© Надежда Чипева До края на седмицата цените на горивата

...
© Надежда Чипева До края на седмицата цените на горивата
Коментари Харесай

Цените на горивата може да се понижат с 15-20 стотинки до края на седмицата

© Надежда Чипева До края на седмицата цените на горивата по бензиностанциите би трябвало да паднат с 15-20 стотинки. Това са упованията на представители на петролния бизнес.

Въпреки грандиозният спад на цената на нефта на интернационалните пазари, почнал още в края на януари, досега това не откри отражение върху цената на бензина и дизела по бензиностанциите в страната. Забавената реакция от страна на търговците на горива при спад на цените на петрола не е нещо ново за българския пазар, който се поправя бързо единствено когато цената върви нагоре.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Настоящата обстановка е основала следващата добра опция на фирмите да усилят маржът си сред цена на едро и цена на дребно двойно. Ценовото държание беше обяснено от представители на сектора с олигополната конструкция на локалния пазар и със следването на пазарния водач - т.е. търговеца на едро и дребно " Лукойл България ".

Пазарни пояснения

Българският консуматор зарежда за избрана сума и когато няма корекции на цената нагоре няма и напрежение, изясняват от сектора. Петролът вид " Брент " обаче единствено през днешния ден поевтиня с към 30% до 31.92 $ за барел, а американският лек нефт загуби 32.41% до 27.92 $, откакто страните експортьори и производители от организацията ОПЕК+ не съумяха да реализират съглашение за в допълнение стесняване на добивите. А нефтът съставлява към 33% от крайната цена на автомобилния бензин и към 38% при дизела.

Обикновено обяснението на петролните компании за неналичието на корекции по бензиностанциите при спад на цената на петрола е съществуването на ресурси. Те обаче са приблизително за 7-10 дни, а понижението на интернационалните пазари стартира доста преди този момент.

Затова по-вероятно пояснение е, че търговията на дребно компенсира сложните времена за добива и нефтопреработката. Едно такова задържане на цените е добре пристигнало за фирмите, които разчитат в по-голяма степен на ритейла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР