© Красимир Юскеселиев Със слаб интерес и без частни играчи

...
© Красимир Юскеселиев Със слаб интерес и без частни играчи
Коментари Харесай

АЕЦ "Белене" се хареса на руснаците и китайците, а може би и на Ковачки

© Красимир Юскеселиев Със слаб интерес и без частни играчи завърши процедурата за заявяване на интерес към плана за АЕЦ " Белене ". Единствено съветската държавна компания " Росатом " разгласи публично, че е подала заявление за присъединяване в процедурата за стратегически вложител. Макар и импровизирано, твърди се, че такова е внесла и Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC). Според БНР поръчка е подадена и от Корейската хидроядрена компания, само че по информация на " Капитал " тя е единствено проформа и зад нея не стои действително предпочитание за вложения.

От два самостоятелни източника обаче " Капитал " научи, че заявление за миноритарно акционерно присъединяване има и от компания, свърана с Христо Ковачки. Възможно е той да има сделка с руснаците и да играе дружно с тях. През последната година Ковачки стана и най-големият търговец на електрическа енергия в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Имената на всички претенденти ще бъдат оповестени публично на следващия ден от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, само че изненади е малко евентуално да има, защото липсват интернационалните частни компании, които да са подготвени да бъдат стратегически вложители или акционери в централата. Заради това планът от стопански се трансформира в геополитически за Русия и Китай - посредством него те ще засилят въздействието си в европейската енергетика.

Кой взе участие

Присъствието на " Росатом " и CNNC беше изцяло предстоящо. Освен, че двете компаниии неведнъж заявяваха през последната година и половина, че биха вложили в АЕЦ " Белене ", в самата покана от НЕК ясно бе упоменато, че претендентите би трябвало да имат опит с ВВЕР реактори, каквито са купените за " Белене ". А такива са точно руснаците и китайците. Въпросното условие значително изключва Корейската хидроядрена компания, която до момента не е работила с такива реактори. Точно по тази причина заявление от нея, в случай че изобщо има такова, се приема единствено като благосклонност на корейците да откликнат на молбите на България и да основат чувството за по-голям интерес и конкуренция в процедурата.

Като възможни снабдители на част от оборудването евентуално ще се появят френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик ". При тях обаче не става дума за вложение на лични средства в плана, а за продажба на избрани детайли - " Фраматом " предлага автоматиката за ръководство на енергоблоковете, а " Дженерал електрик " - турбини и така наречен машинно съоръжение. Въпреки това имената им ще бъдат употребявани от ръководещите, с цел да се внуши и интернационален частен интерес към плана.

Засега не се оправдават изказванията, че прилежащи страни, главно Северна Македония, ще изискат да се включат в построяването на АЕЦ " Белене ".

Какво следва

На базата на получените заявки страната ще реши с кои претенденти да стартира същинските договаряния за метода на реализация на плана. Именно този развой е и най-притеснителен, защото може да докара до промени в досегашната позиция на страната, че планът би трябвало да се реализира на напълно пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на електрическата енергия от българската страна, без преференциални цени за изкупуването й, без контракти за разлика, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

В реалност въпросът дали страната ще заплаща за построяването на АЕЦ " Белене " и дали ще изкупува преференциално тока от централата ще бъде решен, откакто министър Петкова организира диалозите с евентуалните вложители. Ако нито един от тях не одобри поставените в този момент условия за напълно пазарен принцип, ръководещите или ще би трябвало да прекратят още веднъж плана, или да позволен някакви държавни гаранции. И " Росатом ", и CNNC към този момент оповестиха, че не харесват сегашната пазарна рамка на плана и ще разчитат на някакъв тип държавна поддръжка от България за реализацията му, в случай че бъдат определени за вложители.

" Нека да забележим какви заявки ще постъпят и като навлезем във етапа на договаряния ще стане ясно кой на какви отстъпки е податлив и дали ще има такива ", сподели преди дни министър Петкова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР