© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Хотел Маринела ще приема

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Хотел Маринела ще приема
Коментари Харесай

София е трета в Европа по ръст на туризма

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Хотел " Маринела " ще приема европейските водачи за председателството

Другите претенденти в търга за настаняване - две туристически организации, бяха отстранени
13 сеп 2017
София 2018: Само с резервации

Градският туристически бизнес в София се готви за рекордна година
23 юни 2017

2% е предстоящото нарастване на визитите до края на годината Българската столица София попада в топ 3 на европейските градове, които записват най-голям растеж на задграничните туристи през интервала 2009 - 2016 година, а упованията за 2017 година са за покачване от 2%. Това излиза наяве от данни на Мastercard, която изготвя световен показател за най-посещаваните градове в света, в който са включени 132 дестинации. Традиционно водачът в класирането на международно равнище е Бангкок, следван от Лондон и Париж.

София с 18% растеж през предходната година

Според данните в класацията през 2016 година българската столица е посетена от 1.19 млн. туристи, което е растеж от над 18% по отношение на миналата година. Данните от показателя сочат, че за интервала 2009 - 2016 година София е на трето място измежду европейските градове, записали максимален растеж на визитите, което е 9.4% приблизително за интервала. По-добри резултати имат само столиците на Румъния - Букурещ, и на Португалия- Лисабон, които са записали над 10 на 100 междинен растеж на посетителите. Данните сочат, че повече от 7% нарастване има в градове като Будапеща, Москва, Копенхаген, Амстердам, Хамбург и Берлин.

Очакванията на Mastercard са българската столица да записва напредък от 2% през 2017 година, което е по-песимистична прогноза по отношение на тези на локалните хотелиери. Софийският бизнес чака годината да приключи с нарастване сред 7 и 10% поради увеличените бизнес пътувания до града, както и поради все по-силното наличие на нискотарифните самолетни компании, посредством които идват туристи за къси пътувания. Председателството на Европейски Съюз следващата година пък би трябвало да усили още визитите.

Туристите усилват разноските си

Междувременно от данните се вижда и че туристите, посетили българската столица, са нараснали и разноските, които вършат по време на престоя си. Според световния показател през интервала 2009 - 2016 година изразходваните от гости средства са нарастнали с 3.7 на 100. Общият им размер за 2016 година се пресмята на 500 млн. $, като през 2009 година той е бил 287 млн. $. На годишна база пък растежът в разноските на чужденците е бил 20%, сочи информацията.

Растеж при международните водачи

Данните от световния показател демонстрират, че десетте най-посещавани градове в света годишно посрещат сред 9 и над 19 млн. души гости. Лидер в класацията и през тази година е Бангкок, следван от столиците на Англия и Франция - Лондон и Париж. Единственият различен град, който влиза в топ 10 от Европа, е турският Истанбул, се вижда още от данните. Прогнозите са, че най-посещаваните градове в света ще посрещнат повече посетители и през 2017 година като максимален растеж се чака в Дубай - 7.7 на 100. Единственото изключение от позитивната наклонност ще бъде Ню Йорк, където се чака спад от 2.4 на 100, сочат още данните в показателя.
Все повече българи пътуват в чужбина

Данните от изследване измежду картодържателите на Маstercard демонстрират, че от ден на ден българи пътуват в чужбина. Според информацията най-малко един път в друга страна през тази година ще бъдат 55% от популацията при 50% за 2016 година Най-често избираната дестинация за посещаване е Гърция - посочена е от 43.6% от интервюираните, демонстрират данните. Сред желаните страни са още Италия, Англия и Германия с дялове от над 16 и над 10% от интервюираните. Докато са в чужбина, българите заплащат с банкови карти най-често нощувки в хотели, магазини, храна и в заведения за хранене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР