© Copenhagen Airports International ПрофилМайкъл Сьорслев е директор в Copenhagen

...
© Copenhagen Airports International ПрофилМайкъл Сьорслев е директор в Copenhagen
Коментари Харесай

Майкъл Сьорслев: Ще преместим всички нискотарифни оператори на Терминал 2, веднага след като го ремонтираме

© Copenhagen Airports International Профил
Майкъл Сьорслев е шеф в Copenhagen Airports International от 2012 година Работи там от 1996 година, като заема разнообразни позиции, като съветник и експерт концесии. Леонард Гроте е началник бизнес поделението на SSB Sauerwein und Schaefer Bau AG. Още по тематиката:
Едуард Аркрайт, Groupe ADP: Би било огромна изненада, в случай че България избере различен за концесионер
Греъм Фъргюсън, Manchester Airport Group: Ще заложим на търговия на дребно, паркинги и развиване на недвижими парцели, с цел да не подвигаме таксите
Тиери Део и доктор Ралф Гафал,Munich Airport International: Ще се съсредоточим върху летищни действия, а не върху недвижими парцели
Фотограф: SSB Смятате ли, че процедурата за Летище София е вярно структурирана? Има ли риск от свръх офериране, което да докара до растеж на летищните такси?

- Опитът ни с българските управляващи е бил само и единствено позитивен. Тръжната процедура е транспарантна и изцяло дава отговор на опита ни в други страни. Обнадеждени сме от ангажираността на Световната банка (IFC) и Европейска банка за възстановяване и развитие. Оферта, която подготвихме, е както финансово конкурентна, по този начин и реалистична. Ускореното увеличение на летищните такси за възвращаемост на концесионните разноски, само би довело до понижаване на размера на пътникопотока и надлежно по-ниски доходи, както за летищния оператор, по този начин и за страната.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Каква е политиката ви към таксите на летището? Как ще порастват през годините съгласно вашата оферта?

- Летищните такси са контролирани. Но управническият метод на активите оказва мощно въздействие върху тях. Важно е да се знае, че освен пасажерите, само че и самолетните компании се вълнуват от таксите и налозите. Едно вероятно нарастване би довело до загуба на линии или превозвачи.

Откъде смятате, че ще пристигна нарастването на пасажерите на летище София? Как ще извършите уговорката си, в случай че нарастването на пасажерите не се случи?

- Целта ни е да увеличим входящия трафик или броя идващи в София. Входящите пасажери, било то за туристически или бизнес пътувания, носят изгода както за летището по този начин и за локалната стопанска система. Това би могло да се реализира посредством опазване равнището на сегашните такси и постигайки по-голяма атрактивност на оборудванията и престоя на пасажерите. Наш главен приоритет е откриването на нови линии с обичайни превозвачи, най-много полети на дълги дистанции до Съединени американски щати и Азия, като в същото време увеличим и броя на нискотарифните линии. Поради тази причина неотложно бихме вложили в построяването на трети терминал. Доста нереалистично би било да се опитаме да притеглим нови самолетни компании без възстановяване на услугата и действително увеличение на потенциал.

Какъв тласък ще употребявате, с цел да разширите стратегиите на нискотарифните превозвачи? Можете ли да ни дадете образец за нови превозвачи, които можем да чакаме?

- Ще задържим таксите постоянни, което ще ни помогне да задържим и да притеглим нови нискотарифни самолетни компании. Летище Копенхаген има опит с грижите за нискотарифните пасажери, които са под един покрив дружно с пасажерите на обичайни превозвачи, и това е нещо неповторимо и не се среща постоянно.
Планираме да преместим всички нискотарифни оператори на Терминал 2, незабавно след приключването на ремонта, за възстановяване на привлекателността на нискотарифните оператори.

Ще има ли полети на дълги дистанции? Ако да - към кои страни и по кое време?

- Считаме, че съществува действителна опция за реализиране на директна връзка от София до Северна и Южна Америка и Азия. Възнамеряваме да правим ремонта на оборудванията на Летище София в най-кратки периоди, да се съсредоточим върху прекарването на пасажерите и да увеличим броя на свързващите полети от София. Тези ограничения ще усилят привлекателността на Летище София за самолетните компании отвън Европа. Според нашия разбор има задоволително по размер трафик, който да обоснове откриването на полети на дълги дистанции. В момента пасажерите от/за България заплащат такси и налози за свързващи полети през Германия, Франция или Обединеното кралство вместо тези такси да се заплащат в София. Вече сме в напреднали фаза на договарянията за разкриване на директни полети до Съединени американски щати и сме уверени, че ще успеем да ги доведем до София в най-скоро време.

Бихте ли разказали повече за вашите бъдещи вложения - какви ще са вашите 10 най-големи плана?

- Предложението ни е за неотложно вложение на 695 млн. евро. През първата година ще възобновим Терминал 2 – единствено за четири месеца след подписването на концесионния контракт. Пътниците ще могат незабавно да усетят изгодите от нашите вложения. Едновременно с това ще стартираме градежа на Терминал 3, като планираме откриването му да е до края на 2023 година, което е седем години по-рано от всяка друга оферта.

Съществуващият Терминал 2 ще се свърже с новия Терминал 3, създавайки едно изцяло, покрито пространство като на пасажерите няма да се постанова да излизат на открито, с цел да сменят терминалите.

Смятаме да подобрим доста летищните услуги, осъществявани от подизпълнители, като по този метод пътуващите ще получат най-модерни благоприятни условия за хранене и извършване на покупки на летището; ще актуализираме и увеличим размера на инспекциите за сигурност, с цел да създадем достъпа до терминала по-удобен; ще изградим нов многоетажен паркинг и ново помещение за наемане на коли.

Ще създадем и Академия за въздухоплаване в София. Образованието и образованието е основен аспект от нашата дълготрайна стратегия. Академията ще получи поддръжката на швейцарската просветителна стратегия " Домино ". Ние не притежаваме, нито сме оператори на конкурентно летище, което би попречило осъществяването на нашата цел, а точно, превръщането на Летище София в районен хъб.

Как развиването на недвижимите парцели във вашия план ще повлияе на възвръщаемостта на концесията?

- Всички съвременни летища дават и спомагателни периферни услуги. Предлагаме изграждане на 5-звезден хотел (от основно значение за полетите на дълги разстояние), взаимно със световноизвестна верига, както и съвременен конферентен и изложбен център (от основно значение за входящия трафик) като част от летищния комплекс. Това е в благозвучие с визията ни да превърнем Летище София в районен хъб. Повече трафик и повече пасажери водят до по-висока възвращаемост на вложенията. Тези вложения няма да се отразят върху летищните такси, като ще разчитаме напълно на нараствания пътникопоток.

Можете ли да изброите вашите концесии на летища?

- Copenhagen Airports A/S е притежател и оператор на летищата Копенхаген (CPH) и Роскилде (RKE) в Дания. Ние сме потвърдили способността си да изпълним сполучлив трансфер на ноу-хау на летища в Мексико, Китай и Обединеното кралство и на други летища по света, които консултираме.

Ако не спечелите търга, имате ли интерес към други активи в България? Възможно ли е летище Пловдив?

- Сигурни сме, че сме предложили мощна и печеливша оферта за Летище София. Тя съставлява сериозна инвестиция в България и отразява мощната ни убеденост в перспективността на българския пазар. Готови сме да проучим новите благоприятни условия в България и ще базираме нашите капиталови решения на характерните фактори на всеки обособен актив.

Защо решихте да участвате още веднъж в концесионна процедура в България след първичния ви неприятен опит?

- Понякога, при присъединяване в тръжна процедура за съответен актив, не постоянно печелим, заради аргументи, отвън нашия надзор. Не я преглеждаме като неприятно прекарване.

Какъв е делът на летище Копенхаген в консорциума?

- Copenhagen Airports (CPH) е водещ акционер с представител в борда на шефовете на плановата компания. CPH ще взе участие напълно във вземането на решения по отношение на бизнеса, вложенията и активността по време на целия интервал на концесията. Главният действен шеф на плановата компания, както и други управителни позиции, ще бъдат назначени от CPH.

Можете ли да ни дадете повече информация за собствеността и за най-големите акционери в Sauerwein & Schaefer Bau?

- Copenhagen Airports A/S е притежател и оператор на Летище Копенхаген (CPH) и Летище Роскилде (RKE), Дания. През 2018 е обслужила 300 милиона пасажери с обща задоволеност на пасажерите 81%.
SSB Sauerwein & Schaefer Bau AG (Швейцария) е интернационална компания, разработваща и ръководеща огромни капиталови планове. Фирмата предлага консултантски и проектантски услуги и цялостният набор от действия, нужни за сполучливото привършване на строителни планове. SSB е учредена през 1912 година

ERG International (Турция) е притежател на капитала и оператор на активи и реализатор на инженеринг, доставяне и строителство на огромни инфраструктурни и договорни планове от основаването си през 1972 година до момента, в това число градеж на летища, язовири, Водноелектрическа централа, Топлоелектрическа централа и промишлени предприятия. В миг ERG работи по няколко инфраструктурни плана, в това число автомагистралата Анкара – Нигде.

Консорциумът има ли връзки с Делян Пеевски или различен български предприемач?

- Не. Внесли сме почтена и транспарантна оферта, с финансовата поддръжка на най-големите швейцарски банки и датски финансови институции. Няма подмолни ползи или прикрито въздействие. Всичките сътрудници имат акционерен капитал в плана и нямаме кухи фирми-партньори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР