© Надежда Чипева Надявам се, че няма да се повтори

...
© Надежда Чипева Надявам се, че няма да се повтори
Коментари Харесай

Мнения Daily - Няма как да не питаме защо офшорки изкупуват България

© Надежда Чипева Надявам се, че няма да се повтори случилото се с една друга банка. Още по тематиката
Мнения Daily: Кадиев: Продажбата на Общинска банка е корупционна договорка

И още: Долу ръцете от " Денят заточва с просвета " ; Какво се случва в стопанската система, когато се подвига минималната заплата
21 яну 2018
Мнения Daily - Борисов ненадейно се снабди с казуса на Путин

И още: България е част от казуса, а не решение, за Западните Балкани; Президентът симулира антисистемност
18 яну 2018 Културна полемика

Няма по какъв начин да не питаме за какво офшорки изкупуват България

От коментар на евродепутата Петър Курумбашев в предаването " 120 минути " по bTV

След като се случват неправилни неща, не значи, че по време на председателството ще има 6-месечен мораториум ние да разясняваме какво се случва в България. Не може да не разясняваме кой е купил " Булгартабак ", откакто предприятието е купено от офшорна компания. Не може да не разясняваме на кого е предоставена концесията на Пирин, която сега се разисква, защото още веднъж притежател е офшорна компания. Не може да не разясняваме кой купува Общинска банка, тъй като още веднъж става въпрос за офшорна компания.

Когато тези офшорни компании са притежатели, те явно не заплащат налози в България. Очевидно българският държавен бюджет е по-малък. И когато стане дума за кохезионна политика, провеждана от самата държава; когато стане въпрос, че болничното заведение в Ловеч ще фалира; когато стане въпрос, че не доближават пари за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, внезапно се появява аргументът, че няма пари в бюджета. Същевременно офшорни компании изкупиха тези основни сдружения в България – и всичко е тъкмо. Няма по какъв начин да е тъкмо.

От 10 години в Столичния общински съвет болшинство има ГЕРБ. От една страна, стои вносителят на съответно предложение. От друга обаче, болшинството е това, което може да каже " тази банка няма да се продава ". Любопитен съм какво е мнението на госпожа Фандъкова, защото 40% от средствата на общинските компании са в тази банка. И ние даже не знаем кой е притежателят ѝ.

Надявам се, че няма да се повтори случилото се с една друга банка. Но в случай че нещо се случи, болшинството носи ли някаква отговорност или отговорност носи вносителят Трайчо Трайков?

------------ Западният капитализъм е придобил човешко лице заради боязън от Октомврийска гражданска война.

Ляво на ръб

Защо фиаското на Нинова е неприятна вест

От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Фотограф: Надежда Чипева
С кариерата на Корнелия Нинова като водач на Българска социалистическа партия е завършено. Трендът върви надолу и няма изгледи да се върне нагоре. Това обаче не е добра вест - както за Нинова и нейните симпатизанти, по този начин и за всички български жители. Дори за тези, които ненавиждат Българска социалистическа партия.

Вътрешнополитическите процеси в столетницата са извънредно забавни. Дори най-големите съперници на Българска социалистическа партия не могат да отрекат, че тя е единствената демократично устроена партия от тези, които са в сегашния парламент. В този смисъл протичащото се в Българска социалистическа партия е показателно за това до каква степен демокрацията може да вирее на родна почва.

Нинова стартира председателстването си с летящ старт. И до момента тя е единственият водач на Българска социалистическа партия, който е съумял да победи ГЕРБ на национални избори, а точно на последния президентски избор. Успехът бе замайващ. Мнозина в Българска социалистическа партия, които първоначално потриваха ръце и чакаха изборната нощ, с цел да се саморазправят с Нинова, се видяха принудени гузно и мазно да се присламчват към нея.

Продължението обаче не бе чак толкоз положително, колкото началото. Още преди последните парламентарни избори Нинова позволи съществени издънки. С непремерената си имитация за това какво ни е лишила демокрацията и с изказванията, че в случай че стане министър председател, ще работи за отпадане на глобите против Русия, Нинова добави към 300 000 гласа в интерес на ГЕРБ в деня на вота. В доста случаи Нинова се показваше не като кардинален политик с визия, а като политик, който единствено се чуди по какъв начин да яхне една или друга вълна. И в последна сметка тъкмо това й държание разумно докара до нейния политически неуспех.

Политическото крушение на Нинова обаче не е добра вест. На първо място, ГЕРБ явно скоро няма да имат никаква опция на прокламираната от тях политическа непоклатимост. А параметрите на тази непоклатимост са ни до болежка познати: процъфтяваща корупция и липса на господство на закона във вътрешен проект, както и нахално навеждане във всички направления - и на Изток, и на Запад - във връзка с външната политика.

Другата причина е по-дългосрочна. България, в която общественото неравноправие е с размерите на бездна, обезверено се нуждае от същинска лява партия, която да пази ползите на голямото болшинство онеправдани от престъпния преход, който докара до такава степен, че мутрите станаха хайлайф. Грижата за бедните не е комунизъм. Напротив - отводът от такава грижа е най-прекият път към комунизма. Единственият метод неравенствата да се преодолеят е онеправданите да изискат това задоволително изрично. Западният капитализъм е придобил човешко лице не заради друго, а заради страха на тамошния хайлайф, че и на Запад може да се случи нещо като Октомврийска гражданска война.

--------------- Премиерът ще се спъне едвам тогава, когато против него застане някой стопанин на обстоятелствата.

Власт

Борисов е господарят на думите

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дневник "

Фотограф: Юлия Лазарова
От първия си ден като министър-председател Бойко Борисов поставя големи старания, с цел да замести света на обстоятелствата със свят, формиран само от думи. В първите години чакахме паралелният вербален свят, граден от него, рано или късно да се спъне – и разпадне – в действителността на обстоятелствата.

Междувременно обаче се случиха няколко неща, които трансформираха изискванията на играта. Светът навлезе в ерата на " след-истината ", в която обстоятелствата нямат значение; а има значение по какъв начин някой " се усеща " във връзка някакви обстоятелства (или не-факти). Стана допустимо възобновяване на оня вербален конструкт, който политически вождове като Хитлер и Сталин назоваха " агитация " – конструкт, който няма общо с обстоятелствата, само че въпреки всичко създава действителен резултат, действително крепейки властта на съответните вождове.

България не съумя да остане настрана от това. Само за две-три години 90 на 100 от публицистиката се трансформира в агитация на властта на " тримата шишковци ". В ход е апогеят на това изпитание – превръщането на Българска национална телевизия, издържана с парите на жителите, в агитационен рупор навръх тази власт, която се занимава най-много с отнемането на пари от жителите.

Подмяната на действителността на обстоятелствата с паралелната действителност на думите основава навръх Бойко Борисов най-хубавата допустима среда за виреене. Той е един от дребното хора, които в действителност в никакъв случай не са признавали целта на света на фактите; по тази причина е неповторимо добре позициониран, с цел да реализира задачите си в свят, формиран единствено от думи.

Важна от тази позиция е скорошната му тирада в Европарламента. С нея той отправяше послания не на " европейците " – а на нас.

Излъга да вземем за пример – т.е. заяви като факт нещо, което не съществува – за скорошна негова среща със " зелените ". Че такава е нямало, е реалност. Но от този факт не произлиза нищо значително, защото задачата на това Борисово обръщение е напълно друга: да понижи броя на участващите в митингите за Пирин, като ги накара, вместо да гледат в една посока, да се гледат един другиго под око: " Ти ли си ходил да си шушукаш скрито с Бойко? "

В същата тирада Борисов назова част от протестиращите свои " естествени сътрудници ", с които би управлявал и през днешния ден, в случай че не се били разделили " на три партии ", с цел да си имат " трима вождове ".

Посланието е отправено, явно, не лично към партия " Зелените ", чиито деятели са най-видими в митингите, а към другите " сини " партии, които също вземат участие. Съобщението на Борисов към тях е следното: " Момчета, за какво да мръзнете по улиците, откакто можем да се договорим? И за вас ще намерим някакви порции, били сме дружно в ръководството, въпреки всичко... "

Разбира се, че в света на обстоятелствата нито " зелените ", нито " сините " са " натурален сътрудник " на Борисов. Но тази негова оферта, в случай че подмами някого, ще реализира най-малко две цели, извънредно скъпи в света на думите, който той населява.

Първо, ще отслаби митинга. От една страна, Борисов ще може да развява някакви физиономии по телевизионните студиа и да ги сочи като осъзнали се протестъри; от друга, останалите вътре в митинга още веднъж ще се гледат под око, вместо да гледат напред: " Ти ли ще си идващият, който ще отиде при Бойко за порции? "

Второ, ще показва на сегашните Борисови съдружници във властта, че са заменими. Че има кой да ги замести, и то подобен, който да е доста по-приемлив за " Европа " от битовите балкански пишман нацисти.

Рано или късно светът на думите, с който Борисов замества света на обстоятелствата, въпреки всичко ще се сгромоляса. Не можеш да лъжеш всички хора, за всичко и през всичкото време. Засега обаче Борисов продължава да печели, защото съумява да вкара задоволително хора в своя свят на думите, където той е господарят. Ще се спъне едвам тогава, когато против него застане някой стопанин на обстоятелствата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР