© Капитал Какви са тенденциите и предизвикателствата пред сектора и

...
© Капитал Какви са тенденциите и предизвикателствата пред сектора и
Коментари Харесай

FinTech Summit 2020: Финтех компаниите ще стават все по-популярни и банките ще имат много важна роля за това

© Капитал Какви са трендовете и провокациите пред бранша и кое ще задвижи растежа в бранша по света и у нас ще е и тематиката на конференцията на " Капитал " Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се организира на 27 февруари в София. В нея ще вземат присъединяване специалисти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт. Ще е се трансформира ли София в идващия Fintech хъб на Централна и Източна Европа, кои са трендовете, които ще очертаят бъдещето на промишлеността. Това са още част от значимите тематики, които ще дискутират те. Повече за конференцията може да научите тук. Жозе Салойо е шеф на българския клон на профилираната в потребителско кредитиране френска финансова група BNP Paribas Personal Finance. Преди това е отговарял за бизнеса на групата в Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Австрия, а опитът му в потребителското кредитиране е над 15-годишен. Той ще бъде измежду лекторите на Annual Fintech& InsureTech Summit, която ще се организира на 27 февруари в София.
Къде може да чакаме новата вълна от финтех услуги - първо бяха разплащанията, някои сфери на банкирането? Кои финансови браншове и услуги имат този капацитет?

Услуги, създадени от финтех компании, имат огромен капацитет за развиване в банкови сфери като кредитиране, ръководство на персоналните финанси, обезпечаване, депозити и така нататък Като цяло финтех промишлеността ни дава опция да предоставим на хората съгласуваност на финансовите услуги, досегаемост 24/7, самообслужване и да действаме като " хипермаркет за услуги " за нашите клиенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ето за какво като водач в кредитирането и деен състезател в цифровата промяна на пазара ние влагаме във финтех решения и ги прилагаме на всеки стадий от потребителското преживяване на хората с БНП Париба Лични финанси. Например в региона на самообслужването повече от 7000 наши клиенти всеки месец употребяват чатбота ни " Чати " и ревизират статуса на заемите си, размера на вноските, дати на заплащане и така нататък Друго решение за елементарно самообслужване е опцията за заплащане на вноски с кредитна или дебитна карта през уеб страницата ни. Предимството за клиента e, че ние не събираме каквито и да е такси за тази услуга.

В сферата на достъпността още веднъж през уеб страницата ни хората могат да заявят потребителски заем 24/7. Те могат и да купуват онлайн артикули на погашение с нашия развой за отдалечено сключване на контракт. Това е иновация, която редуцира интервала за сключване на контракт от 5 дни на 20 минути. Буквално преди няколко дни стартирахме тази услуга и за потребителските заеми за финансиране на планове като ремонт на дома или покупка на автомобил. Това е от изгода в две направления - пестим време на хората и доста понижаваме потреблението на хартия, което е част от политиката ни да бъдем виновен корпоративен жител.

Финтех решенията улесняват и контакта сред банките и клиентите. В интернет страницата ни интегрирахме принадлежности за гратис телефонно позвъняване от нашите сътрудници и бързи връзки към обществените ни канали и точките ни за контакт, където хората могат да зададат въпрос или даже да аплайват за заем.

Пораснаха ли и осъзнаха ли българските банки нуждата от финансовите технологии? И по какъв начин виждате бъдещето на връзките им с финтех фирмите - съперници или сътрудници?

Според мен равнището на приемане и потребление на нови технологии и решения при българските банки е високо. Истината е, че банките не разполагат с опция, защото финтех играчите ни притискат да бъдем по-добри и да развиваме продуктите и услугите си благодарение на новите технологии.

Що се отнася до бъдещите връзки с финтех фирмите, аз ги преглеждам като взаимно преференциално партньорство, а не толкоз като конкуренция. Ние би трябвало да работим дружно, с цел да предоставим доста положително преживяване на общите ни клиенти в една бързо изменяща се среда. Така резултатът от уравнението банки + финтех компании няма да е две, а ще бъде три. Нека обясня за какво.

Финтех фирмите са доста положителни в това, което назоваваме " лицето " или " интерфейса " на услугата. Обикновено техните артикули са лесни за прилагане, могат бързо да удовлетворят характерни потребности на клиентите и времето за стартирането им на пазара е доста малко. От друга страна, банките имат голям опит и експертиза в осведомителните системи, които обезпечават процесите - регулации, отбрана на данните, условия против прането на пари, знания за клиентите, одобрени артикули и услуги и по този начин нататък. Ето за какво аз съм убеден, че финансовият пазар на бъдещето ще печели от най-хубавите характерности както на банките, по този начин и на финтех фирмите.

Повишава ли се доверието на клиентите във финтех фирмите и узрели ли са пазарът и потребителите в България за финансовите нововъведения?

Според мен българският пазар е към момента при започване на своето финтех пътешестване и има да извърви избран път, до момента в който бъде разгласен за " зрял ". Добрата вест е, че секторът се развива бързо, потребителите са любопитни и са подготвени да тестват и употребяват нови артикули и услуги. Това е и повода да следим непрекъснато възходящ интерес към новаторски решения за разплащане и кредитиране.

В идващите години финтех фирмите и техните артикули ще стават все по-популярни и банките ще играят доста значима роля в този развой. Те имат интерес да се кооперират с разработчиците на новаторски принадлежности, да ги интегрират в своето портфолио и да насочват потребителите да ги употребяват. Крайната цел е да бъдем новаторски и да предоставяме чудесно потребителско преживяване, като използваме нововъведенията оптимално. Така ще успеем да отговорим на търсенето на хората за комфортни, модерни и пестящи време решения.

Що се отнася до навлизането на пазара на финтех нововъведения, доста значимо е във фокуса да бъдат сложени сигурността и отговорността. Ние, както и останалите банки влагаме доста сила, време и средства, с цел да отговорим на регулаторните условия, които са наложителни, с цел да подсигуряваме сигурност при дейностите и финансовите транзакции на нашите клиенти и сътрудници. За нас тази отговорност е преди всичко, изключително като компания, която е част от най-голямата финансова група в еврозоната - BNP Paribas.

Така стигаме и до различен сегмент на партньорството сред банки и финтех компании. Регулаторната рамка е тежка и комплицирана, а използването ѝ е скъпо за финтех бизнесмените. Ето за какво те се нуждаят от банките и тяхната експертиза в региона на сигурността на клиентите.

Кои са факторите, които ще обрисуват трендовете във финтех промишлеността през идващите години?

Сред главните фактори, които ще движат финтех промишлеността през идващите години, са регулаторната среда, развиването на технологиите, апетитът за нахлуване на финансовия пазар на софтуерни компании като Гугъл, развиването на партньорството сред финтех фирмите и банките, както и желанието на клиентите да употребяват и одобряват финтех инструментите. Последното е доста значимо, защото, в случай че хората не са подготвени за това, нововъведенията ще си останат просто софтуерни опити, а не работещи решения.

Има ли България капацитета да се трансформира във финтех хъб на Балканите и от какво зависи да го осъществя?

Да, България има подобен капацитет. От позиция на човешките запаси в страната има доста високо образовани и амбициозни IT и финансови експерти, които доставят артикули на международно равнище. Това е и повода световни водачи в промишлеността да влагат в България и непрестанно да уголемяват своите екипи.

Бъдещото развиване на този пазар е мощно подвластно от бизнес средата. Ако тя е удобна за вложителите и подкрепяща фирмите на пазара, българският финтех бранш ще продължи да пораства и ще резервира лидерската си позиция в района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР