© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Българските курорти са посрещнали

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Българските курорти са посрещнали
Коментари Харесай

Ръстът на чуждите туристи за лято 2017 е 7%

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Българските курорти са посрещнали повече чужденци през юли

Статистиката регистрира растеж при немските посетители, само че спад при съветските
28 авг 2017
Слънчево лято

България ще посрещне повече туристи това лято, а кадровата рецесия в бранша евентуално ще докара до рекорден импорт на служащи
27 май 2017

Голям брой визити има от Румъния, само че доста от тях са пренос или с друга цел.Чуждите туристи в България са се нараснали с към 7% през лятото, като главните пазари с максимален растеж са Германия, Полша и Англия. Същевременно обаче през този сезон страната е посрещнала по-малко туристи от Русия - втория най-съществен пазар за морския туризъм, като спадът е към 4% на годишна база. Това демонстрира съпоставяне на " Капитал " по данните за пътуванията на чужденци в страната през месеците юни, юли и август, които дава Националният статистически институт. Финалните резултати за сезона съответстват с предварителните прогнози на бизнеса, откъдето чакаха повече туристи и приходи през лятото и загуба на позиции на съветския пазар.

Германците - най-вече в курортите

Очакването на бизнеса, че немските туристи ще затвърдят водачеството си на българския пазар през тази година, се удостоверява и от формалната статистика. Данните демонстрират, че през трите най-силни месеца за бранша - юни, юли и август, от този пазар има растеж на годишна база, като общият брой на германците, посетили България през лято 2017, е над 665 хиляди От данните се вижда и че сходен брой са визитите само на румънци, само че голямата част от тях не са с туристическа цел, а са свързани с други пътувания, като директно прекосяване, лекуване, образование, посещение и така нататък Така формалната информация все още удостоверява прогнозите на туроператорите, че немските туристи ще бъдат най-важният пазар за летния туризъм през този сезон, както и упованията, че броят им по курортите ще се усили.

Спад на Изток

Същевременно обаче националната статистика демонстрира и притеснителна наклонност. Според формалните данни вторият най-съществен пазар за българския туризъм - Русия, е отбелязал спад с към 4% на годишна база. Още преди старта на летния сезон разнообразни туроператори чакаха сред 5 и 7% понижение на тези посетители, като обясненията бяха свързани с множеството резервации на руснаци в страни като Гърция и Испания, както и със завръщането им по турските курорти. Същевременно обаче данните демонстрират, че България губи конкурентността си на този пазар - единствено допреди 3-4 години руснаците бяха най-голямата група чужденци, почиващи в българските курорти.

Пазарите с капацитет

Данните от националната статистика удостоверяват наклонността от последните години за еволюционен растеж на полските туристи, които към този момент изпреварват по визити тези от Украйна и Англия. Годишно огромните туроператори записват над 15% растеж на този пазар, като упованията са тази наклонност да продължи. При полските туристи обаче се вижда една доста отчетлива наклонност, нехарактерна за другите съществени пазари за туризма - техните пътувания са съсредоточени главно в двата най-силни месеца за летния туризъм - юли и август. Така да вземем за пример през юни тази година в България са осъществени 46 хиляди визити от полски туристи, до момента в който през юли и август те са били три пъти повече. Подобна е картината и за 2016 година, когато визитите отвън най-активните месеци, в това число май, юни и септември, са доста по-ниски.

Данните от статистиката демонстрират, че през лято 2017 има растеж и на визитите от Украйна и Англия, които попадат в шестте най-големи пазара за туристическия бранш. Настоящият сезон приключва с над 200 хиляди визити на украинци през най-активните месеци и с над 178 хиляди, осъществени от английски туристи, демонстрират още данните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР