© Надежда Чипева Новината на деня безусловно е изборът на

...
© Надежда Чипева Новината на деня безусловно е изборът на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Неочакван стопанин за летище София, има задържан за хакерската атака срещу НАП

© Надежда Чипева Новината на деня абсолютно е изборът на концесионер на Летище София, доколкото всички се надяват то да се трансформира в прелестно място за пасажерите допустимо най-скоро. Изборът обаче оставя подозрения дали и страната желае най-хубавото. Иначе службите в България, несъмнено, бързат да покажат резултати по настоящия скандал с теча на данни от Национална агенция за приходите и към този момент има задържан обвинен.

В Европа бе следващ добър ден за дамите - лидерката на ръководещата партия ХДС в Германия Анегрет Крамп-Каренбауер стана министър на защитата, откакто предшественичката й Урсула фон дер Лайен нощес бе определена за ръководител на Европейска комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. В същото време в Съединени американски щати от ден на ден се разгаря расисткия скандал, който Тръмп аргументи, като " посъветва " цветнокожите конгресменки от прогресивно крило на Демократите да си вървят в " провалените и незаконни страни, от които са пристигнали ". Три от тях обаче са родени в Съединени американски щати, а четвъртата е в страната от дете. Скандалът към този момент два дни изпълва медиите, а през днешния ден Конгресът осъди с декларация като " расистко " изявлението на президента.

НАЙ-ВАЖНОТО

Държавата направи чудноват избор за летище София

Транспортният министър разгласи спечелилият в надпреварата за нов частен собственик на летище София. Това е консорциум сред основания в Париж фонд Meridiam и строителната Strabag. Те са се договорили с летището в Мюнхен да ръководи софийския обект. Сюрпризът е, че операторът на френските летище ADP е на второ място, макар че като цена и вложения има доста по-силно предложение. Подреждането нататък е немската Fraport, стопанинът на летище Манчестър и последни са строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген.

Изборът на по-слаба ценово оферта евентуално ще бъде обжалван. Това ще отсрочи сигурно по-доброто ръководство на софийското летище. А класирането слага под въпрос потенциала на страната да направи несъмнено съревнование.

Има арестуван обвинен за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите

Задържан е обвинен за пробива в системата на Национална агенция за приходите, при който изтекоха персонални данни и информация за приходите на милиони жители и компании. Става дума за чиновник във компания за киберсигурност, който се е занимавал точно с тестване на системи за уязвимости. Това стана ясно от думите на началника на " Киберпрестъпления " в ГДБОП Явор Колев пред " Нова ". Въпреки че следствието продължава, в негови преносими компютри са открити индикации за съпричастност към офанзивата.

Въпреки демострираната бърза работа на проверяващите обаче, притеснителното в тази ситуация е, че офанзивата сподели уязвимост в киберсигурността и потенциала на страната да противодейства на хакерски атаки преди всичко. Това е сериозен проблем във все по-дигиталния свят.

БОНУС Пожарна охрана ТЕМАТА

" Хакерите би трябвало да се привлекат да работят за страната, тъй като те са неповторими мозъци "

Премиерът Бойко Борисов при започване на държавното съвещание, във връзка пробива в базите данни на Национална агенция за приходите, представен от " Фокус ".

Лаура Кьовеши ще е бъдещият европейски прокурор

Лаура Кьовеши към този момент е съвсем сигурният първи Европейски прокурор, откакто Париж отдръпна претендента си Жан-Франсоа Бонер и откри опция новата институция да проработи от 2020 година Така румънката остава единствен претендент, ще получи формалната поддръжка на Франция в идващите дни. Тя бе е претендентът, който бе подсилен от европарламента, до момента в който Бонер бе предпочетен от страните членки.

Румънката бе антикорупционен прокурор в страната си и нашумя с ефикасната си работа, като съумя да вкара в пандиза мнозина висши служители. В следствие ръководещите я отстраниха от поста. Направиха и всичко допустимо и да бойкотират кандидатурата й за европейски прокурор с поддръжката и на други източноевропейски страни. Кьовеши обаче наподобява въпреки всичко ще оглави новата работа на Европейски Съюз.

Европейска комисия вкарва мониторинг за върховенството на закона за всички членки

Европейска комисия към този момент ще следи съблюдава ли се върховенството на закона в целия съюз, заяви институцията през днешния ден.
За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, Комисията реши да сътвори цикъл за обзор на правилата на правовата страна с годишен отчет за върховенството на закона, който обгръща всички страни членки на Европейски Съюз.

До тук се стигна от една страна поради недоволството на България и Румъния, които са единствените страни-членки, сложени под наблюдаване към този момент 12 години. От друга страна обаче проблеми с върховенството на закона към този момент се следят и в други страни - като Полша и Унгария. Друг е въпросът, че до момента този маханизъм не се е потвърдил като несъмнено ефикасен.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите ще одобрят отлагането на тол-ситемата

В четвъртък Народното събрание ще гласоподава на второ четене измененията в Закона за пътищата, с които трансформира периода за въвеждане на тол такси за тежкотоварните коли и метода, по който ще работят доставчиците на данни. Крайният период, който страната си слага, е 1 март 2020 година

Отлагането се очакваше, а повода е недоволството на превозвачите както за размера на таксите, по този начин и за обсега на пътищата. Разговорите с фирмите започнаха прекомерно късно, а все още страната не е подготвена с нито едно значително решение по проблематичните моменти.

Първа опция за номинации за нов основен прокурор

Четвъртък е първото от четирите съвещания на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), на които до края на месеца (на 18, 22, 25 и 29 юли) ще могат да се внасят кандидатури за избор на идващ основен прокурор на мястото на Сотир Цацаров. Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари следващата година.

Една от първите известни кандидатури се чака да бъде от гражданска номинация - от сдружението " БОЕЦ " още преди няколко дни оповестиха, че ще предлагат следователя от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СГП) Бойко Атанасов. Той нашумя в последните години поради рецензиите си към работата на прокуратурата.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
HBO води пред Netflix по номинациите за премиите Emmy


[Associated Press]
HBO получи рекордните 137 номинации за 71-вите награди Emmy, които бяха оповестени във вторник вечерта и с това задмина съперника си Netflix в годишната борба за най-големите телевизионни оценки. Голяма част са за " Игра на тронове " - общо 32 номинации, което е рекорден брой номинации в историята на премиите. Мини сериалът " Чернобил " e с 19 номинации. Сред останалите кандидати на HBO са комедиите Veep и Barry, драмата Succession и шоуто на Джон Оливър.
Netflix пък завоюва 117 номинации за своите продукции, измежду които са When They See Us - драма по действителни събития от края на 80-те, когато група афроамериканци са упрекнати в тежко закононарушение, което не са направили, както и комедията Russian Doll и сериалите " Бодигард " и Ozark.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Кабинетът раздаде спомагателни близо 150 млн. лева на днешното си съвещание , като най-голяма част от средствата - 125 млн. лева, са за хората с увреждания. Още 5 млн. лв. получиха Българска академия на науките за поправки на постройката до Народното събрание и музея. Други 12 млн. лева ще отидат за българските персонални документи, а 2 млн. лева - за и заплати на магистратите. Кабинетът прави тези съществени екстра разноски на фона на актуализация на бюджета с близо 2.2 милиарда лева поради покупката на новите изтребители F-16.

Турски дипломати са убити при пукотевица в най-големия град на Иракски Кюрдистан, Ербил, съобщавaт " Ройтерс " и турски медии. Непознати са разкрили огън в ресторант, където дипломатите вечеряли. Атаката може да е обвързвана с това, че Турция твърдо застана на страната на Багдад, откакто референдум за самостоятелност в Иракски Кюрдистан обтегна връзките на региона с централното държавно управление.

Европейска комисия стартира антиконкурентно следствие против Amazon, с цел да ревизира дали компанията употребява данни от самостоятелни търговци на дребно за приемане на пазарно предимство. Европейски Съюз стартира авансово следствие по въпроса предходната година, защото е имало данни, че компанията употребява информация за продавачи на платформата, техните артикули и транзакции, правени през нея, с цел да си обезпечава конкурентно предимство.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО
IKEA затваря единствения си цех в Съединени американски щати


Фотограф: Reuters Photographer
Шведската мебелна верига IKEA затваря единствения си цех в Съединени американски щати и придвижва производството в Европа, където разноските съгласно компанията са по-ниски, заяви " Франс прес ". Заводът на компанията в Данвил, Вирджиния, ще бъде закрит през декември, като ще бъдат освободени 300 души. Заводът е открит през 2008 г и създава дървени лавици и шкафове за американския и канадския пазар.
IKEA, за която работят 20 хиляди души и която има фабрики на 24 места в девет страни, заяви, че ще работи със синдикатите и американските организации, с цел да помогне с търсенето на работа на освободените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР