© Надежда Чипева Част от темата Ток, парно и боклуци...

...
© Надежда Чипева Част от темата Ток, парно и боклуци...
Коментари Харесай

Кого обича "Топлофикация - София"

© Надежда Чипева Част от тематиката Ток, парно и отпадъци...
Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки към този момент e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 милиарда лева

Как се промени бизнесът на Ковачки

Трансформацията от въглища към търговия с електрическа енергия
От договорката общинската компания, която се управлява от близки до Ковачки хора, губи милиони. Мнозина софиянци не обичат " Топлофикация - София ". Дори общината едва ли я харесва доста поради многомилионните ѝ отговорности. Но Христо Ковачки сигурно се схваща с нея. Компанията се е отказала от опцията да продава сама електрическата енергия си на борсата и е трансферирала тази активност към обвързваното с него " Гранд енерджи дистрибюшън ". Посредникът е определен без конкурс и с изключение на опцията да осъществя облаги от препродажбата на тока получава и комисиона за осъществените услуги.Пропуснатите изгоди за общината са в размер на над 20 млн. лв. на година, а този контракт разкрива зависимости в ръководството на сдружението.
Оферта за наши хора
Задължението на " Топлофикация - София " да продава електрическата енергия си на борсата породи след промени в законодателството от 1 юли 2018 година Но въпреки да е огромен производител, компанията взема решение да избере заобиколен път и на 27 юни подписва контракт с " Гранд енерджи дистрибюшън " за покупко-продажба на електрическа сила. От столичното парно обясниха за " Капитал ", че са избрали този метод, защото не разполагат с подготвен и умел личен състав за работа на енергийната борса.

В прегледания преди седмица от Столичния общински съвет финансов доклад и отчет за активността на " Топлофикация - София " липсва каквато и да било информация за контракта с " Гранд енерджи дистрибюшън ". Той обаче попада в регистъра на Министерството на енергетиката за обществено обявяване и усъвършенстване на разноските на комерсиалните сдружения от енергетиката с 50% и повече държавно или общинско присъединяване в капитала.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Договорът е подписан в сходство с член 100, алинея 6 от Закона за енергетиката, който разрешава на централите да осъществят силата си посредством така наречен координатор на балансираща група, т.е. търговец, който се доставя с сила от разнообразни места. " Освен това при продажба на електрическа сила непосредствено на проведен борсов пазар съществува риск от несъблюдение на договорка и осъществяване на загуба при положение на повреда по топлопреносната мрежа. Когато координатор на балансираща група осъществя силата на борсата, този риск е стеснен посредством опцията за активиране на друга индустриална мощ ", споделят още от " Топлофикация - София ". Не излиза наяве по какъв начин тъкмо са предпочетени услугите точно на този търговец на ток и координатор на балансираща група.Няколко любопитни детайлности обаче хвърлят известна светлина върху този въпрос. Когато е определен медиаторът, шеф на " Топлофикация - София " е Сашо Чакалски. Той пристигна на този пост от Общинска банка - финансовата институция, в която контролния пакет държеше точно Ковачки. По принцип Столичната община от дълго време се опитваше да приключи партньорството си с предприемача, само че това се случи едвам при започване на тази година. Интересно е, че малко преди този момент настъпват промени в управлението на " Топлофикация - София " - столичните общинари назначиха някогашни шефове от топлофикациите, свързани с Христо Ковачки, в надзорния и управителния съвет на сдружението. Това са Валентин Терзийски, който до 2014 година беше отпред на плевенското парно, и Кремен Георгиев, който е бил в сдруженията във Враца, Велико Търново и Перник. Близостта на двете събития и безспорната необяснимост на новите назначения приказват, че е допустимо да става дума за пакетна договорка.
Какво демонстрират числата

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По принцип за електрическата енергия си топлофикациите получават преференциална цена от страната, която преди излизането им на борсата се заплащаше напълно от НЕК. След 1 юли 2018 година КЕВР дефинира, че " Топлофикация - София " може да реализира на пазара междинна цена от 70.65 лева./мВтч за интервала до 30 юни 2019 година, а за отплата до размера на преференциалната цена сдружението получава награди от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

По информация на " Капитал ", доказана от два самостоятелни източника, столичното парно продава тока си на " Гранд енерджи дистрибюшън " по 71 лева./мВтч, или единствено с 35 ст. над избрания от КЕВР пазарен най-малко. Това още веднъж не е нелегално, само че действително опцията да се осъществят спомагателни облаги от борсата е оставена в ръцете на частния търговец.
КАПИ i ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ЕАД Собствен капитал 149,0 Печалба -34,8 Активи 909,9 Пасиви 760,9 Брой заети 2341 Приходи 390,6 Пълен профил › Данните в профилите са за 2017 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
" Топлофикация - София " е направила прецизна оценка на риска и предстоящите доходи от продажбата. При реализация на 100% от създадената чиста електрическа сила посредством координатор на балансиращата група приходът от продажбите е обезпечен и най-голям, като в това време рискът от финансови последствия при повреда, засягаща индустриалните мощности, е редуциран до най-малко ", настояват от общинското сдружение.

Данните от покупко-продажбите на Българската самостоятелна енергийна борса обаче демонстрират, че междинната цена на сегмента " Ден напред " за обсъждания интервал е към 89 лева./мВтч. Което значи, че компанията е пропуснала опцията да печели по 18 лева за всеки продаден мегаватчас. От 1 юли предходната година до момента са създадени към 730 хиляди мВтч, което съставлява малко над 13 млн. лева пропуснати изгоди за топлофикация и осъществени облаги за " Гранд енерджи дистрибюшън ". Възможно е сумата даже да е по-голяма, защото главното произвеждане на топлофикацията е през зимата, когато борсовите цените бяха доста по-високи.

Отделно са възнагражденията, които " Топлофикация София " заплаща на компанията на Ковачки за услугите ѝ. Справката в регистъра на Министерството на енергетиката демонстрира, че по подписаните контракти за 2018-а са платени към 4.6 млн. лева, а единствено за първото тримесечие на тази година сумата е над 3 млн. лв.. Доста обилно за компания с над 800 млн. лева отговорности и 19 млн. лева загуба за предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР