© Георги Кожухаров Още по темата Президентът Румен Радев все

...
© Георги Кожухаров Още по темата Президентът Румен Радев все
Коментари Харесай

С помощта на Марешки парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за отбраната

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Президентът Румен Радев въпреки всичко не се е отказал от контрола върху организация " Антикорупция "

Българска социалистическа партия незабавно разгласява собствен план на закон, в който предложенията са в унисон с концепциите на президента
14 авг 2017
Президентът на личен ход

За три дни Румен Радев образува екип, насрочи изборите и назначи служебно държавно управление. Какви са първите усещания и какво да чакаме
27 яну 2017 След като известно време депутатите от партията на варненския предприемач Веселин Марешки " Воля " бяха съпротива на ГЕРБ и " Обединените патриоти ", в четвъртък те още веднъж се върнаха в болшинството. С техните гласове двете ръководещи обединения съумяха да преодолеят ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за защитата и въоръжените сили.

Какво оспори президента

Държавният глава оспори два текста от признатите в края на септември промени. Единият планува удостоените с висше военно звание офицери да се показват в Комисията по защита на Народното събрание от министъра на защитата. Вторият текст вкарва повишени критерии за заемането на поста непрекъснат секретар на защитата. Според президента представянето на удостоените с висше военно звание пред парламентарната комисия " нарушава салдото сред органите за управление на защитата ", тъй като съгласно Конституцията удостояването с висши военни звания е пълномощие на президента. Радев смята и, че въвеждането на повишени критерии за поста непрекъснат секретар по защитата " основава условия за дискриминация по отношение на редица котегории лица ", както и, че тези условия " не са гаранция за по-висок професионализъм ".

Марешки още веднъж в болшинството

Ветото на президента беше отхвърлено от втория път. При първото гласоподаване болшинството събра 117 гласа, които бяха незадоволителни за превъзмогването на оспорените от президента текстове - за отменяне са нужни най-малко 121 гласа. Любопитно беше, че депутатите на Веселин Марешки бяха в пленарната зала, само че не участваха в гласуването. А от ГЕРБ твърдяха, че изчезналите при гласуването техни сътрудници са били ангажирани със срещи в Народното събрание и затова не са били в залата.

При прегласуването на ветото болшинството на ГЕРБ и " Обединените патриоти " съумя да събере 131 гласа, като за отхвърлянето гласоподаваха и депутатите от " Воля ". Против бяха народните представители от Българска социалистическа партия, а сътрудниците им от Движение за права и свободи се въздържаха.

По време на дебата от Николай Цонков от Българска социалистическа партия съобщи, че социалистите поддържат ветото на президента, тъй като претекстовете му са " аргументирани и основателни ". Пламен Манушев от ГЕРБ сподели, че измененията не целят да се опълчват на президента, а да няма " партизанщина при назначението на непрекъснатия секретар по защитата. Председателят на парламентарната комисия по защита Константин Павлов (ГЕРБ) уточни, че представянето на претендентите за висши военни звания пред комисия ще се даде " видимост на процесите, които текат във въоръжените сили ".

Отхвърлянето на ветото пристигна на фона на напрежението сред президента и ръководещите през последните две седмици около съвещанията на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В началото на предходната седмица свикания от Радев КСНС, който трябваше да разиска битката с корупцията, се провали, тъй като част от министрите напуснаха съвещанието прибързано, а министър председателят Бойко Борисов закъсня с час и половина и също си потегли преди края му. Няколко часа по-късно от прессекретариата на президента осведомиха, че той постанова несъгласие върху измененията в Закона за защитата.

В началото на тази седмица повторното привикване на КСНС приключи без резултат като не беше реализирана обща позиция по антикорупционния закон. Радев и Българска социалистическа партия упорстват президентът да назначава ръководителя на единния орган за битка с корупцията и този орган да има проверяващи функционалности. Според ГЕРБ ръководителят на антикорупционния орган би трябвало да се избира от Народното събрание и звеното не би трябвало да има проверяващи функционалности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР