© Мария Съботинова Правителството ще направи опит да намери концесионер

...
© Мария Съботинова Правителството ще направи опит да намери концесионер
Коментари Харесай

Правителството ще търси концесионер на плажа "Елените" за 20 години

© Мария Съботинова Правителството ще направи опит да откри концесионер на плажа в курорта Елените за идващите 20 години, откакто договорът с предходния собственик на линията - компания, обвързвана със притежателя на курорта Ветко Арабаджиев, беше негоден преди година. Отделно от това ще се търси кой да стопанисва и част от централния плаж на " Градина ".

Новите състезания ще се проведат, откакто беше въведена нова формула за пресмятане на концесионната такса, която към този момент ще регистрира и прогнозните доходи от едно плажно място.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нови процедури

В сряда на свое съвещание държавното управление реши да бъдат открити процедури за 20-годишни концесии на два плажа на Южното Черноморие. Единият от тях е този в курорта " Елените ", като претендентите за него ще могат да наддават при минимално концесионно заплащане от 146 хиляди лева без Данък добавена стойност. Плаж " Елените " до предходната година се стопанисваше чартърен от компанията " Фри трейд 79 ", която е записана в постройка, в която е и седалището и на няколко компании от групата на предприемача Ветко Арабаджиев, който е и притежател на курорта " Елените ". През 2018 година обаче туристическото министерство реши да скапе контракта поради нарушавания. Самият Арабаджиев е в ареста по обвинявания в данъчни закононарушения и пране на пари.

Сега концесионер ще се търси и за различен плаж - дребната линия " Градина - Централен " - част 2, за която е избрана минимална концесионна цена от над 55 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Нова формула за таксите

Концесиите за тези два плажа, които следва да бъдат оповестени от туристическото министерство, ще бъдат измежду първите, за които би трябвало да се приложи нова формула за пресмятане на концесионните такси. През ноември държавното управление одобри промени, съгласно които към този момент ще се взема поради прогнозните доходи от едно плажно място. В момента избраният базов доход за сезон е 225 лева, като тази сума ще може да се трансформира според от инфлацията. Фактор, който въздейства на цената, ще бъде и броят на леглата в хотелите, които са в радиус от 3 км от отдавания плаж, както и броят на плажните места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР