© Надежда Чипева Държавата преотвори за втори път 20-годишна емисия

...
© Надежда Чипева Държавата преотвори за втори път 20-годишна емисия
Коментари Харесай

Държавата пласира нови 200 млн. лв. на вътрешния пазар

© Надежда Чипева Държавата преотвори за повторно 20-годишна емисия облигации в понеделник и набра още 200 млн. лева от вътрешния пазар. Това е шестия аукцион в границите на малко повече от два месеца, като общият размер стихотворец нов дълг все още доближава 900.6 млн. лева

На извършения в понеделник аукцион доходността пада до 1.42%, което е под регистрираната на предходните два търга. Резултатът не е изненада, поради упованията през есента ЕЦБ да смъкна още повече лихвите. В допълнение, има от ден на ден знаци, че наближава нова международна икономическа рецесия и това кара вложителите да се насочват към държавни скъпи бумаги, което пък смъква доходността им на исторически ниски равнища.

Ако се съди от декларираното желание на финансовия министър Владислав Горанов държавното управление да доближи заложения в бюджета за 2019 година предел за нов дълг от 1 милиарда лева, не е изключено до края на годината да има още една емисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На аукциона в понеделник са подадени поръчки за 244.2 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.22, оповестяват от Министерството на финансите. Най-голямо количество ДЦК са взели банките (над 61%), следвали от застрахователите (17.5%). Държавата се завърна на пазара на дълг след година и половина неявяване, като през юни за първи път съумя да пласира и 20-годишна емисия при положителни условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР