. Тук процентът е 3.6%, до момента в който приблизително за Европейски Съюз е към 60%, което може да приказва единствено за огромния капацитет на тази промишленост.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък С максимален дял при фондовете са тези, предлагани от непознати ръководещи сдружения – те държат 2.59 милиарда лева, а 1.56 мрд. са в българските взаимни фондове. На годишна база най-вече нарастват активите на българските фондове в облигации, а на тримесечна - на тези в акции, което се изяснява и с възобновяване на финансовите пазари през интервала. По отношение на непознатите схеми няма такава разбивка.

Общо активите на фондовете са надалеч по-малки в съпоставяне със средствата по депозити – над 50 милиарда лева Това е много показателно за консервативния профил на българските спестители, които залагат на сигурността, даже при нулева рентабилност по влоговете, която, в случай че се сметне и с инфлацията, действително е негативна. За разлика от депозитите, които са обезпечени до 196 хиляди лева от страната, при фондовете няма такова покритие.

Към края на тримесечието много от рисковите фондове в България донесоха двуцифрена рентабилност, а даже уравновесени и консервативни схеми биха лихвите. Разбира се, това не е с гаранция за бъдещо позитивно показване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР