© Георги Кожухаров Китайците просто искат да си сертифицират реакторите

...
© Георги Кожухаров Китайците просто искат да си сертифицират реакторите
Коментари Харесай

Мнения Daily - АЕЦ Белене – шансът да получим нов шамар от Брюксел е огромен

© Георги Кожухаров Китайците просто желаят да си сертифицират реакторите в Европейски Съюз. Още по тематиката
Мнения Daily - Има ли смисъл да раждате деца в България

И още: Защо малките екрани пренебрегват казуса с хазарта; Митът за вярващите българи ще рухне при налагане на набожен налог
14 май 2018
Мнения Daily - Рецептата на Доган за сполучливо властване

И още: Склонна ли е България на геополитически сръдни заради спрени джобни; Каква е изгодата ни от Европейски Съюз и НАТО
13 май 2018 Втора атомна

АЕЦ Белене – шансът да получим нов пестник от Брюксел е голям

От коментар на енергийния съветник и някогашен дипломат в Русия Илиян Василев в неговия персонален блог

С концепцията на китайците да спомагаме на CNNC да сертифицират собствен реактор в Европейски Съюз посредством договорка по Белене ще стане същото като с Южния поток. Обещахме, взехме парите на руснаците и..... нищо. Сега парите ги няма, най-малко една забележителна част от тях, и взелите ги трескаво се мъчат да оттъргуват властта си против геополитически " услуги " на България в Европейски Съюз, с цел да умилостивят Путин - продължението на Турски поток.

Не можем да подсигуряваме нищо за допускане на китайските реактори на пазара в Европейски Съюз. Процесът на сертификация въобще не е автоматизиран, а е висша геополитика, която регистрира макрополитическите, стопански и финансови салда в връзките сред Европейски Съюз и Китай.

Шансовете да получим нов пестник от Брюксел е голям, тъй като геополитиката сред Европейски Съюз и Китай е отвън наш надзор, а допускането на китайската нуклеарна енергетика в Европейски Съюз е тъкмо геополитическо решение. Лоша преценка, неприятни съветници. Изглежда преднамерено вървим към нова зона на спор с Брюксел, тъй като някой " интелигентен " им е споделил, че по този начин ще имаме по-силни преговорни позиции по другите отворени тематики - Шенген, върховенството на закона, Еврозоната и така нататък Напротив, вървим с бързи крачки към края на периферията и е единствено въпрос на време да ни изтикат и отвън нея.

Най-лошото е, че като считат че Овчаров е " експерт ", с който би трябвало да се поучават, хората на власт остават редовно слепи за рисковете на своите дейности и за пропуснатите благоприятни условия. Тогава ще изпуснем и питомното - опцията да продадем или влагаме оборудването дружно с китайците. Нашите " юнаци " все залагат на " едро ", пробват се да надскочат " багра " си, като основават лъжливото чувство че могат повече от това, което действително могат и най-после постоянно се оказва, че Европейски Съюз отговорен, а ние, българските данъкоплатци и консуматори, с олекнали с милиарди джобове.

------------ " Умереното евразийство " става " сдържан център " в политиката ни

Политическа радикализация

Марешки " възстановява " маргиналите от " Атака "

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Анелия Николова
Журналистът Георги Коритаров акцентира значим детайл от тактиката на петата колона в България за " нормализиране " на антиевропейското и антиатлантическо политическо държание.

Антинатовското говорене на Веселин Марешки - в това число настояването за референдум за излизане от НАТО - е ориентирано към радикализиране на маргиналната про-евразийска политика и " изписване " на маргиналите от " Атака " като " мейнстрийм " фигури в българския политически спор.

Този опит не би могъл да бъде сполучлив без забележимото и поредно напредване на главната ръководеща партия ГЕРБ към все по-компромисни и на практика про-кремълски позиции. Последният образец за това е възкресението на корупционния върколак АЕЦ " Белене.

Трябва да имаме поради, че в случай че българската демократична общественост - в това число и нейните крила в структурите на ГЕРБ - не се активизира за отбрана на главните стратегически цели и цели на България като страна, принадлежаща към евроатлантическия свят, самата тази демократична общественост ще бъде маргинализирана.

" Умереното евразийство " ще се трансформира в " сдържан център " на българската политика.

---------- Всичко това наподобява на добре премислена рекетьорска скица.

Здравеопазване

Законът за спор на ползи сковава частните лечебни заведения

От коментар на съоснователя на ДСБ доктор Стойчо Кацаров

Фотограф: Надежда Чипева
В началото на годината, депутатите одобриха нов закон за противопоставяне на корупцията и попречване на спор на ползи. Преди няколко дни Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество разгласява образците на заявления, които в едномесечен период би трябвало да бъдат подадени от лицата, заемащи " висши обществени длъжности. " В член 6 на закона изчерпателно са изброени лицата, заемащи висши обществени длъжности, а измежду тях в точка 46 са посочени: " шефовете и изпълнителните шефове на лечебните заведения за болнична помощ, които се финансират от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и/или от държавния или общинския бюджет; "

На пръв взор наподобява разумно шефовете на огромните държавни лечебни заведения, ръководещи държавна благосъстоятелност и опериращи годишно с по няколко десетки милиона лв., да бъда сложени под рестриктивните мерки на закона. Само, че съгласно този текст с изключение на тях, висши обществени длъжности се оказват и шефовете да вземем за пример на болничното заведение в Белоградчик, Бяла Слатина, Елхово, Провадия и всички останали по-малки или по-големи общински лечебни заведения. Началниците на лечебните заведения по член 5, каквито са Военна болница, Правителствена болница, Спешна помощ, Комплексните онкологични центрове и други, не са висши обществени служба, не би трябвало да заявяват имуществото си и съществуване на спор на ползи.

Най-големият парадокс е, че съгласно текста на закона, висши обществени длъжности са шефовете и шефовете на частни лечебни заведения?!? Проблемът даже не е в това, че тези хора от частния бизнес ще бъдат принудени да подават имуществени заявления, наред с депутати, министри и кметове. Законът на процедура прави невероятно ръководството на частните лечебни заведения. Законът не разрешава на лицата заемащи висши обществени длъжности " при осъществяване на отговорностите си да гласоподават в частен интерес (чл. 56) " и " да употребява служебното си състояние, с цел да оказва въздействие в частен интерес върху други органи или лица(чл. 57) ".

Какъв различен, в случай че не частен е интереса на шефовете и шефовете на комерсиалните сдружения, които са определени от акционерите и съдружниците за да ръководят сдружението по метод, който да им донесе облага. Според член 235 от Търговския закон, " Членовете на препоръките на шефовете на акционерните сдружения са длъжни да извършват функционалностите си с грижата на добър търговец в полза на сдружението и на всички акционери. " В необятния смисъл на думата частен е и интереса на управителите/директорите на държавните и общинските лечебни заведения, тъй като имуществото им като юридически лица е обособено от държавата/общината, а резултатите от работата им обслужват самото сдружение и единствено индиректно се отнасят до обществото като цяло.

Така обрисуваме границите на правния парадокс. Директорът/управителят на лечебното заведение за болнична помощ по смисъла на закона заема висша обществена служба. Това, обаче е несъвместимо с функционалността му на търговец и като подобен би трябвало да бъде освободен от акционерите/съдружниците. Е по какъв начин тогава ще действат тези сдружения?

Едва ли задачата на Министерския съвет, който е вносител на законопроекта и депутатите е била, тъкмо с този инструмент да закрият частните лечебни заведения. Едва ли е направено от нелепост или недовиждане. Директорите/управителите на лечебни заведения за болнична помощ ще бъдат сложени в обстановка на непрекъсната опасност, да им бъде открит спор на ползи. Прилича на добре премислена рекетьорска скица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР