© Надежда Чипева Дефицит от 3.5 млрд. лв., лимит за

...
© Надежда Чипева Дефицит от 3.5 млрд. лв., лимит за
Коментари Харесай

Коронабюджет 2020: дефицит 3.5 млрд. лв. и нов лимит на дълга 10 млрд. лв.

© Надежда Чипева Дефицит от 3.5 милиарда лева, предел за нов дълг от 10 милиарда лева и 6 милиарда лева по-малък Брутният вътрешен продукт по отношение на плануваните 126.8 милиарда лева през есента. Това са част от значимите параметри, които ще претърпят кореция в бюджет 2020 откакто държавното управление гласоподава в понеделник на изключително съвещание той да бъде ревизиран.

В момента държавните финанси са планувани с уравновесено салдо - т.е. разноските трябваше да са равни на приходите, а лимитът на нов дълг е избран на 2.2 милиарда лева Тези сметки обаче са правени при упования за действителен напредък на Брутният вътрешен продукт от 3.3% и цена на петрола от 57.8 щатски $ за барел. От държавното прессъобщение излиза наяве, че новите планове се вършат при два сюжета за развиване - базов и различен, като обаче не са дадени елементи за признатите допускания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Реално новият бюджет е учреден на базовия сюжет, при който предстоящите доходи са с 2.44 милиарда лева по-малко. От показаните данни излиза наяве, че номиналният размер на упования Брутният вътрешен продукт е преизчислен с към 6 милиарда лева надолу на 120.689 милиарда лева За съпоставяне, статистиката регистрира 118.669 милиарда лева Брутният вътрешен продукт през 2019 година, т.е. ведомството на Владислав Горанов чака макар рецесията към COVID-19 и растящите предизвестия за криза в еврозоната българската стопанската система да порасне най-малко номинално с над 1 милиарда лева Заложеният действителен растеж (като се вземе поради и инфлацията) не се оповестява.

От прессъобщението излиза наяве още, че прехвърлянето на страната към Държавното публично обезпечаване ще се усили с 1.43 милиарда лева - милиард за мярката 60/40 за субсидирана претовареност и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящото несъблюдение на приходите от осигуровки. Министерството на финансите залага несъблюдение на всички съществени налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни и налози върху приходите на физическите лица.

" Причините за плануваното несъблюдение на приходите са сложни - външни и вътрешни фактори - като те ще допринесат за понижаване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в допусканията за цената на суровия нефт и курса на щатския $ и други ", се показва в известието. Очакванията са плана за нов Закон за бюджет 2020 да бъде качен във вторник на уеб страницата на Народното събрание.

Сумарно дефицитът е заложен да е 2.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, което в случай че се осъществя би оставило страната в границите на Маастрихтските критерии. Това би било значимо имиджово поради напъните за влизане в ERM II въпреки към този момент Европейската комисия да алармира, че ще е гъвкава по отношение на нарушаванията на бюджетните правила в резултат на пандемията и ограниченията за оправянето с нея.

Драстично по-високият таван на дълга се изяснява с опцията икономическото развиване да е по-негативно от разчетеното в базовия сюжет. Така сумата 10 милиарда лева не значи безусловно вдишване на подобен дълг, а карт бланш на финансовия министър при нужда и условия на пазарите да емитира ДЦК в тези граници.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР