© Надежда Чипева Да края на април страната може да

...
© Надежда Чипева Да края на април страната може да
Коментари Харесай

Горанов: България ще влезе в ERM II до края на април

© Надежда Чипева Да края на април страната може да е част от валутния механизъм ERM II, сподели пред ръководителите на банки в България финансовият министър Владислав Горанов. " Надявам се идната година да не приказваме за еврозоната. Смятам, че има действителна заплаха до моя рожден ден (30 април, бел. Ред.), да сме част от ERM II. Още малко работа имаме да свършим, само че знаем какво тъкмо би трябвало да свършим ", сподели Горанов в приветствието си във връзка професионалния празник на банкерите.

Смятам, че нашият късмет да бъдем по-интегрирани в европейските финансови институции е огромен. Да, те ни нямаха толкоз доверие, само че минахме през подобен вид проби, които надали и техните системи биха издържали ", сподели финансовият министър и добави, че " в този момент вашите акции набъбнаха не толкоз поради оценките на кредитните организации, само че и поради това, че когато си изгубил внезапно доверие успееш бързо да го възстановиш, показваш, че заслужаваш да си част от европейската финансова инфраструктура ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев, който също приказва пред представителите на сектора, сподели, че не по-маловажно от присъединение към финансовата инфраструктура на еврозоната е самият развой, обвързван с полагането на старания по приемането. По думите му идващата 2020 година няма да е по-лесна за бранша, поради упованията за световната стопанска система, само че скептицизмът не е добра изходна позиция.

Според Радев браншът има мотив за сдържан оптимизъм поради проясняването по въпроси, от които зависи бъдещето му. Първият е по линия на паричната политика на ЕЦБ и упованието, че преформулирането на тактиката няма да се базира единствено на цели като инфлацията, а и върху мандата на централните банки, тяхната самостоятелност, инструментите на паричната политика и ясното разграничение сред паричната и фискалната политика. " Втората линия е опитът да се започва полемика във връзка с поддържащите ограничения за икономическия напредък във фискалната и структурната политика. Има мощни сигнали от новото управление на Европейската комисия и на водещи страни на национални държавни управления в еврозоната, които сложиха на масата значими тематики ", сподели Радев.

Прогнозата на банкерите за представянето на бранша през тази година е, че резултатът ще е също толкоз висок, колкото миналогодишният. Капиталовата адекватност от първи ред е 19% и измежду десетте най-хубави в Европа. Делът на неприятните заеми е към този момент единствено 7%, само че покритието с активи е 52%, по отношение на 46% приблизително за Европейския съюз. Възвръщаемостта на капитала е 12%, по отношение на 7% за Европейски Съюз, а възвръщаемостта на активите е 1.7% по отношение на 0.5% в Европейски Съюз, което е втората най-хубава в Европа, посочи Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на ОББ.

Традиционният банкерски бал събра ръководителите на банки в страната, като за разлика от предходни години, през тази направи усещане отсъствието на представители на Комисията за финансов контрол, както и на депутати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР