© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Туристите нахлуват с парите си в жизненото

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Туристите нахлуват с парите си в жизненото
Коментари Харесай

Мнения Daily - Масовият туризъм носи унищожение

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Туристите нахлуват с парите си в виталното ви пространство, трансформират ви в развлечение. Още по тематиката
Мнения Daily - Социален дъмпинг или свободно придвижване на служащите

И още: Източна Европа обърка сметките на Макрон; Моля, спазвайте приличието, господа!
27 авг 2017
Мнения Daily - Каква би била една президентска партия

И още: Сърбия да приключи антибългарската пропаганда; Случаят " Калиакра " като лакмус за политизацията на прокуратурата
23 авг 2017 Глобализация

Масовият туризъм носи заличаване

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Българската аудитория несъмнено е била сюрпризирана, когато тази пролет научи за нападенията на анархисти против английски туристи в Каталуния: обругаваха ги, пръскаха ги със спрей, пукаха гумите на рейсовете им. После, отново там, пристигнаха терористичните акции, чиято кулминационна точка съгласно проекта била взривяването на " Саграда фамилия " - туристическата катедрала в Барселона, замислена от Гауди като " катедрала за бедните ".

Колкото и разнообразни да ви наподобяват тези два новинарски потока, сред тях има нещо общо - народите стартират да се подвигат на протест против този централен обред на глобализацията. Младите левичари-автономисти от АРАН се борят против частното заграбване на облаги от промишленост, която изсмуква ресурсите на общността. Ислямофашистите пък са афектирани от циничното излагане на неравенства, тела и култури, което ги маргинализира на световната сцена.

Но войната има и други измерения. Туристически градове като Венеция (55 000 непрекъснати поданици, 20 милиона гости годишно!) са на практика унищожени от всеобщия туризъм. Само си го представете: върволици от хора се движат безкрайно по централните улици, надничат в прозорците ви, търсят прекарвания, напиват се. Все повече цивилен асоциации се заемат да бранят градския си метод на живот. Не културата, пакетирана за туристите, каквато е упоменатата ексцентрична катедрала. Културата, която градските деятели в Лисабон желаят да върнат - това са кварталните магазинчета, атмосферата на уличките, хубавата храна, кварталното другарство. Амстердам пък, трансфорат в нещо като нашия Слънчев бряг от английските туристи, се бои, че става голям увеселителен парк – място, където освен се " пълзи " от механа на механа и от витрина с проститутки към идната, само че и се провеждат чудовищните 300 фестивала годишно.

Градските протести, подкрепени, несъмнено, от обичайна хотелиерска промишленост, сигурно ще доведат до ограничения на европейско равнище. Впрочем доста туристически места към този момент независимо вкараха квоти за туристи – Помпей, Дубровник, будистките храмове в Непал, Антарктида. Някъде причина е застрашената просвета, другаде - природата, само че основното е раздразнението на хората от новия етап в световната подвижност. Туристите нахлуват с парите си в виталното ви пространство, трансформират ви в развлечение, завъртат цялата сила на града ви към това да се опошлява наследството и да се продава кич. Това към този момент от дълго време не са пътешествениците, които идват да научат, да поддържат връзка – това са консуматорски маси, които знаят, че би трябвало всяка година да бъдат някъде другаде, с цел да поддържат статута си на междинна класа. Били ли сте в " Саграда фамилия "? Ах да, тази неоготика

В България сме надалеч от антитуристическите протести, доста съграждани прибавят към приходите си със слугуване по морето, а икономисти и ръководещи май по-скоро мечтаят Несебър да се трансформира във Венеция. Но аз не бих подценявал недоволството, което неизбежно ще се надигне и тук, нуждата от предварваща тактика за привличане на по-малко, само че по-качествени и платежоспособни туристи. Но дали нямаше да е по-добре да влагаме цялата тази медийно-политическа сила в някакъв по-перспективен сектор? По-безопасен в обществено отношение?

--------
Тонът на Радан Кънев е остаряла дежа вю политика.

Западни Балкани

Не ни е работа да се месим на Сърбия и Македония

От коментар на някогашния дипломат в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Фотограф: INTIME
Разбирам Радан Кънев и одобрявам доводите му (да не се толерират сръбските искания, че връзките сред Сърбия и Македония са някак " вътрешна ", югославска работа – бел. ред.). Но не е въпрос на вътрешноюгославска работа - Югославия я няма и не може да я има. Спорът сред Македония и Сърбия е двустранен, както сред всяка друга страна. В него място за наша открита, обществена интервенция няма. Както и в връзките сред Гърция и Македония. Нашата работа е по линия на двустранните връзки с Македония и по линия на многостранната - на Европейски Съюз - дипломация да помогнем на Македония да влезе в Европейски Съюз и НАТО. Точка.

Разбирам го като политик, който желае да надгради над това, което Иван Костов направи с отхвърли да приемем албанци. Но няма нищо общо сред двата проблема. Най-малкото тогава България въобще не беше нито в НАТО, нито в Европейски Съюз и отново съумя да реагира съответно.

Доказателство за това е, че Димитров и Дачич се срещат и ще урегулират нещата между тях. Само си представете по какъв начин би изглеждала внезапна реакция на фона на саморегулиращите се връзки сред Сърбия и Македония, при което Белград се преценява с Брюксел, там където ние имаме въздействие.
Това, което имаме като рекламация по отношение на Сърбия, ще го осъществяваме в границите на процеса и на присъединение. И освен ние, само че и Хърватия и Словения, най-малко що се отнася до " югославските " залитания на Белград.

Другото - тонът на Радан - е остаряла дежа вю политика. Признавам, че не разбирам какво тъкмо предлага да създадем - да заклеймим обществено, да попречим на Сърбия, някаква друга " силова " игра?! Лесно се разказва обща страст, мъчно се дава съответна реакция, със противоречива рационалност и още по-спорна прагматичност. Вероятно ще откри последователи у нас - изключително у хората, които желаят " да натрием носа " на сърбите, да си " върнем за унижението ", да " спасим Македония ".

Да ви се коства познато? Със сигурност. Да е потвърдено като добра и сполучлива политика, да ни е донесло дивиденти? Още по-сигурно не. Политиците могат да си разрешат доста, тъй като приказват на своя електорат. Когато си посланик, приказваш и на другите страни и отчиташ резонанса на думите си зад граница.

------------
Страната ни зависи от Париж, Берлин и Хага за Шенген и еврозоната.

След визитата на Макрон

България ще би трябвало да поддържа деликатен баланс в Европейски Съюз

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: STOYAN NENOV
Питам се дали " командированите " и " общественият дъмпинг " са задоволително значима тематика, с цел да осмисли едно посещаване на френския президент в Австрия, Румъния и България? Може би като мотив да. Но зад тази тематика стои мъчителният въпрос по какъв метод ще гласоподават страните от Централна и Източна Европа по съществени проблеми за реформирането на Европа, които Е. Макрон приготвя в своя дневен ред.

Мигрантската рецесия и внезапният закостенял завой в Полша дружно с безапелационните позиции на Орбан в Будапеща сътвориха отчетливо разделяне сред Берлин, Париж и Рим, от една страна, и трендовете на политическо развиване в Източна Европа, от друга. За да тръгне един развой на реформиране на Европейски Съюз, доминиран от позициите на главните западни страни членки, позициите на източноевропейците е добре да бъдат разграничени и в случай че е допустимо, опълчени. Това прозираше и зад обстоятелството, че президентът Макрон избра Варна, с цел да насочи извънредно остра рецензия към държавното управление на Полша.

България зависи от Париж, Берлин и Хага за участието си в Шенген и за присъединението си към еврозоната. От друга страна, ние не можем да бъдем в прорез с позициите на главните централно- и източноевропейски страни, които единствено отчасти са повлияни от ръководещите там понастоящем консервативни държавни управления. Мигрантската рецесия е единствено един образец за това. Българската страна би трябвало да поддържа деликатен баланс в позициите си и връзките си с другите европейски сътрудници. Още повече че за нас е значимо да поддържаме нелеки салда и отвън Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР