© Георги Кожухаров Българската академия на науките (БАН) се присъединява

...
© Георги Кожухаров Българската академия на науките (БАН) се присъединява
Коментари Харесай

БАН ще прави прогноза за динамиката на COVID-19 в България

© Георги Кожухаров Българската академия на науките (БАН) се причислява към работата на Националния щаб за битка с ковид и ще стартира работа по математически модел за това по какъв начин се развива болестта у нас. Това заяви ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски на ексклузивен брифинг в Министерския съвет.

" Мерките на държавното управление работят и това се вижда от нашите калкулации и прогнози, които вършим ", разяснява проф. Николай Витанов от Института по механика, който се занимава с модели на развиване на инфекции. " Ако карантината не бъде пробита, след към три седмици ще имаме хубави вести, а до два-три месеца ще може да се поздравим, че сме се справили и няма да се стигне до италиански сюжет ", предвижда той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Моделите на Българска академия на науките ще демонстрират по какъв начин се развива болестта по райони, възрасти, плътност на популацията и други " Това би ни дало скъпа информация, с която да вземем редица решения - като пренасочване на експерти и запаси за справяне с епидемията ", съобщи ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Така и не стана ясно обаче дали данните ще бъдат единствено за държавното управление и ангажираните институции, или ще бъдат оповестени за информация на необятната аудитория и къде.

Що е карантина?

От Националния щаб са предложили на Министерство на вътрешните работи и локалните здравни инспекции и посредниците да работят по-активно с ромските общности. " Трябва извънредно сериозен метод и да се изясни що е карантина, по какъв начин се съблюдава тя, какво е ковид, по какъв начин се защищава човек, по какъв начин се предава и това е в ход ", разяснява ген. Мутафчийски, който помоли по-активната работа с ромските групи да не звучи като дискриминация.

По думите му в България има съвсем отмерено систематизиране на тези общности. " Навсякъде, където има такива общности, има цялостна готовност на локалната власт, институции и районните здравни инспекции. Те би трябвало да знаят какво е карантина ", заключи ген. Мутафчийски.

Още инспекции и ограничения

В обстановката, в която се намираме, е допустимо да се появят телефонни измами, грабежи, тъй че напъните не трябва да се хвърлят единствено в една посока, считат от щаба. Отделно от това в последната нощ е имало и инспекция в хотелите за това какви лица и от кое място са били настанени там.

" На прага сме да забраним влизането в България на редица групи жители ", съобщи Мутафчийски, като разясни, че и сега има сходна възбрана, само че тя важи единствено за избрани страни.
Дали има санкционирани за неспазване на карантината, обаче към момента е рано да се каже, защото информацията се обобщава.

Вицепремиерът Томислав Дончев разяснява, че в случай че се наложи и щабът предложи по-строга мярка за карантина на възрастните хора, тя ще бъде спазена. " Това допуска мощна организация на службите за обществен патронаж ", разясни Дончев и добави, че до няколко дни кабинетът ще има изясненост за финансовото застраховане на мярката, ако тя се наложи. Защита
Днес ще бъдат доставени 8000 маски на общопрактикуващите лекари, стана ясно от изявление на Томислав Дончев. Това става на фона на многократните недоволства на медици, че работят без никакви защитни средства. Маски ще има и за зъболекарите. Посочената численост обаче е доста дребна, като се има поради, че в България има към 4100 общопрактикуващи лекари, а маските би трябвало да се сменят през незначителен период от време - към два часа. Отделно над 7200 са зъболекарите.

Общо 4 български заводи създават защитни дрехи. От през днешния ден се включват още две, сподели вицепремиерът. Водят се диалози и със 72 български компании за произвеждане на маски. България е договорила доставката на маски, ръкавици, защитни костюми, очила, калцуни с Турция, Индия, Виетнам, Китай, само че рискът за тях е обвързван с превоза поради затварянето на границите, стана ясно от думите на шефа на пожарната основен комисар Николай Николов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР