© Мария Съботинова Още по темата Повече пътници и самолети

...
© Мария Съботинова Още по темата Повече пътници и самолети
Коментари Харесай

Концесията за летище "София" ще бъде подновена до два месеца

© Мария Съботинова Още по тематиката
Повече пасажери и самолети подвигат приходите на летище София

От държавните транспортни сдружения растеж през първата половина на годината има и пристанище Бургас
16 авг 2017
Летище София регистрира над една трета растеж на пасажерите през май

Министерството на превоза се надява процедурата по концесията да бъде възобновена през септември - към този момент с интернационален съветник
19 юни 2017
Търгът за концесия на летище София ще бъде възобновен

Целта е да се усъвършенства ръководството и да се намерят пари за БДЖ
8 май 2017
Служебният кабинет приключи концесията на летище София

Решението бе предстоящо, откакто транспортният министър разгласи преди няколко седмици, че ще предложи прекъсването поради проблеми в процедурата
5 апр 2017 Държавата ще стартира още веднъж концесията на летище " София " до два месеца, заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски. Процедурата, която беше спряна с неразбираеми претекстове от служебния кабинет, този път ще бъде съветвана от интернационалните финансови институции. Това е един от най-големите държавни активи, като се изключи енергийните, който не се ръководи добре, има потребност от уголемение и по-скоро международна компания с опит в бранша може да го направи, в сравнение с назначавани от политици служители. От търга страната чака бързо заплащане от 480 млн. лева, което най-малко съгласно остаряла концепция ще бъде изхарчено за затъналото БДЖ.

До края на годината

По думите на министъра през предходната седмица е бил подписан консултантски контракт със Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). В рамките на идващите два месеца двете институции ще довършат предконцесионните разбори за аерогарата, като ще ги добавят с наличните досега данни за трафика на летището през 2015 и 2016 година и юридически разбор за миналите две години. " Ако има публични данни и за 2017 година, ще ги включим и тях ", показва министърът. След приключването на анализите търгът ще бъде рестартиран. Вероятно при започване на идната година.

Тези упования на страната са написани и в плана за бюджет за 2018 година В него е планувано " до края на 2018 година да бъде подписан концесионният контракт ", като заложеният еднократен доход от възможното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 480 млн. лева

Без промени

При първото отваряне на процедурата през май 2016 година страната изиска бъдещият собственик на аерогарата да заплати първична сума от най-малко 550 млн. лева Идеята беше със средствата да се покрият задълженията на БДЖ. Отделно от това беше написано, че годишно концесионерът би трябвало да внася концесионна такса от най-малко 9.9 млн. лева, както и да направи вложения за най-малко 306 млн. лева в летището. Общо за целия 35-годишен интервал на концесията плануваната финансова изгода за страната беше изчислена на 2.676 милиарда лева От бъдещия собственик ще се чака главно да построи отначало остарелия терминал на летището.

" Няма да има нова идея ", разяснява Московски в понеделник. По думите му, при подновяването на процедурата ще бъде непокътнат правилото за предплатено заплащане от концесионера, както и написаните в закона правила да има годишна концесионна такса и вложения. " Всичко, което бъде издигнато по време на концесията, да се актува като обществена държавна благосъстоятелност, т.е. да остане в интерес на страната ", добавя министърът.

Пореден опит

Концесионната процедура беше открита от втория кабинет на Бойко Борисов, само че поради слабия интерес срокът за подавана на предложения от възможните претенденти беше удължаван на четири пъти. Последната последна дата беше 19 май 2017 година, само че през април процедурата беше прекъсната от служебното държавно управление на Огнян Герджиков с аргумента, че е с пороци и не е преференциална за страната. По думите на служебния транспортен министър Христо Алексиев заложените условия биха довели до повдигане на летищните такси с 20-25 млн. лева на година, което би могло да докара до отлив на самолетни компании и до стесняване на трафика на летището. Като значителен проблем беше посочена и неналичието на интернационален съветник, който да работи за по-доброто маркетиране на търга за привличането на повече претенденти.

След образуването на третия кабинет " Борисов " при започване на май новият остарял транспортен министър разгласи желанията на държавното управление да възобнови процедурата. Месец по-късно Московски уточни септември 2017 година като период за обновяване на процедурата, този път с интернационален съветник.

В първия опит интерес демонстрираха главно четири непознати оператора - на летището Ataturk в Истанбул - турската TAV, която е с максимален акционер френската Aéroports de Paris Group; немската Fraport, която стопанисва и морските летища; турската Limak и операторът на летището в Цюрих. Скоро се одобряват предложения и за летището в Белград, по тази причина е допустимо неуспели претенденти да погледнат и към София. Още повече, че този път въпреки всичко ще бъде употребена и интернационална консултантска експертиза, което преди евентуални концесионери сочеха като минус.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР