© Анелия Николова След като избра кой да доставя мантинели

...
© Анелия Николова След като избра кой да доставя мантинели
Коментари Харесай

Пътната агенция ще даде 63 млн. лв. за пътна маркировка

© Анелия Николова След като избра кой да доставя мантинели в период от четири години и събра предложения за поддържането на републиканската пътна мрежа за идващите пет, в този момент Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи и търг и за дълготрайни контракти за пътна маркировка.

Договорите по тази социална поръчка към този момент се подписват за пет години вместо за четири, както е било до момента, като от АПИ се позоваха пред " Капитал " на Закона за публични поръчки, че това е оптималната дълготрайност на договорите с от време на време или дълготрайно осъществяване.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Общата сума, която организацията е планувала, е 63 млн. лева, като я е разделила поравно за всеки регион в страната - по 10.5 млн. лева за шестте района. Интересен миг е, че тази сума е с пъти по-висока спрямо предходния търг за дълготрайни контракти за маркировка.

Кандидатите могат да подават предложения единствено за две от шестте обособени позиции и в случай че ценовите им предложения надвишават прогнозната стойност, ще бъдат отстранени. Крайният период за подаване на предложения е 17 юни.
Парите са доста, периодите изтичат

Последната сходна поръчка е била на стойност 19.9 млн. лева без Данък добавена стойност, като за всяка обособена позиция прогнозната стойност е била 3 333 333 лева Това е над три пъти по-малко в съпоставяне със сегашната планирана цена от 63 млн. лева Дори да се вземе поради, че старите контракти са за 4 години, а новите ще са за 5, до момента сумата за един регион е била по към 830 хиляди лева на година, до момента в който отсега нататък ще бъде по 2.1 млн. лева на година.
От АПИ обясниха за " Капитал " покачването с това, че сумата по контракта постоянно най-после е по-ниска от действителната, тъй като обичайно по тези контракти постоянно има спомагателни и изключителни заплащания. И прецизираха, че са пресметнали цената на новия търг на база на действителните заплащания от предходните години по предходни контракти.

Дори и по този начин обаче сумата за новите контракти е най-малко двойно по-висока. Данните демонстрират, че на компаниите, които поддържат маркировката до момента - за съвсем 4 години, са изплатени към 24.3 млн. лева (виж таблицата) Така, в случай че АПИ употребява за референтни стойности тези суми, то за 5 години действителната стойност би трябвало да е към 31 млн. лева

Освен че стойностите са доста по-високи, не е ясно и за какво поръчката е оповестена чак в този момент, откакто някои от предходните контракти са към този момент изтекли, а други ще приключат напълно скоро. Вече е изминал договорът за Южен Централен регион, по който работи Обединение " ПИБИ - МАРК " с участници " Пи Ес Ай " Стара Загора и " Битулайт ", както и този на обединяване сред компаниите " Зебра " и " Мегахим " - на 14 май. Договорът на обединяване с участник " Трейс груп холд " пък завършва на 8 юни.

Другият месец завършва и заданието на " Виалукс България ", " Пътни градежи - В. Търново " и " Пътперфект - Т ", които вършат маркировката в Северен Централен регион. " ПСТ груп " пък са отговаряли за два региона - Югоизточния и Югозападния регион, с контракти надлежно до юли и ноември. Но даже до тогава не е несъмнено, че ще има определен реализатор поради дългите процедури.

" В областите, в които срокът за осъществяване на договорите за полагане на хоризонтална маркировка е изминал, нужните действия ще бъдат възлагани на пътноподдържащите компании до подписването на нови контракти с определените реализатори в стартираната социална поръчка по Закон за обществените поръчки ", обясниха от пътната организация. Това значи пък, че ще има още спомагателни заплащания отвън така и така раздутия бюджет на поръчката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР