© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Търговският регистър

...
© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Търговският регистър
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов се закани на шефката на Търговския регистър, борсовият регулатор разследва Мъск и Tesla

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Търговският указател действително не работи, Турция отговори на Съединени американски щати с мита

И още: След случая в Италия Борисов желае едновременен ремонт на всички мостове; Кабинетът пусна за концесия плажове в Бургас, Созопол, Поморие и Балчик; Разходите порастват по-бързо от приходите
15 авг 2018
Вечерни вести: Икономиката забавя растежа си, рухването на турската лира спря

И още: Срутен магистрален мост взе жертви в Италия; Кола се вряза съзнателно в загражденията на Народното събрание в Лондон; Търговският указател ще работи отчасти от на следващия ден
14 авг 2018 Почти нищо не може да попречи на насладата на премиера Борисов от правенето на първи копки. Поне не и проблем като счупения Търговски указател. В четвъртък той откри строителството на нова права на " Хемус " и - измежду изблик от паметни реплики като: " Десетки такива поляни съм гледал, само че след година и два - три месеца са към този момент автомагистрали " и " Много ни е красива страната, само че за строителство е доста неловко ", министър председателят въпреки всичко загатна, че ще махне шафката на Агенцията по вписванията, само че " като мине рецесията ". Кога ще стане това остава неразбираемо, откакто през вчерашния ден от институцията споделиха, че още " най-малко седмица " регистърът няма да работи пълноценно.

Турция продължава да пробва да противодейства на почналото предходната седмица внезапно обезценяване на лирата. За четвъртък следобяд бе плануван конферентен диалог на турския финансов министър (който е и шурей на Ердоган), с непознатите вложители, който цели да ги успокои. Със сигурност диалогът няма да е нито елементарен, нито къс, като най-малко първоначално не съдържаше вести: не желали помощ от МВФ, а разчитали на вложения. Редом с това банковият контрол на страната взе и ограничения, които ще донесат дискомфорт на потребителите, като наложи нови, по-къси периоди за погашение на артикули и услуги, закупени с кредитни карти или потребителски заеми.

НАЙ-ВАЖНОТО

Борисов е неудовлетворен от шефката на Търговския указател, само че промени ще има " като мине рецесията "

Премиерът Борисов разяснява пред публицисти в Шумен, че не е удовлетворен от шефката на Търговския указател Зорница Даскалова и ще направи промени, само че " дано да преодолеем рецесията, да си довършат работата, да изчакаме още 4 - 5 дни ", сподели той, представен от " Фокус ". И разгласи, че ще търси отговорност и от " тези от които зависи и ръководството на тези системи ", евентуално визирайки компанията " Лирекс ", която поддържа регистъра. В сряда регистърът се срина и към този момент седмица функционалностите му не могат да бъдат възобновени. Конкретна причина за краха и досега не е оповестена, а единствено общо пояснение за " изгорели дискове ".

Зорница Даскалова, която ръководи Агенцията по вписванията, е от квотата на " Атака ". Преди това тя бе член на Комисия за защита на конкуренцията и е обвързвана с Делян Пеевски по няколко линии. На конференция през вчерашния ден тя съобщи, че желаната й от Българска социалистическа партия оставка не е навременна, тъй като била нужна, с цел да ръководи рецесията.

Борсовият регулатор в Съединени американски щати публично проверява Мъск и Tesla

Комисията за скъпи бумаги и тържища в Съединени американски щати (SEC) е изпратила призовка до Tesla поради проектите на основния изпълнителен шеф Илън Мъск да я смъкна от борсата и обявлението му, че финансирането за това е подсигурено. Мъск и Tesla са подложени на инспекции от 7 август, когато той за пръв път разгласи новината. Призовки от Комисията по скъпите бумаги и тържища са изпратени до всеки един от деветимата шефове на Tesla, написа Financial Times.

SEC, която изследва случая още от предходната седмица, стартира официално следствие, когато има съображение да счита, че има нарушаване на закона и ползите на вложителите са наранени. Според американските закони фирмите и нейните високопоставени чиновници не могат да дават подвеждаща информация на акционерите за значими събития.

Турците към този момент би трябвало да изплащат по-бързо покупки с кредитни карти или потребителски заем

Банковият контрол на Турция лимитира от 1 септември периодите за погашение на артикули и услуги, закупени с кредитни карти или потребителски заеми. Постановлението бе оповестено през днешния ден в Държавен вестник. Така вноските по заплащане с кредитна карта ще се разсрочват за най-много 12 месеца, а за някои групи артикули те са по-къси - да вземем за пример за битова електроника е 3 месеца, за пътувания - 6 месеца, а за здравни услуги - 9 месеца. Изплащането на потребителски заеми за разнообразни групи артикули също е със скъсени периоди - от 6 месеца до най-много 3 години. Напълно се не разрешава пък заплащане на вноски на някои покупки от чужбина като алкохол, храни, козметика и др, както и на всевъзможни заплащания с карта зад граница.

Проектът бе оповестен на 2 август и претекстовете са, че би трябвало да се поддържат финансовата непоклатимост на Турция посредством " отговорно ползване и деликатно взимане на заеми ". Мерките са част от дейностите, които целят да спрат обезценяването на турската лира, само че ще донесат дискомфорт на потребителите.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мексиканският килим на Брюксел

От през днешния ден до неделя централният площад на Брюксел " Гран плас " е затрупан с пъстър килим в мексикански жанр. Тази година тематиката е мексиканският район Гуанахуато, който има сходна на брюкселската традиция и на годишния фестивал в град Уриангато, да вземем за пример локалните поданици украсяват километри от улиците с цветни дървени стърготини. В Брюксел в оформянето на шарките на 1700 кв. метра повърхност вземат участие 120 доброволци. По традиция се употребяват цветовете на бегония тубероза, чийто международен производител е Белгия. Официалното разкриване със светлинно и музикално шоу е планувано за 22 ч. през днешния ден. Цветният килим ще престои на площада до неделя.

[Reuters]

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Фейсбук закупи права да излъчва Шампионска лига в Латинска Америка

Фейсбук и УЕФА оповестиха сключването на контракт за излъчването на Шампионската лига. Мрежата получи права да демонстрира 32 мача на година на територията на Латинска Америка за идващите три години.
Пакетът включва финалния мач, както и срещата за Суперкупата на Европа. Мачовете ще могат да се гледат гратис от потребителите на обществената мрежа в страните от Южна Америка като се изключи Бразилия на страницата с име UEFA Champions League.
Новината идва няколко дни след подписването на съглашение и с Ла Лига - испанския шампионат за територията на Индия гратис за идващите три години. Преди това Фейсбук закупи права и за Висшата лига в четири азиатски страни – Тайланд, Виетнам, Камбоджа и Лаос, а неотдавна получи права да излъчи и дебюта на Кристиано Роналдо за " Ювентус " за територията на Англия.

СПОРТ
Григор Димитров дефинира като положителни възможностите си в мача с Новак Джокович


Фотограф: Susana Vera
Григор Димитров съобщи, че е убеден във опциите си да победи Новак Джокович и да продължи отбраната на купата в Синсинати. Двамата ще се срещнат довечера след 23:00 часа в дуел за място в четвъртфиналите. " Новак може да направи всичко на корта. Той се е потвърдил толкоз доста пъти. В момента още веднъж се намира в страховит интервал и играе доста добре. Спечели още веднъж " Уимбълдън ". Няма какво толкоз да кажа, като се изключи че би трябвало да бъда фокусиран върху своята игра ", съобщи Димитров след успеха над Миша Зверев в първия си мач от шампионата.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Започна строителството на нови 16.32 км от " Хемус " – от пътен възел Белокопитово до пътен възел Буховци край Търговище. Това евентуално ще е последната първа копка по " Хемус " за идващите 2 години, защото макар оптимизма на премиера, останалите сектори са надалеч от тази фаза, а нужните над 2 милиарда лева за довършването на автомагистралата не са обезпечени.

Няколко дни толеранс ще даде пътната полиция на водачите с " Гражданска отговорност " от кипърския осигурител " Олимпик " и те няма да бъдат глобявани до петък в това число. Около 275 000 клиенти на сдружението се oказаха без годно покритие поради банкрута на застрахователя.

Следващата седмица ще стартира реорганизация на ул. " Боянска " в кв. " Драгалевци ", само че придвижването по нея няма да бъде спирано напълно. Ще бъде ремонтирана и правата от Околовръстното към Бояна, която от години е в доста неприятно положение.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Собственикът на бирата Corona влага $4 милиарда в бизнес с " течна марихуана " в Канада

Компанията Constellation Brands, която създава световноизвестната марка бира Corona, ще влага 4 милиарда $ в идните 3 години в канадската Canopy Growth, едно от водещите имена на пазара за питиета, съдържащи марихуана. Една от аргументите е, че като цяло потреблението на бира в Съединени американски щати понижава и потребителите се насочват към вино, спиртни и безалкохолни питиета. Canopy Growth, който е и най-големият производител на марихуана за медицински цели в Канада, предвижда, че пазарът на марихуана самичък по себе си ще е пренаситен до 2021 година и бъдещето е влагането й в артикули, като измежду най-перспективните са напитките. Constellation към този момент не възнамерява продажби на американския пазар, най-малко до момента в който няма заверка на цялата територия на страната, въпреки че в щати като Калифорния, където марихуаната е легална, Heineken неотдавна разгласи, че стартира продажби на газирана вода с канабис.

Фотограф: Chris Wattie
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР