© Капитал [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал]

...
© Капитал [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал]
Коментари Харесай

Топ 40 на веригите за мебели, строителство и стоки за дома - с 12% ръст на сумарните приходи

© Капитал [Капитал]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Капитал] Смаляване
Още по тематиката
Виетнам стартира произвеждане на лична марка коли

От идващия август VinFast ще предлага два разнообразни модела коли, както и електрически скутери
2 окт 2018
Бизнесът на най-големите 100 търговеца на дребно е пораснал с 10% за година

Сумарният им доход доближава 10 милиарда лева
14 сеп 2018 Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Приходите на топ 40 на веригите за мебели и интериорни артикули, строителни материали и от вида " Направи си самичък " общо надвишават 1.323 милиарда лева за 2017 година Сравнението със сумарните обороти (близо 1.180 милиарда лева.) на същите участници за 2016 демонстрира 12% растеж.

Тази ранглиста на " Регал " включва търговци на артикули от няколко групи: домашен текстил; материали за настоящ ремонт; мебели и предмети за обзавеждане, осветителни тела; принадлежности, машини и съоръжение за дома и градината; артикули за семейството.
Обяснението за растежа на приходите се крие в засиленото строителство, облекчените условия за заем, ниските лихви по депозити. Тези фактори засилват имотния пазар, а той на собствен ред дърпа напред мебелната промишленост и търговията на дребно в магазините за артикули за дома, разясняват представители от бранша. Правителствената стратегия за саниране също е фактор за растеж на продажбите. Допълнителен тласък за бизнеса освен в този отрасъл са и трендовете на пазара на труд - безработицата пада, заплатите вървят нагоре, покупателната дарба - също.

Само четири компании в топ 40 завършват 2017 със спад на приходите, като той е най-значим при " Виденов груп " ( " Мебели Виденов " - 54.8%). За другите три компании понижението е по-скоро алегорично: " Прима груп 2004 " (LED осветителни тела - 3.89%), " Сико-С " (обзавеждане за баня - 1.13%), " Балканика " (строителни материали - 1.47%).

Топ 3 на сдруженията с максимален растеж на приходите през предходната година се оглавява от мебелната " Еником-М " - компанията е единствената в топ 40 с трицифрен скок за 2017 (105.5%.) Следват " Юск Бул " (JYSK - 88.8%) и производителят на мебелите " Мондо " - " Дипол " (72.8%). Други 23 вериги също са с двуцифрен растеж на продажбите, а девет – с едноцифрен. Единствено " Баумакс България " регистрира напредък под един %.

Само една компания - " Мьомакс България ", е работила на загуба през 2017 (104 хиляди лева.). Най-висок финансов резултат регистрира " Метро кеш енд кери " - 14.1 млн. лева (веригата взе участие в класацията единствено с продажбите от групата " Стоки за дома " ), следват " Хаус маркет България " - 11.8 млн. лева (дружеството, което съставлява IKEA), и " Еником – М " - 10 млн. лева (фирмата е и с най-висока доходност в топ 40).

Топ 3

Приходите на първите три сдружения в класацията – " Практикер ритейл " (Praktiker), " Хаус маркет България (IKEA) и " Доверие брико " (Mr. Bricolage), сумарно надвишават 346 млн. лева, което им отрежда 26% общ пазарен дял в стойност.С растеж на оборота от 26% до 142.8 млн. лева и облага от 6.3 млн. лева " Практикер ритейл " оглавява класацията. Компанията е с най-високия растеж на приходите измежду веригите от вида " Направи си самичък " - резултат от дълготрайната й тактика да се уголемява и модернизира.

Половината от приходите на веригата са от продажбата на материали за настоящ ремонт. На второ място - 26.3% от приходите, се падат инструментите и машините. На трето място по значение за веригата са мебелите и продуктите за обзавеждане, демонстрира детайлната информация за продажбите на компанията.

Преди четири години поради банкрут на немския си притежател магазините Praktiker в България бяха купени от " Видеолукс холдинг " на Тодор Белчев и Божидар Колев, които имат и веригата " Технополис ". Тогава новите притежатели наследиха девет магазина, 30 млн. лева загуба и 12 млн. лева фиктивен инвентар. Днес компанията има 11 обекта Praktiker, които оферират над 50 хиляди продукта от всеки ценови клас.

През 2017 година сдружението откри магазини в Ямбол и Шумен и обнови част от старите. Освен това компанията стана притежател на постройките на всичките си обекти, като остави в историята заплащането на наеми.

" По-голямата част от растежа е с помощта на разширението на веригата и обновяването на остарели магазини ", разяснява съсобственикът на " Видеолукс холдинг " Божидар Колев, представен от " Капитал ". Реновирането е забележителен план, който лишава време. Например обновеният магазин във Велико Търново отваря порти в реконструирана постройка, с съвсем тройно увеличена комерсиална повърхност до близо 6 хиляди кв.м, с два пъти по-голям подбор, личен състав, а оттова и оборот.

" Хаус маркет България " - сдружението, през което работи гръцкият франчайзьор на IKEA, се касира на второ място с доходи над 109 млн. лева и растеж от близо 13%. С 14% е повишен и броят на посетителите, които доближават 2.8 млн. Ръст от 11% означават и клиентите, които са достигнали 1.1 млн. за каталожната година от септември 2016 до август 2017, заяви шефът на българския офис на веригата Никос Ифантидис. Това е първата година, в която в България действа центърът за поръчки на IKEA в Бургас с изключение на магазина в София, центъра за поръчки във Варна и онлайн канала за продажби.Напълно удовлетворени от визитата си в обектите на IKEA в страната са 83% от посетителите, демонстрира обичайното изследване на веригата за задоволеност от продуктите, обслужването и цялостното прекарване в магазините на веригата. " Това е нарастване с 2 прочие пункта по отношение на предходната каталожна година. От една страна, растежът значи, че в действителност се представяме добре, само че въпреки това, виждаме капацитет за развиване при останалите 17% от посетителите ", обобщава Никос Ифантидис.

Тази година българският офис на IKEA влага 300 хиляди евро в възобновяване на 6000 кв.м от магазина в София.
" Общият профил на потребителя на IKEA е еднакъв по целия свят: това са хора, които споделят едни и същи провокации – живеят в дребни пространства, постоянно сменят жилището и даже страната, доста постоянно пътуват зад граница. Освен това постоянно са онлайн – подготвени да споделят, да поръчат или да открият нещо за пръв път дружно с останалия свят посредством обществените мрежи. Тези хора търсят налични и практични решения с добър дизайн. Интересно за мен наблюдаване беше, че българските клиенти избират бели мебели пред такива с натурален цвят на дървесина. Повечето от нашите най-продавани артикули тук са бели ", обобщава Никос Ифантидис.Другата компания в огромната тройка е " Доверие Брико " , която ръководи магазините Мr. Bricolage в България на франчайз. През предходната година сдружението е осъществило доходи 94.3 млн. лева, което е нарастване с 3.83% по отношение на 2016 година Веригата има 11 обекта в по-големите градове в страната и е първата, която отвори магазин от вида " Направи си самичък " в мол (Sofia Ring Mall) (виж карето).

Категорията, която заема максимален дял в продажбите на веригата, е " Мебели и обзавеждане " (35%), следвана от " Инструменти и машини " и " Материали за настоящ ремонт ", които имат по 25% дял.
От 50 до 90 млн. лв.

Шест сдружения в топ 40, които са с обороти сред 50 и 90 млн. лева през 2017, държат общо 31% от пазара в стойност.

" Баумакс България " (4-о място) ръководи осем хипермаркета Home Max ( " Хоум макс " ) в седем града и един в Бургас от вида " дребен формат " с обща комерсиална повърхност над 107 хиляди кв.м. Магазините на веригата са посещавани всекидневно от 15 хиляди клиенти, излиза наяве от отчета за активността на компанията. Мениджърският екип изяснява възходящия тренд с растежа на стопанската система, на строителството и на посетителите.

Съдружници в " Баумакс България " са " Хедус " и Си Би Си. През 2014 година " Хедус " купи бизнеса на Baumax от австрийския притежател, който имаше съществени финансови усложнения. След това верига смени името си на " Хоум макс " вместо Baumax и разшири доста асортимента си. " Bau на немски значи " структура ", " постройка ", " градеж ", само че това значение не дава отговор на нашите визии за развиването на веригата. Нашият фокус е върху цялостни решения за дома, а освен върху строителството ", разясниха тогава от мениджърския екип на компанията. Веригата предлага освен артикули, само че и услуги – да вземем за пример превоз, монтаж и други

Петата позиция в класацията е за компанията, която ръководи магазините Aiko - " Аико мулти консепт " . Дружеството е учредено през 1993 година от Мариан Душков с съществена активност продажба на мебели. Първият фирмен магазин е с повърхност 15 кв. метра и в началото работи единствено с един, а по-късно с двама чиновници. Търговските обекти се усилват, до момента в който през 2006 компанията взема решение да затвори по-малките, с цел да открие огромен мебелен магазин (на три нива) с повърхност 9260 кв. метра на бул. " Сливница " в София. Две години по-късно сдружението построява логистичен център с обща повърхност 8513 кв.м. През 2009 година компанията отваря първия магазин Aiko отвън столицата - в Стара Загора. Същата година отново в Стара Загора сдружението открива и първия магазин от веригата Mobbo, в която предлага мебели от по-нисък ценови клас. Това е началото на концепцията Aiko/Mobbo - два търговски обекта в непосредствена непосредственост (врата до врата) с обща логистична база и обща повърхност.

През 2015 година Aiko и Mobbo станаха владеене на втората по величина в света мебелна група - австрийска XXXLutz. Година по-късно Mobbo смени концепцията и името си на Mömax (фирма " Мьомакс България " е на 24-о място). През 2017 година в София беше открит най-големият магазин Mömax на повърхност 4000 кв.м. Това е годината, в която новите притежатели отвориха магазини Aiko и Mömax и във Варна. Това е петият магазин Mömax в страната след двата в София и по един в Стара Загора и Бургас.

С оборот над 67 млн. лв. единствено в категорията " Стоки за дома " " Метро кеш енд кери " заема шесто място в класацията. Повече от половината от продажбите са от подкатегорията " Стоки за семейството ", следват " Мебели и предмети за обзавеждане " и " Домакински текстил ".

Приходите на строителна борса Angro отреждат на компанията притежател - " Ангро трейд " - седма позиция в топ 40. Фирмата е със седалище в Перник и търгува със строителни материали от разнообразни снабдители. Основни акционери са Людмил Петров Христов и Петър Людмилов Петров. Регистрирана е през 2103 година след превръщане и смяна на правната форма на СД " Ангро Христов и С-ие ". Основният й снабдител е обвързваното сдружение " Ангро ", учредено през февруари 1991 година, което разполага със личен цех за сухи строителни лепила и мазилки в с. Гурмазово, община Божурище. През 2017 година компанията е вложила в транспортни средства и създаване на складово стопанство, а през тази година възнамерява уголемение на материалната база и спомагателни площи за складовото стопанство.

Материали за строителство и ремонт, както и артикули и консумативи за производството на мебели и обзавеждане предлага сдружението " Господинови Строймаркет " (8-о място) – гр. Добрич. Компанията е учредена през 1994 година и има лични търговски и складови бази " GS Строймаркет " в София, Варна, гр. Добрич, Шумен и Каварна, които обслужват както огромни корпоративни клиенти, по този начин и самостоятелни поръчки за домашния занаятчия. Съдружници във компанията са братята Диян и Галин Паскалеви Господинови. Целта на сдружението за 2018 година е да стабилизира продажбите си благодарение на комерсиалните представители и рекламата и да усили контактите с вложители - реализатори и подизпълнители. Според мениджърския екип плюсовете на хипермаркета спрямо конкуренцията са поддържането на огромни складови наличия, личните товарни коли, както и директната доставка от завода производител до обектите и складовете на клиентите.

С над 20% растеж на приходите и оборот от над 55 млн. лв. фамилната компания " Бошнаков " , която ръководи строителния хипермаркет Masterhaus, се подрежда на девето място в класацията. Компанията е основана през 1991 година, благосъстоятелност е на Павел Николов Бошнаков и има магазини в Бургас, Несебър, Приморско, Айтос, а от декември 2014 - и електронен магазин. През 1997 година сдружението откри склад на едро в Бургас, а три години по-късно – и склад за четки и дистрибуция. През 2017 година компанията отвори строителен център в Бургас с над 2000 кв.м закрита повърхност, който търгува с едри строителни материали. Тази година следва разкриване на култивиран център към обекта в Бургас и на строителен център – към магазина в Несебър.

От 20 до 40 млн. лв.

С оборот от 20 до 40 млн. лева през предходната година са 14 сдружения в класацията на веригите за мебели и интериорни артикули, строителни материали и от вида " Направи си самичък ". Всички те дружно държат 30.5% от пазара в стойност.

" Юск Бул " (10), която ръководи магазините Jysk, регистрира 88% растеж на приходите от продажби до съвсем 36 млн. лева за 2017 година Българското сдружение е част от групата на JYSK Nordic, която включва 21 страни, измежду които Полша, Украйна, Чехия, Словакия, Холандия, Дания, Финландия, Норвегия. JYSK е благосъстоятелност на датския търговец Ларс Ларсен, притежаващ компании с общ годишен оборот за финансовата 2016/2017 година 3.35 милиарда евро и 444 млн. евро облага преди облагане. От стъпването си на българския пазар през 2005 година до момента JYSK ( " Юск " ) има 18 обекта в 13 български града. Компанията възнамерява да открие 14 нови магазина в страната до края на 2019 година, разгласи Симона Карп, управител " Човешки запаси " за Румъния и България. Предстои и завършването на логистичния център на JYSK в Божурище, чието създаване стартира през май 2017 година Инвестицията е за 100 млн. евро, ще разреши доставки и обслужване на общо 270 магазина от седем страни в Югоизточна Европа и ще отвори 300 нови работни места. Това е четвъртата за JYSK сходна база в света.

Фирма " Ди Ес хоум " – гр. Добрич (11), е притежател на едноименните строителни хипермаркети DS Home в Бургас, Равда, гр. Добрич, Албена, Варна и София. Дружеството, което е записано през 1999 година, търгува на едро и дребно със строителни материали. Съдружници в него са Иван Маринов Иванов и Добромир Иванов Маринов.

Търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни принадлежности, крепежни детайли, ВиК и други предлага " Ташев-Галвинг " (12). Дружеството има магазини в София и в Ямбол (чиято обща повърхност е 9000 кв.м), които оферират над 60 хиляди продукта. " Ташев-Галвинг " разполага и с съвременна сервизна база за гаранционно и извънгаранционно обслужване на стоките, които продава. Компанията е основана през 2000 година, работи с над 300 дистрибутора в страната и е формален представител, пряк дистрибутор и вносител на над 80 търговски марки. Съдружници в нея са Христофор Атанасов Ташев, Станка Колева Браткова Ташева и Емил Лука Маджаров.

Основаната през 2002 година " Крез България " - Пазарджик (13), ръководи веригата магазини за строителни материали и артикули за дома " Крез ". Едноличен притежател е Костадин Тодоров Тошев. Компанията има личен логистичен център и шоурум и регистрира 23.4% растеж на приходите през 2017. От сдружението настояват, че залагат на " добре уравновесените непрекъснати цени и наличия, богатия подбор и приятната среда за извършване на покупки ", а не на " маркетингови хитрини " или " ударни промоционални трикове ".

Оборот от близо 31.7 млн. лв. отрежда на " Мегадом " 14-о място в класацията. Компанията ръководи веригата строителни хипермаркети Praktis, които от 2002 година оперират в сегмента " Направи си самичък " (DIY – Do It Yourself). Дружеството има два магазина в София и по един в Стара Загора, Видин, Велико Търново, Хасково и Русе, в които предлага необятна гама артикули и услуги за строителството, градината и дома. Съдружници в " Мегадом " са Любен Константинов Милчев и Даниела Кирилова Милчева.

Семейната компания " Сико " (15) има 15 магазина и хранилища в осем града в страната. По данни на компанията в тях се оферират 35 хиляди продукта, 7000 модела плочки и украшения, над 300 модела паркети, мазилки, изолации, строителни материали. Компанията е учредена в София през 1989 година и е благосъстоятелност на Съби Христов Събев и Толя Георгиева Събева.

" Домко " (16) е притежател на едноименната верига от 11 магазина в София, Бургас, Варна, Хасково, Пловдив, Стара Загора с обща комерсиална повърхност над 20 500 кв.м, в които се оферират тапети, мокети, килими, паркети, текстил, спални комплекти и други Компанията развива и електронна търговия, а през 2105 година откри собствен магазин и в Солун, Гърция. Съдружници в нея са Владимир Георгиев Миков и " Домко трейд ", в която Миков е едноличен притежател на капитала.

Международната верига от вида " Направи си самичък " Bauhaus, показана в 19 европейски страни с повече от 260 магазина, стъпва в страната през 2012 година посредством компания " Баухаус България " (17). Компанията има един търговски обект – хипермаркет в София с повърхност 20 хиляди кв.м., който предлага над 120 хиляди продукта — строителни детайли и материали, железария, принадлежности, плочки и настилки, бои, санитария, осветителни тела и други В комерсиалната част са включени също и драйв-ин център (за извършване на покупки с автомобили), както и култивиран център. Едноличен притежател на капитала е " Интербаухаус АГ " - Швейцария.

Фирмата с трицифрен растеж на оборота през предходната година - " Еником М " (18), е основана през 2000 година и предлага мебели, осветяване, аксесоари. Акционери в сдружението са " И Кей пропъртис " и " Хоум фърничър енд трейд София ". И в двете компании едноличен притежател на капитала е Цветомир Душков Душков – брат на притежателя на магазините Aiko Мариан Душков. " Еником М " разполага с три магазина в София – в " Надежда ", " Дружба " и " Люлин ". Обектът в кв. " Люлин ", открит на мястото на отдръпналата се румънска мебелна верига " Мобексперт ", показва посредством Shop-in-Shop Center и дизайн студиото КАRЕ, което предлага професионални препоръки и правене на повсеместен план за интериор.

Началото на строителните хипермаркети ТеМax, ръководени от " Темакс България " (19), е сложено от първия магазин в гр. Добрич през 2007 година Търговските обекти оферират материали за строителството, ремонта, обзавеждането и декорирането на дома и градината. Компанията има 13 магазина, от които един в столицата, открит през юли тази година. Едноличен притежател на капитала на сдружението е записаната на Сейшелите компания " Аврос ".

В класацията влиза и софийската компания " Прима груп 2004 " (20), профилирана в предлагането на LED осветителни тела с марката OPTONICA. Търговската марка е записана през 2011 година на българския пазар, водач е при светодиодното осветяване и предлага необятна гама LED артикули на разнообразни производители. Фирмата продава на едро посредством голям брой дистрибутори – в България, Румъния, Гърция, Сърбия, Италия, Украйна, Египет, ОАЕ. Съдружници в компанията са Анатолий Венелинов Лазаров, Владимир Венелинов Лазаров и Магдалина Петрова Маркова.

Приходите от продажби на килими и мокети с марката CarpetMax отреждат на компанията притежател - " Картекс П " , 21-о място в топ 40. Дружеството започва активността си през 1996 година най-вече с търговия на подови настилки, а през днешния ден разполага с верига от 15 магазина в 12 огромни града на България, покриващи обща повърхност над 18 000 кв.м. В тях се оферират разнородни типове подови облицовки - ламинат, килими, пътеки, мокети, PVC артикули, както и гама от тапети, аксесоари и интериорни порти. Основен акционер е Пейо Иванов Николов.

" Виденов груп " ( " Виденов уест " и " Виденов ийст " ) - производител на едноименните мебели, регистрира съвсем два пъти по-ниски продажби през 2017, само че все пак е в средата на таблицата (22). Компанията – благосъстоятелност на Данчо Виденов и синовете му Григор и Добри Виденови, има един от най-големите онлайн магазини за мебели в България с над 3000 продукта. Началото на,,Мебели Виденов‘‘ е през 1989 година в Ямбол. Днес компанията разполага със лично произвеждане в града, повече от 40 представителства на територията на страната, 10 склада и две централни бази – в Ямбол и София. Продукцията е предопределена както за вътрешния пазар, по този начин и зад граница. Дружеството реализира доставки на територията на страната със личен товарен превоз.

" Интериор И " (23) предлага материали за мебелната индустрия и регистрира 21% растеж на приходите. Компанията има 10 представителства в страната и офис в София и е благосъстоятелност на Владимир Димитров Димитров и Калина Николова Димитрова. Фирмата предлага над 36 типа продукти от 15 водещи европейски производителя и има бази в 10 български града.

Между 10 и 20 млн. лв.

Шест компании са с обороти сред 10 и 20 млн. през 2017 година, което им отрежда общ пазарен дял от 6%. В тази група е " Мьомакс България " (24) с 48% растеж на приходите.

Следващата в класацията – софийската компания " Термокс " (25), е притежател на магазините Berg, които оферират професионална консултация, доставка и монтаж на отоплителни панели, печки, камини, ламинирани подови настилки, натурален паркет, аксесоари. Компанията има търговски обекти в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Монтана, Карлово, Смолян, Ботевград, гр. Добрич, както и онлайн магазин. Разполага с огромни складови наличия и личен превоз, което й разрешава извънредно къси периоди за доставка. Едноличен притежател на капитала е Асен Стефанов Стоянов.

Техническите хипермаркети Bagira в Стара Загора и Казанлък регистрират малко над 14 млн. лева доходи за предходната година. Веригата е владеене на едноименната компания " Багира " (26) и търгува с машини и принадлежности, малогабаритна и градинска техника, строителни материали и обков, електроматериали и осветяване, бои и химикали и други Собственици на компанията са Васил Атанасов Аргиров, Деян Василев Аргиров, Едноличен търговец " Багира-1- Васил Аргиров ", Мариян Василев Аргиров.

Създадената през 1990 година компания " Балканика " - Пловдив (27), предлага строителни материали, топло- и хидроизолации, мазилки, бои, лакове, принадлежности, железария и други Дружеството има личен превоз и логистична база и е благосъстоятелност на Минчо Христов Бояджиев.

Мебелната верига ZONA for Home се ръководи от компания " Зона дом " (28). Компанията е благосъстоятелност на " Евро паралел " АД и " Паралел " ЕАД, като мажоритарният дял се държи от Йордан Христов Ковачев. Веригата има магазини в кварталите " Люлин " и " Младост 4 " в столицата и в Севлиево. Освен от български производители мебелите и аксесоарите за дома в комерсиалните обекти на веригата идват от Италия, Испания, Франция, Полша, Германия, Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Китай. Фирмата е на пазара от 2007 година и има лично произвеждане на мека мебел и матраци в Севлиево.

Ямболската компания " Доставка на мебели " - благосъстоятелност на Мария Иванова Йорданова, регистрира растеж от близо 33% до 10.5 млн. лева доходи през предходната година и се подрежда на 29-о място в класацията.

От 6 до 10 млн. лв.

Единадесет компании в топ 40 регистрират доходи от 6 до 10 милиона лв. и държат общо съвсем 6.5% пазарен дял.

" Дипол " (30) – с адрес на регистрация в Стара Загора, която предлага мебелите с марката " Мондо ", има мрежа от търговски обекти в 14 града и деен онлайн магазин. През 2009 година компанията построява съвременен логистичен център в с. Кортен, което й разрешава да доближава оптимално бързо до всяка точка на България. Миналата година е следващата за компанията със мощен растеж на приходите. Едноличен притежател е Иван Георгиев Стефанов.

" ХВГ Комерс " (31) има магазини и хранилища в Шумен и Разград и колор център в Русе и предлага строителни материали, всевъзможни типове бои, ръчни електрически принадлежности и други Компанията е със седалище в Русе, основана е през 1993 година и е благосъстоятелност на Георги Христов Христов, който стартира като едноличен търговец с откриването на склад за търговия на едро.

Мебели " Идеа " се оферират от 2003 година от компания " Тракия маркет " - Пловдив (32), благосъстоятелност на Ралица Панайотова Стоянова и Чавдар Тодоров Стоянов. Компанията има магазини в Пловдив, Бургас и София, прави продажби онлайн, дава цялостни дизайнерски решения за обзавеждане и разполага със личен превоз за доставки.

Фирма " Мебели Лудвиг България " (33) ръководи хипермаркета за мебели и аксесоари СОМО в столицата - един от общо петте филиала на австрийската верига " К. Лудвиг ". Останалите четири шоурма са позиционирани във Виена, най-големият от които на повърхност над 35 хиляди кв.м. В България магазинът е от 2005 година и е ситуиран на 10 хиляди кв. метра повърхност. През предходната година сдружението отбелязва 21% растеж на приходите от продажби.

Строителният хипермаркет " Румик " в София се ръководи от едноименната компания (34), основана през 1997 година Компанията търгува с електроматериали и принадлежности, бои, битова химия, домашни използва, строителни материали. Собственост е на Весела Михайлова Тодорова и Румен Благоев Тодоров. Фирмата работи взаимно с български и с задгранични сътрудници и регистрира доходи от продажби за над 7.6 млн. лева през 2017.

Ръст от 10% и доходи над 7.5 млн. лева отреждат на " Техно Комерс " 35-о място в класацията. Компанията, основана през 1992 година, ръководи верига за сложно обзавеждане в Перник, в която се оферират домашен електроуреди, аудио-, видео-, климатична техника, в това число и на лизинг. Съдружници са Валентин Йорданов Петров и Стефана Стоянова Петрова.

" Инглиш хоум България " (36) предлага домашен текстил и декоративни аксесоари, пречупени през класическия английски жанр, с марката Еnglish Home. Марката участва допълнително от 200 търговски обекта в Турция, Полша, Украйна, Албания, Азербайджан, Ирак, Северен Кипър, Грузия. В България компанията има 12 магазина – основно в молове – в София, Варна, Пловдив и Бургас. Дружеството, чийто притежател е " ЕХМ интернешънъл Н.В. " - Нидерландия, отбелязва 31% растеж на приходите през 2017 година

Фирма " Габровски " (37) е профилирана в производството и търговията с осветителни тела и аксесоари под лична марка - Puralux. Компанията има индустриална база във Варна и шоурум в София, Пловдив и Варна и регистрира 6.5 млн. лв. доходи за 2017. Дружеството извършва интериорни планове за обществени здания и предлага решения за фасади, паркове и градини, празнични и целогодишни светлинни украси. Компанията е благосъстоятелност на Слави Георгиев Габровски, Дарин Славов Габровски и Кунка Христова Габровска.

" Мебелни къщи Ралица " АД (38) е учредена през 1994 година Собственост е на Красимир Тодоров Узунов и " Интерсервиз Узунови " АД, в което дялове имат и брачната половинка и щерка му. Компанията е вносител и дистрибутор на мебели и обзавеждане и е един от огромните снабдители по покупко-продажби за сложно хотелско обзавеждане в България. Дружеството поддържа бизнес връзки с компании от над 15 страни в Европа, Америка и Азия и отбелязва близо 14% растеж на приходите от продажби през 2017.

" Мебелна къща Лазур " (39) има едноименната мебелна палата във Варна, чиято история датира от 1981 година Акционерното сдружение, благосъстоятелност на група от физически лица, ръководи над 7000 кв.м комерсиална повърхност и над 10 000 кв.м хранилища, където общият брой на изложените мебели надвишава 3000, а готовите мебелни съоръжения са над 400. През 2009 година компанията пусна в употреба реконструирания втори етаж на постройката, където на повърхност 1500 кв.м са показани експозиции на мебелни компании. Дружеството продава и онлайн и регистрира 10.5% растеж на приходите през 2017.

Български строителни маркети " Монтажи 64 " – Самоков, приключват класацията. Съдружници във компанията, която търгува с над 30 000 продукта за строителството и бита, са Александър Димитров Боев и Цветанка Любенова Боева. Компанията, която отбелязва 15% растеж на приходите през 2017 до 6.1 млн. лв., разполага със хранилища, работилница за направа на улуци и железарски услуги, арматурен двор, както и личен автопарк за транспорт на стоките. Топ 3

" Практикер ритейл "

" Практикер ритейл " има и ръководи веригата магазини Praktiker за принадлежности, принадлежности, материали за строителството, ремонта, градината, обзавеждането и поддръжката на дома.

Германската верига Praktiker е учредена през 1978 година в град Киркел. Първият магазин е открит в Люксембург. Веригата в началото е благосъстоятелност на компанията ASKO, а от 1995 година (след нейното сливане с Metro Cash & Carry) - на Metro AG. Холдинговата Praktiker AG афишира фалит на 11 юли 2013 година Несъстоятелността на компанията майка обаче съвсем не се отразява на дъщерните сдружения зад граница и те са продадени, като резервират името и марката. През 2014 година магазините в България са добити от притежателите на " Видеолукс холдинг ". Веригата има 11 магазина в страната и е водач в бранша " Направи си самичък ". Предлага продукти, нужни за домашни поправки и за дома като цяло — принадлежности, артикули за строителство и ремонт (санитарно-фаянсови материали, подови настилки), украса, домашен използва, градина и артикули за свободното време. В магазините се правят и доста услуги – рязане на повърхности, разкрояване на завеси и така нататък

IKEA - " Хаус маркет България "

Шведският мебелен колос IKEA стъпи на българския пазар през 2011 година Компанията навлезе посредством контракт за франчайз с компания House Market (част от групата Fourlis), която ръководи магазините на IKEA в Гърция и в Кипър. Първият и единствен към този момент магазин IKEA в страната е открит през септември 2011 година в София. През април 2015 година отвори електронен магазин, който дава опция за поръчки от цялата страна. През юли същата година сдружението откри център за поръчки и доставки във Варна върху 2500 кв.м, а през 2016 година – втори център в Бургас.

През октомври 2017 във всички магазини на IKEA в света стартира продажбата на лимитирана сбирка, която съдържа маса, стол, скамейка, аксесоари и текстил, създадени напълно в български заводи ( " Бонана " от Петрич и Dreams company от Смолян).

Тази година IKEA влага 300 хиляди евро в възобновяване на част от магазина в София. През август т.г. логистичното обслужване за клиентите на центровете за продажба във Варна и Бургас, както и онлайн доставките на IKEA в страната бяха поети от българския клон на " Карго-партнер " (Cargo-partner), определен след тръжна процедура. Предстои разкриване на център за поръчки IKEA и в Пловдив.

Mr. Bricolage - " Доверие Брико "

Марката " Mr.Bricolage " участва в България от 2000 година, когато е отворен първият магазин от вида " Направи си самичък ". Днес веригата Mr.Bricolage в България се състои от 11 обекта, ситуирани в София, Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Русе и Плевен. Най-новият магазин – 11-ият в страната и 3-и в София, беше открит в " София Ринг мол ".

Асортиментът на магазините е самостоятелен в няколко категории: баня, градина, електричество, железария, принадлежности, интериор, осветяване, отопление, строителство. Всеки магазин предлага и спомагателни услуги като рязане на дървени плоскости и стъкло, рамкиране, тониране на бои, направа на ключове, заточване на вериги, гаранционен сервиз, превоз на закупените артикули до дома и други По данни на компанията за 17 години магазините Mr.Bricolage в България са посетени от над 36 милиона клиенти.

Тази година " Софарма " пое контрола над обектите на Mr. Bricolage в България и Македония, откакто " Доверие капитал " АД закупи 45% от акциите на " Доверие Брико ", с което усили каузи си до 99.93% по отношение на досегашните 54.93%. Основен притежател в " Доверие капитал " е " Доверие единен холдинг " АД, в което максимален акционер е " Софарма ". Продавачи на въпросните 45% са френската компания Mr. Bricolage S.A. с 2425 акции (14.7%) и английската Windspell Limited с 5000 акции (30.3%). Френската Mr. Bricolage S.A. ще продължи да събира франзчайз таксата за магазините в България и Македония.

" Доверие Брико " държи правата да развиване на марката Mr. Bricolage на територията на България, Сърбия, Македония, Черна гора, Албания и Косово. Българската компания ръководи на франчайзинг също и по един магазин с марката Mr. Bricolage в Македония и Сърбия. Retail in Detail

В края на октомври " Регал " и " Капитал " ще съберат за поредна година представителите на бизнеса с бързооборотни артикули на форума Retail in Detail. За над 10-годишната си история той се утвърди като една от най-значимите платформи за обмяна на скъп опит, данни и информация освен за FMCG търговията и производството, само че и за ритейл бранша като цяло.

Тази година във фокуса на събитието ще бъдат новите бизнес модели, които трансформират световната ритейл сцена, и отражението им както върху фирмите, по този начин и върху клиентите. Лектори са интернационалните специалисти с световен опит и знания, представители на водещи институции и марки от ритейл бранша.

Retail in Detail ще се организира на 30 октомври 2018 година в " София ивент център ". За форума можете да се регистрирате тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР