© Георги Кожухаров Росатом конструира оръжия, за да воюва срещу

...
© Георги Кожухаров Росатом конструира оръжия, за да воюва срещу
Коментари Харесай

Мнения Daily - Създателите на "Летящият Чернобил" искат да строят АЕЦ "Белене"

© Георги Кожухаров " Росатом " конструира оръжия, с цел да води война против НАТО, т.е. против нас.
Затишие пред стихия

Създателите на " Летящият Чернобил " желаят да строят АЕЦ " Белене "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Георги Касчиев, някогашен ръководител на Комитета за потреблението на атомната сила за мирни цели, пред БНР

Безпокои ме отношението на държавното управление и Народното събрание към нуклеарните въпроси. Отива се към основаване на атомна централа, чиито притежатели ще бъдат непознати компании, непознати страни преди всичко, без страната ни да е подготвена за такова нещо.

Друго, което ме тормози, е присъединяване на " Росатом ". Нашите ръководещи имат едно лакейско, угодническо държание пред тази компания, сякаш те са царете, разбирате ли, в тази област. А би трябвало да сме наясно, че " Росатом " сплотява всички действия в Русия по мирния и военния атом, в частност създават оръжия, които са като ракетата " Буревестник " и нуклеарния реактор, който би трябвало да й бъде мотор - съветските критици го назовават " летящия Чернобил ".

Та тези основатели на " летящия Чернобил " го основават защо? За да унищожат и изпепелят своите врагове, преди всичко - страните от НАТО. Те основават оръжия против нас, ние ги каним тук да вършат атомна централа. И като гледате тяхното отношение даже към личните им жители - по какъв начин въобще не ги интересува сигурността и опазването на живота и здравето на техните жители, по какъв начин крият от тях информация за това какво е станало край Северодвинск, какви са радиационните последици за околната среда, за хората - единствено си представете с каква отговорност и по какъв начин ще пристъпят към осъществяване на строителството на АЕЦ " Белене ".

Още повече - вършат се изказвания, високомерни, по какъв начин давали финален късмет на България за Белене. Ама това е такава безочливост! И това ласкателство за мен е нещо като национално изменничество.

Моето мнение е, че след този случай в " Ненокса " съветската компания не би трябвало да се позволява до присъединяване в процедурата за АЕЦ " Белене ".

------
Ако някогашният министър председател бъде нападнат от прокуратурата, това ще е комплимент.
За всичко е отговорен...

Защо не оставят Костов на мира

От коментар на Петър Чолаков за " Дойче веле "

Оценката за личността и ръководството на Иван Костов без подозрение разделя българското обществото. Някои дефинират неговото държавно управление (1997-2001) като провинен за " незаконната " и " разбойническа " приватизация. Според други, той е на първо място държавникът, избавил България от " Виденовата зима ", която докара страната до просешка сопа.

Фотограф: Надежда Чипева

По всичко това може да се спори, само че е неопровергаем факт, че Иван Костов не е на власт към този момент 18 години. През тях имаше не едно държавно управление, доминирано от негови съперници, даже врагове. Хора, които направиха доста за демонизирането му. През всичките тези години обаче, макар практиката прокуратурата да се употребява като бухалка, те не можаха да извадят на масата безспорни доказателства за " виновността " на някогашния министър председател.

Вместо това съперниците му се задоволяват с малодушни " начинания " като нескопосаната подигравка на книгата на Костов " Свидетелства за прехода ". В навечерието на европейските избори книгата-сурогат, която очевидно целеше да осмее Костов, се разпространяваше гратис с екземплярите на вестник " Телеграф ", благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. " Инициатива ", която нарушаваше редица разпореждания на Изборния кодекс. Затова си заслужава да попитаме: за какво не престават да се хвърлят толкоз средства и старания против човек, който от дълго време се е отдръпнал от огромната политика?

Възможно е, несъмнено, политическата " мотивираност " на предстоящата прокурорска офанзива единствено да се привижда на господин Костов. Но в случай че въпреки всичко е прав, тя не може да бъде оценена по различен метод, с изключение на като огромен комплимент. Както за самия него, по този начин и за свързваната с него групировка.

-----------

В този подтекст " Демократична България " (ДБ) се оказва сериозен политически фактор.

Разместване след локалния избор

Изборите в София може да преформатират властта

От коментар на Даниел Смилов за " Дойче веле "

Този път локалните избори в София са доста значими - тъй като ще дефинират политическите трендове в цялата страна. А може да провокират и предварителни парламентарни избори. Причината: ръководещата коалиция е нежна и аморфна. Състои се от играчи, които бързо биха се разбягали от ГЕРБ, в случай че видят, че партията отслабва. И каквито и заклинания да се вършат, че на локалните избори ще се гласоподава за " домоуправители " и " битови " проблеми, истината е, че посредством този избор може да се стигне до преформатиране на властта в страната.

Фотограф: Надежда Чипева

В тази обстановка " Демократична България " (ДБ) се оказва сериозен политически фактор, от чиито решения значително зависи изходът от изборите в столицата. Поради следните аргументи:

1) " Демократична България " има сериозен капацитет в София. На европейските избори към 17% от софиянците поддържаха тази групировка, без даже да са сигурни, че тя ще успее да трансферира изборния предел. Тези подозрения към този момент не са настоящи, което значи, че поддръжката за демократите може да се увеличи;

2) Това са гласове, на които Борисов и ГЕРБ не могат да разчитат автоматизирано при възможен балотаж. През последните четири години министър председателят влага в отчуждаването на гласоподавателите на " градската десница ". Бетонира съюза си с Движение за права и свободи, бракосъчета се публично с кафявите му медии, трансформира дефинитивно прокуратурата и антикорупционните органи в бухалки против неуместните, а сега се готви да назначи нов основен прокурор по този обичай. И в добавка приготвя градежа на АЕЦ " Белене ", като продължава да оплита България в съветските газови тръби. Всички тези политики са анатема за гласоподавателя на градската десница;

3) В същото време демократите не могат да дадат гласа си за Мая Манолова. Тя въпреки всичко е знак на ръководството на Орешарски, в митингите против което градската десница беше водеща. Освен това Манолова стана омбудсман по формулата, посредством която Борисов кооптира неуместните - дава им някаква премия. И не на последно място: Манолова е деен човек, само че политическият ѝ дневен ред се разминава с този на " Демократична България ". Манолова не е споделила нищо значимо по такива основни въпроси като правосъдната и антикорупционната промяна, КТБ, кафявите медии, мрежите за източване на еврофондове и държавни поръчки, студения запас и пристанището на Доган. Нещо повече: успеха ѝ ще се изтълкува и като триумф на една все по-ретроградна Българска социалистическа партия, водена от откровени путинофили и националпопулисти. От тази позиция апелите " Демократична България " да поддържа Мая Манолова са абсурдни;

4) И без да гласоподават за Манолова, демократите могат да решат балотажа в София, като просто не излязат да гласоподават - това най-малко демонстрират изследванията все още. Негласуването за никого и гласуването за Манолова са доста разнообразни по своя политически темперамент, въпреки крайният резултат да наподобява еднакъв. За да гласувате за някого, би трябвало да имате задоволително положителна причина за това решение. А в тази ситуация с Манолова такава няма. За да не излезете да гласувате, е нужно да нямате задоволително положителни аргументи и за двамата претенденти. Уви, при един балотаж сред Фандъкова и Манолова точно такова би било ситуацията от позиция на демократичния десен гласоподавател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР