© Капитал И така, руският разследващ журналист Иван Голунов е

...
© Капитал И така, руският разследващ журналист Иван Голунов е
Коментари Харесай

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

© Капитал И по този начин, съветският проверяващ публицист Иван Голунов е освободен. Всички обвинявания против него са свалени, а полицейските началници, стоящи зад преследването му, ще бъдат осъдени.

Делото наподобява завършило, само че следствията от него остават. Най-важното от тях е чувството, че противоположният завой по аферата " Голунов " е сигнал за възходящата раздразнителност в Кремъл от всякакво надигане на гражданско неодобрение. Освен това, както написа в собствен текст за The Moscow Times Марк Галеоти, експерт по Русия от Института по интернационалните връзки в Прага, " зрелищният случай сподели, че Путин е по едно и също време невредим и безпомощен ". Защото урокът от няколкодневната сага с Голунов е, че въпреки съветският президент към момента да е индивидът, който взима решенията, той не е кадърен да предотвратява сходни нездравословни за Кремъл произшествия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Надигане на вълна

" Благодаря ви за поддръжката. Радвам се, че справедливостта спечелва ", възклицава слаб юноша, заобиколен от навалица публицисти в Москва. Из множеството се носят крясъци " Ваня, Ваня ". Историята на освобождението на Иван Голунов е първа вест в националните тв излъчвания, които нормално стартират със сюжети с присъединяване на президента Владимир Путин.

Прекратяването на преследването против проверяващия публицист от сериозното към Кремъл издание " Медуза ", който беше арестуван за разпространяване на опиати, е невиждано. Безпрецедентно бе и изказването вътрешния министър ген. Владимир Колоколцев, който предложи уволнението на двама високопоставени генерали от полицията - началникът на едно от столичните ръководства на Министерство на вътрешните работи Андрей Пучков и ръководителят на ръководството за битка с опиатите в Москва Юрий Девяткин. " Правата на всеки жител, без значение от професионалната му принадлежност, би трябвало постоянно да бъдат предпазени ", сподели министърът в изказването, с което разгласи, че следствието против Голунов е прекъснато заради липса на доказателства за присъединяване му в закононарушение.

Независимо от непрекъснатия напън, на който са подложени медиите в Русия, невиждана беше и акцията, проведена от публицисти в поддръжка на Голунов. На 10 юни трите водещи съветски бизнес издания - " Ведомости ", " Коммерсант " и РБК - излязоха с идентични първи страници, на които с огромни букви беше написано " Аз/Ние сме Иван Голунов ". Хартиените копия бяха разграбвани от будките и към този момент се продават в интернет за по няколко хиляди рубли. " Това сливане беше удар против властта ", споделя пред " Капитал " 32-годишният Дмитрий, служащ в огромна държавна компания и един от мнозината, излезли да показват в отбрана на журналиста.

Голунов беше арестуван късно вечерта на 6 юни в Москва по съмнение за владеене и разпространяване на наркотични субстанции. Арестът протича жестоко - служителите на реда не разрешават на Голунов да се обади на близки или на юрист, в сектора върху него е използвана мощ и дълго време не се позволява да бъде прегледан от доктор. Както се оказва в следствие, при задържането му са осъществени голям брой нарушения; оповестените фотографии на нарколаборатория са направени не в дома на Голунов, а на напълно друго място; тестванията, направени на Голунов, не откриват следи от нарковещества.

Фотограф: Капитал
В днешната съветска действителност подмятането на опиати при обиск постоянно се употребява като мотив за вкарване в пандиза на неуместни хора. Според Голунов тъкмо това се е случило и с него. Веднага след ареста му публицисти започнаха акция в негова поддръжка - пред постройката на столичната полиция се събраха над 1000 души, а обществените мрежи се извършиха с послания в негова отбрана. Няколко медии препечатаха негови материали. Първата дребна победа, показваща, че мощната реакция дава резултат, беше фактът, че Голунов бе изместен от следствения арест и подложен под домашно задържане. Практиката демонстрира, че при обвинявания, свързани с опиати, не се ползва мярка домакински арест.

Пропукване даже измежду лоялните

Голунов е считан за един от най-хубавите проверяващи публицисти, специализирал се в откриване на злоупотреби в столичната община. Сред неговите публикации има да вземем за пример материали за това по какъв начин заместник-кметът Петър Бирюков е придобил голям парцел в Москва и постоянно е сключвал общински контракти с компании, свързани с брат му. Самият Голунов счита, че причина за ареста му е неговото следствие за вероятни връзки сред Федералната работа за сигурност (ФСБ) и траурната мафия (виж спомагателния текст).

Отключената взаимност също бе в графата " невиждана ". В отбрана на Голунов застанаха освен публицисти с демократични възгледи, само че и такива, работещи в държавни медии. " Смятам се за предан на Кремъл, само че и аз избухнах. На всеки могат да бъдат подхвърлени опиати ", споделя пред " Капитал " журналистът Валентин, който избира да бъде показан без фамилното си име. Подкрепата надвиши медийните среди и се разпростря и измежду поддръжниците на Путин. " Човекът е писал истината за протичащото се. Голунов е почтен и не е хвърлял тиня по облика на Русия ", възмущава пред " Капитал " московската учителка Ирина Комарова, която не крие, че поддържа Путин.

Независимо от щастливата развръзка с освобождението на Голунов чувството е, че това напълно не е краят на историята. За момента не е ясно дали ще последват още оставки, или Кремъл ще се опита да омаловажи случката и да ограничи вредите, изключително с оглед наближаващата " Пряка линия " на Путин с жителите на 20 юни.

Някои наблюдаващи съпоставят резултата от аферата " Голунов " с " Убийството на " Ждановская " - известна история от времето на Брежнев, обвързвана с милиционерско ликвидиране на метростанция " Ждановская " на подпийнал човек, оказал се почитан помощник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Разплитането на случая разкрива, че в московското метро работи милиционерска тайфа, която е убивала и ограбвала хора. Разследването на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) води през 1982 година до оставката на тогавашния министър на вътрешните работи Николай Щелоков. Сега казусът " Голунов " може да докара до съществени разбърквания вътре в Министерство на вътрешните работи, от които на собствен ред да се възползва ФСБ, която очевидно ускорява въздействието си по време на последния мандат на Путин.

Близкият до властта политолог Аббас Галямов написа в профила си във Фейсбук, че Кремъл би трябвало да стартира лично следствие на случая " Голунов " и да уволни вътрешния министър Колоколцев. " Няма значение, че той е предан. Освен да бъде предан, би трябвало и да е кадърен да вкара и поддържа ред в своето ведомство и да не разрешава на всеки подкупен непрокопсаник да основава политически проблеми и да нанася удари на ръководството ", твърди Галямов. И фактически, в случай че Кремъл желае " непоклатимост ", може би би трябвало да стартира не с опити за задушаване на обществото, а тъкмо от тези, чиято задача е да се грижат за реда в него.

* Александър Братерский е съветски публицист, който написа за Gazeta.ru и " Капитал "

Ковчези, гробища и милиарди долари
Как гангстерите и чиновниците в полицията, армията и държавните институции си разпределят погребалния бизнес в Русия

Иван Голунов

Разследването е оповестено през август 2018 година На 12 юни, след ареста на Голунов, изданието " Медуза " пусна още веднъж публикацията и я отвори за свободно препубликуване от други медии. " Капитал " пуска извадки от материала, който съгласно самия Голунов е причина за задържането му.
Близо 2 млн. души умират в Русия всяка година. В същото време погребалната промишленост в страната по публични данни е бизнес за 60 милиарда рубли (924.6 млн. долара). По оценки на управляващите обаче черният пазар за тези услуги може да се оцени на 250 милиарда рубли (3.8 млн. долара). През последните 30 години погребалният бизнес е бил преразпределян няколко пъти и сега проведени незаконни групи, силовици и държавни служители се състезават за парче от него. Резултатът е, че намирането на безконечен мир в Русия постоянно е бурно начинание, без значение дали включва пукотевица в Хованското гробище в Москва, мятане на трупове през ограда в Екатерининбург, незаконни всеобщи гробове в Толиати или самоубийство на притежател на гробище в Омск.

Случаят с Леонид Броневой

На 9 декември 2017 година артистът Леонид Броневой умира в дома си. Известните персони в Русия нормално биват изгаряни в едно от двете влиятелни московски гробища - Новодевичи или Троекуровското. От техническа позиция пространството на двете гробища е запълнено от дълго време, само че се вършат изключения за хора като Броневой, който е прочут с ролята си на Хайнрих Мюлер в обичания руски сериал " Седемнадесет мига на пролетта ". Според източници на " Медуза " в московското държавно управление решението се взима персонално от кмета Сергей Собянин, който в сходни " специфични " случаи изпраща известие до своя зависещ Алексей Немерюк, шеф на отдел " Търговия и услуги ", който управлява погребалния бизнес в града. За Броневой Собянин освен издава заповед за намиране на имот в Новодевичи, само че и изисква от общинското сдружение " Ритуал " да поеме всички разноски към организирането на погребението. Служител на сдружението споделя пред " Медуза ", че един от погребалните сътрудници е стигнал до дома на Броневой 40 минути след гибелта му, само че се оказва, че фамилията на артиста към този момент е сключило контракт с частна погребална организация, " Дарко ". Налага се намесата персонално на началника на гробището, с цел да се обезпечи гласност на ритуала. Според източник на " Медуза " от " Ритуал " ковчегът на Броневой бива подложен от сътрудници на " Дарко " съвсем с лицето надолу. " Ако беше станало комплициране, никой не би си направил труда да разбере от кого е проведено погребението Можехме да бъдем упрекнати ", споделя източникът.

В руско време виновна за всички погребения е страната, само че и този монопол се разпада дружно със Съюз на съветските социалистически републики. Още през 90-те траурните услуги се трансформират в една от най-престъпните промишлености в Русия, където разногласията постоянно се вземат решение с патрони и детонации. Общинските чиновници и служителите на реда извършват ролята по-скоро на обслужващ личен състав за бизнеса, а всички разноски, свързани с него, са за сметка на клиентите. В доста райони на страната с погребалния бизнес се случва същото, което и останалите елементи на съветската стопанска система - държавни чиновници овладяват пазара и избутват неговите предходни владетели в периферията благодарение на разнообразни правоприлагащи органи. Вместо на патрони и бомби погребалният бизнес през днешния ден изобилства на инспекции и прокурорски инспекции.

Санкт Петербург: Монополът на частната охранителна активност

В края на 90-те години вълна от убийства залива погребалния бизнес в Санкт Петербург. Жертвите включват седем санитари в морги, двама юристи, защитаващи ползите на морги, ръководителя на патологичното поделение на Северозападния държавен медицински университет " Мечников " и духовник, изпълнявал обреди в морги.

Държавните следователи приписват убийствата на тайфа, овладяла една морга, която скоро открива надзор и над другите. През идващите няколко години основните ръководители на " бандата на санитарите " са задържани.

Следващият " необут " на погребалния бизнес в Санкт Петербург е Игор Минаков, някогашен престъпен следовател в Сестрорецк, който основава сполучливата частна охранителна компания " Защита ". Служителите му охраняват градските гробища от 1998 година Основният бизнес сътрудник на Минаков е Валерий Ларкин, някогашен началник на общинското погребално дружество " Ритуални услуги ". Според вестник " Деловой Петербург " фирмите, свързани с двамата предприемачи, в този момент управляват към 90% от моргите в града. Девет от десетте частни компании в Санкт Петербург, които поддържат 71-те гробища в града, също се управляват от компании на Минаков или от бизнеси, свързани с него. Някои от фирмите, свързани в Минаков и Ларкин, са производители също по този начин на ковчези и надгробни плочи.

Компании на Минаков са наели пространствата в моргите и лечебните заведения, където биват одобрявани телата на неотдавна умрелите и ги обработват против възнаграждение. Със заповед на съветското здравно министерство на чиновниците в държавните медицински институции е неразрешено да правят сходен вид активност. Но възбраната не важи за бизнеса на Минаков, който, общо взето, действа без конкуренция, като по едно и също време с това получава достъп до базата данни с последните смъртни случаи.

Получаването на уверение за гибел е структурирано по сходен метод. За " улеснение " тази документи е налична единствено в два клона на гражданския указател в Санкт Петербург. На влизане в някоя от тези две здания първо се минава през офис на компании, благосъстоятелност на Ларкин. Според оценка на " Медуза " компаниите на Минаков и Ларкин имат оборот от повече от 2.3 милиарда рубли (35.6 млн. долара) през 2016 година и чиста облага от близо 580 млн. рубли (9 млн. долара).

292 чифта очни ябълки за обмен

Моргите са част от съветския траурен бизнес, която отваря необятни благоприятни условия за облага. Един от най-големите оператори на морги в Москва е Службата по правосъдна медицина (ССМ). Доскоро негов основен изпълнителен шеф е Евгений Килдюшов, началник на Отделението по правосъдна медицина в Руския народен проучвателен медицински институт " Пирогов ". (РНИМИ)

Много от сътрудниците на Килдюшов от отделението са и съоснователи на компанията " Броникс-Сервиз ", която до 2014 година обезпечава платени услуги на моргите на ССМ и на тези, които ръководят клиниките, в които работят чиновници на РНИМИ. Тъй като на държавните чиновници (като Килдюшов) е неразрешено да имат търговски сдружения, през 2014 година контролът върху " Броникс-Сервиз " е трансфериран на Алексей Николаев, наследник на Борис Николаев, началник на Отдела за следдипломна подготовка в Центъра за правосъдна медицина на Министерството на здравеопазването.

През 2014 година страната кара ССМ да организира търг за избора на компания, която да дава платени услуги в моргите й. Победителят е Help-Ritual, компания, записана единствено няколко седмици преди да завоюва публичната поръчка. Нейни създатели са Владислав Финогенов (тогава началник на едно от здравните звена в общината) и Рашид Садиков (бизнес сътрудник на Едуард Галямов, основен хирург в Медицинския център на Московската община). Скоро обаче сътрудници от друга компания, наречена Ritual Services (RSS), откриват офиси в моргите на ССМ и стартират да прихващат клиенти.

Според чиновници на няколко погребални бюра и кметството заместникът-директорът на ССМ Оксана Доронина лобира за RSS. Конкуренцията сред двете компании не продължава дълго. Служителите на RSS изчезват, а Доронина подава оставка, откакто поради заразяването на 13 души с туберкулоза полицията стартира следствие за незаконна немарливост против ръководителите на ССМ. През октомври 2017 година Евгений Килдюшов също подава оставка от поста в РНИМИ. Разследването още продължава.

Според източници на изданието Life ССМ също по този начин е обвинена в нелегално изваждане на органи от трупове. Служители на ССМ и техни сътрудници от промишлеността, с които " Медуза " беседва, споделят, че се съмняват в достоверността на тези изказвания, само че не отхвърлят, че в моргите се изваждат органи. Според регистрите на публичните поръчки ССМ подписва всяка година контракти за вадене на органи в своите морги. През 2018 година да вземем за пример ССМ е наета от Института по офталмология в Хелмхолц, с цел да достави минимум 292 чифта очни ябълки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР