© Dado Ruvic Американските регулаторни власти са одобрили рекордна глоба

...
© Dado Ruvic Американските регулаторни власти са одобрили рекордна глоба
Коментари Харесай

Скандалът с Cambridge Analytica вероятно ще донесе на Facebook рекордна глоба от $5 млрд

© Dado Ruvic Американските регулаторни управляващи са одобрили рекордна санкция от 5 милиарда $ за Фейсбук в границите на следствието, което стартира след теча на персонални данни от мрежата, станал известен като абсурда " Кембридж аналитика ". Това оповестяват американски медии, базирайки се на свои източници. Федералната комерсиална комисия (FTC) стартира следствието през март 2018 година, откакто стана ясно, че политическата консултантска компания Cambridge Analytica непозволено е получила достъп до данните на 87 милиона консуматори на Фейсбук. Разследването се концентрира върху това дали от обществената мрежа са нарушили съглашение от 2011 година, според което е било належащо да уведомят ясно потребителите и да получат " експлицитното им единодушие " да споделят своите данни.

Според Wall Street Journal решението е взето предходната седмица с 3 на 2 гласа в интерес на глобата, като разделянето е било по политическа линия - републиканските представители в комисията са дали своят вот " за ", а демократите - " срещу " санкцията. То обаче още не е обществено оповестено. Глобата би трябвало да бъде потърдена от на Министерството на правораздаването и не е ясно какъв брой време може да отнеме това, споделят източниците на медиата. Ако бъде доказана, това ще бъде най-голямата санкция, налагана от Федералната комерсиална комисия на софтуерна компания.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Засега както от Фейсбук, по този начин и от регулатора отхвърлят коментар. Развитието на събитията обаче не е ненадейно от софтуерната компания. Сумата е в сходство с прогнозите на Фейсбук, които по-рано тази година обявиха, че чакат санкция в размер до 5 млрд $. Те успокоиха вложителите със известие, че към този момент са заделили по-голямата част от сумата и компанията няма да се почувства огромна спомагателна финансова тежест при положение, че в действителност се стигне до глоба.
Така при съобщаването на новината от американските медии в този момент вложителите реагираха позитивно и акциите на Фейсбук даже регистрираха растеж от 1.81%.

Неизвестни обаче остават спомагателните ограничения могат да бъдат подхванати по отношение на компанията, а и по отношение на целия бранш - под формата на нови регулации. За такива има напън още през цялото време на абсурда. Има учредения и в аргумента на критиците, че санкцията - въпреки и голяма, в действителност е едвам към четвърт от годишната облага на компанията и резултатът от нея ще е в жанр " бълха ги ухапала ".

Скандалът с основаната в Лондон консултантска компания Cambridge Analytica избухна предходната година, откакто бе разкрито, че компанията е получила нерегламентиран достъп до данните на до 87 милиона консуматори. Тя е получила данните от трета страна, създала куиз-приложение от вида " Каква е вашата персоналност. То обаче е събирало данни освен от потребителите, които са го конфигурирали, само че и от техните другари.
Cambridge Analytica е работила за предизборната акция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2016 година, само че отхвърля да е употребила тези данни в акцията.
Компанията е основана през 2013 година В Лондон, в началото с фокус върху изборите в Съединени американски щати. Стартът е даден благодарение на 15 млн. $ от консервативния милиардер Робърт Мърсър, а името ѝ е било определено от основния редактор на " Брайтбарт " Стивън Банън, който по-късно се трансформира в " сивия кардинал " на Тръмп. Тя е работила и за акцията на Тед Круз, преди да се пренасочи към сегашния държавен глава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР