© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Фотогалерия: Протест в защита

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Фотогалерия: Протест в защита
Коментари Харесай

Лифтът на хамстера

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Фотогалерия: Протест в отбрана на Пирин

В София и други градове в страната хиляди желаеха анулация на решението на Министерския съвет от 28 декември
5 яну 2018
Банско: новите линии на остарелия проблем

Осем въпроса и отговора за това за какво решението на държавното управление буди съмнения
4 яну 2018
Мнения Daily - Безпределната лакомия движи застрояването на Пирин

И още: През тази година ще имаме най-малко една нова партия; Лондонските банкери може да са по-мобилни, в сравнение с си мислим
3 яну 2018
Трасето на втория въжен превоз в Банско се планува да е 5.8 км

Ден преди планувания огромен митинг против измененията в парк " Пирин " екоминистърът Нено Димов ще беседва с жители във фейсбук
2 яну 2018
Правителството утвърди втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за доста по-сериозно застрояване в Пирин
28 дек 2017 Сюжетите към възможния градеж на втори кабинков въжен превоз над Банско обобщават всички съществени линии от днешната картина на България. В нея може да се види цялостното съмнение, че страната работи в полза на законите и хората, голямо опълчване сред разнообразни групи и политици, които не могат да намерят компромисната точка, тъй като биват виждани (често основателно) като прислужници на едната страна.

Разбира се, че зимният туризъм в България би трябвало да се развива и спомагателната инфраструктура за това - лифтове и влекове, е нужна. Случаят с Банско обаче е обраснал с толкоз доста история, че това най-вероятно надали ще се случи.

Дългогодишната черна акция против бранителите на опазването на Пирин единствено в допълнение ги ожесточава. От позиция на концесионера и околните му политици силовото налагане на решение може би към този момент наподобява като единственото решение. То обаче също не е реалистично, тъй като съперниците на градежите одобряват втората кабинка като стъпка към цялостното " асимилиране " на националния парк и са в положение да ескалират обстановката, до момента в който политическата цена за ръководещите стане прекомерно огромна.

Единственият сюжет за излизане от тази обстановка е компромисът сред двете страни. Концесионерът да даде задоволително гаранции, че (този път) няма да злоупотребява с разрешенията и ще построи единствено нов въжен превоз по допустимо най-щадящия природата метод, е доста теоретична алтернатива при признатите промени, които дават опция за създаване и на нови писти.

Доверието, наподобява, е съществено изгубено. За да бъде върнато, най-малкото концесията би трябвало да е с ясни притежатели и те да се откажат от сегашната борба. Тогава умерената част от природозащитниците може (теоретично) да бъде уверена да не се опълчва. Този сюжет обаче става неосъществим поради първото изискване - ясната благосъстоятелност. Така обстановката е обречена на безконечен пат.

Колелото на хамстера е израз, който разказва безсмисленото придвижване на едно място. В случая е въжен превоз, само че смисълът е същият - хаби се социална и политическа сила, без да се помръдва напред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР