© Георги Кожухаров Още по темата Прием на проекти за

...
© Георги Кожухаров Още по темата Прием на проекти за
Коментари Харесай

Кандидатстването по европрограмата за земеделие ще става онлайн

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Прием на планове за над 310 млн. евро по земеделската стратегия е отсрочен

Обяснението на агроминистерството е, че прави " съществена промяна " в използването на програмата за електронно подаване на документи
16 окт 2017
Изгубено време

Повече от половин година не се одобряват планове по програмата за селските региони
18 сеп 2017 Кандидатстването и администрирането на планове по програмата за развиване на селските региони ще се промени напълно, откакто в последния си работен ден преди празниците Народното събрание съумя от втория път да одобри ремонти в закона за подкрепяне на земеделските производители. Така всички идни приеми от програмата към този момент ще минават през електронните системи ИСУН и ИСАК по сходство на останалите европейски стратегии, за които от години администрирането е онлайн.

В четвъртък по време на дебатите в пленарна зала имаше опасения от страна на Българска социалистическа партия, че поправките в закона не могат да се случат и без изменение в самата земеделска стратегия, което може да докара до закъснение в кандидатстването през идната година. Същевременно обаче от земеделското министерство показаха подготвеност корекциите да бъдат направени бързо, като още в петък ще се организира съвещание на Комитета по наблюдаване на програмата.

Е-реформа

С признатите на второ четене в Народното събрание в четвъртък ремонти се трансформира методът на кандидатстване по програмата за развиване на селските региони. Оттук нататък подаването на планове и обработката им ще става през електронната система ИСУН, по която от години работят останалите европейски стратегии и която разрешава повече бистрота за темпа на асимилиране на европейските средства и техните получатели.

Изключение ще бъдат няколко обезщетителни схеми от програмата, свързани с лесовъдство, агроекология, биологично земеделие, заплащания за естествени ограничавания и Натура 2000, както и за хуманно отношение към животните. Тези схеми ще бъдат управлявани през системата ИСАК (информационна система за администриране и контрол), която се поддържа от фонд " Земеделие " и през която минават и директните дотации за фермерите.

Отварянето на приеми пък ще се случва посредством насоки за кандидатстване, а не наредби по всяка обособена скица, какъвто бе режимът до момента съгласно новоприетите ремонти в закона.

Корекции и в самата стратегия

По време на дебатите в пленарна зала стана ясно, че с цел да започват електронното подаване и обработка на планове за земеделие с изключение на законодателни промени, са нужни и корекции в самата стратегия за развиване на селските региони, където е разказан досегашния метод на кандидатстване. Корекциите в програмата от своя страна би трябвало да се случат с утвърждение на Европейска комисия. Затова и от Българска социалистическа партия предложиха в предходните и заключително разпореждания да бъде записано, че измененията в закона би трябвало да влязат в действие откакто бъде утвърдена известието за промени в програмата от Брюксел. Текстът обаче беше отритнат от депутатите.

По време на разискванията зам. министърът на земеделието Лозана Василева заяви, че нужните корекции в програмата " могат да бъдат бързо комуникирани " с Европейска комисия. По думите й още на следващия ден ще се организира съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата- органът, който предлага промени в нея, на което ще участват и представители от европейските институции. Всъщност земеделското министерство изпрати сходно мнение и по време на гласуването на второ четене на законопроекта в комисията по земеделието в Народното събрание.

Промени от втори опит

Настоящите основни промени в администрирането на програмата за развиване на селските региони минаха от втори опит в Народното събрание. Първоначално в края на септември ГЕРБ внесе сходни текстове, които бяха обаче отхвърлени още на първо четене в пленарна зала. Няколко седмици по-късно депутати от ГЕРБ още веднъж предложиха корекции, ползвайки " изключението " в правилника на Народното събрание, което дава опция за наново внасяне на законопроект, когато той е обвързван с въвеждане на условията на правото на Европейски Съюз.

Всъщност сред двата законопроекта има основна разлика, обвързвана с класирането на утвърдени планове в случаите, когато претендентите са декларирали по-висок бюджет, в сравнение с е разполагаем по приема. В първия вид бе записано, че ръководещият орган в земеделското министерство " или шефът на фонд " Земеделие " ще назначава комисия, която да извърши предварителното класиране на тези планове. Тази корекция бе изтълкувана от депутати от опозицията като лишаване на пълномощия на фонда към земеделското министерство.
В признатите ремонти на второ четене в зала в този момент се споделя, че въпросната комисия за авансово класиране на планове ще се назначава от ръководителя на ръководещия орган в земеделското министерство или от шефа на фонд " Земеделие " за случаите, когато ограничения и подмерки по програмата са делегирани за използване на фонда.

Програмата за развиване на селските региони е с бюджет от 2.9 милиарда евро, които би трябвало да бъдат усвоени до 2020 година Към октомври по нея са били контрактувани 827.5 млн. евро, а изплатени- 405.6 млн. евро съгласно данните на земеделското министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР