© Георги Кожухаров Още по темата Изкупните цени на пшеницата

...
© Георги Кожухаров Още по темата Изкупните цени на пшеницата
Коментари Харесай

Цената на пшеницата е нараснала с над 27%

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Изкупните цени на пшеницата в България са се повишили с 25%

Очаква се спад на реколтата от слънчоглед и нарастване при царевицата
11 сеп 2018
По-ниска зърнена годишна продукция при по-високи цени

До момента България регистрира 3.8% спад в производството на пшеница и над 20% при ечемика
6 авг 2018
Цените на зърното на интернационалните пазари се чака да тръгнат нагоре

Реколтата в България ще е по-висока от миналогодишната съгласно първите прогнози, се споделя в разбор на " Интелиагро "
17 май 2018 Цената на хлебната пшеница се е повишила с над 27% на годишна база, а тази на фуражната- с над 23 на 100. Това сочат данните от последния действен разбор на земеделското министерство за положението на главните селскостопански услуги. През тази година реколтата от пшеница е по-ниска от рекордната 2017 година, а цените на интернационалните пазари се повишават поради проблеми в редица водещи страни производители.

Възход на цените

Според последните данни на земеделското министерство цените на пшеницата към този миг са увеличени с повече от 1/4 на годишна база. Макар в средата на септември да има понижение сред 1 и 2,5% за главните аграрни култури на седмична база, по отношение на миналата година растежът е сериозен. Според данните един звук хлебна пшеница сега се търгува приблизително за 336 лева без Данък добавена стойност (420 лева с данъка), което е нарастване от 27.3% по отношение на миналата година. При фуражната пшеница нарастването е по-ниско- 23.3% на годишна база. Тон от нея към 20 септември се е търгувал за 307 лева без Данък добавена стойност (383 лв), се вижда от оперативния разбор на ведомството.

По последни данни реколтата oт пшеница е 5.4 млн. тона, което е спад от близо 6.3% на фона на рекордната 2017 година Същевременно обаче нарастване на цените има и на интернационалните пазари поради проблеми в редица държави-производители.

Лек растеж и при царевицата

Междувременно данните на земеделското министерство демонстрират, че има лек растеж и на цените на царевицата. През последната седмица звук от нея се е продавал за 266 лева без Данък добавена стойност (332 лв), което на годишна база е нарастване от 3.1%. На последния съвещателен съвет по зърното, който бе извършен преди две седмици, стана ясно, че през тази година се чака нарастване на реколтата от царевица. За 2017 година тя бе 2.5 млн. тона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР