© Christian Hartmann Още по темата Юнкер предложи финансов и

...
© Christian Hartmann Още по темата Юнкер предложи финансов и
Коментари Харесай

Юнкер: Шенген да се отвори за България и Румъния, ясен хоризонт за влизане в еврозоната

© Christian Hartmann Още по тематиката
Юнкер предложи финансов и механически инструмент за влизане в еврозоната
от Дневник,13 сеп 2017
Юнкер: Трябва бързо да вкараме България и Румъния в Шенген
от Дневник,13 сеп 2017
Юнкер прикани за неотложно приемане на България и Румъния в Шенген
13 сеп 2017
Юнкер: сред загубата на Англия и бъдещето на Европа
от Дневник,13 сеп 2017

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани България и Румъния бързо да бъдат признати в шенгенското пространство. В годишната си тирада пред Европейския парламент за положението на Европейския съюз Юнкер непосредствено засегна България и по още една линия. Той предложи основаването на специфичен присъединителен инструмент за еврозоната, с цел да се подкрепят страните да изпълнят критериите за приемането в нея. В момента България е единствената страна в Европейски Съюз, която към момента не е приела еврото и която е декларирала предпочитание да се причисли към общата европейска валута. Председателят на Европейска комисия също така акцентира, че страните би трябвало да бъдат насърчени да се причислят към банковия съюз оптимално бързо, " с цел да се понижат рисковете за банковите системи на някои страни ".

Речта на Юнкер се дефинира като решаваща за ръководителя на Европейска комисия. Тя трябваше да затвърди чувството, че той води Европейския съюз във вярна посока и да очертае личната му стратегия за бъдещето на съюза. Ако през 2015 и 2016 година страните членки към момента се бореха с следствията на икономическата криза и проблемите на еврозоната, решението на Англия за овакантяване на Европейски Съюз, бежанската рецесия и растежа на поддръжка за популистките партии, в този момент тези рецесии наподобяват загърбени. В момента европейската стопанска система пораства по-бързо от американската, безработицата се върна на равнищата си отпреди 2009 година, броят на мигрантите внезапно понижа (с 97% от Турция) и даже напускането на Англия към този момент се приема без доста драма.

Речта на Юнкер стартира без изненади, като той посочи всички позитивни обстоятелства, без непосредствено да се пробва да се припише заслугите за тази смяна. " Вятърът още веднъж е в платната на Европа ", сподели той на евродепутатите. Изложението му беше в типичния жанр на Брюксел, с всички познати мантри за обединяване и продължение на към този момент стартирана работа за довеждане докрай на построяването на енергийния, финансовия, банковия съюз, завършването на единния дигитален пазар и така наречен Европа на сигурността. Силната част в речта на Юнкер беше неговата визия за бъдещето на Европейски Съюз и съответните ограничения, с цел да бъде тя осъществена. " Отваря ни се прозорец от благоприятни условия, само че той няма да остане отворен вечно ", сподели на евродепутатите ръководителят на Европейска комисия.

Какво следва? Юнкер очерта пет тематики, по които Европейска комисия ще работи в идната година и половина: нова комерсиална политика, индустриална тактика, усилване на водещата роля на Европа в битката с климатичните промени, промени в миграционната политика и усилване на ограниченията за онлайн сигурност. В идващите дни Европейската комисия ще показа четири пакета с съответни предложния.

Повече търговски шовинизъм
Един от най-важните завои в бъдещите политики на Европейски Съюз се обрисуват в региона на търговията. Брюксел ще изостави настояването си за подписване на търговски съглашения, които с изключение на понижаване на бариерите пред търговията включваха и ограничения за регулаторно съдействие и отбрана на вложенията. Последните две провокираха доста рецензии по време на договарянията с Канада и съвсем провалиха подписването на СЕТА. Юнкер даде обещание, че оттук нататък всички позиции по договарянията ще бъдат оповестени през цялото време. " Слагаме завършек на слуховете и непрозрачността ", заявява ръководителят на Европейската комисия.

Друга значима смяна е предлаганата система за капиталова сигурност (investment screening). Тя ще изисква задълбочена инспекция на покупко-продажбите за придобиване на европейски стратегически компании от компании от трети страни, изключително в случай че те са държавни. В последните две години нашествието на китайски вложения в енергийни, транспортни и софтуерни компании провокира съществени рецензии, че Европа елементарно продава софтуерното си преимущество (например при придобиването на международния водач в индустриалната роботика Kuka). " Ние не сме наивни последователи на свободната търговия ", сподели Юнкер.

На процедура Европейска комисия предлага по едно и също време повече отваряне на търговията със света, което би задоволило по-либерално настроените страни в Европейски Съюз, само че в това време и повече протекционизъм за тези, които се опасяват от глобализацията.

Нова индустриална политика
Юнкер даде обещание и нова индустриална политика, която да насърчи бранша, само че не даде повече детайлности (ЕК ще разгласява концепциите си идния понеделник). Той обаче акцентира на автомобилната промишленост, която е гордостта на Европа, само че беше и в центъра на така наречен Дизелгейт. Вероятно препоръчаните ограничения ще включват поддръжка за по-бърза разлъка на превоза в Европа с фосилните горива, което е поклон към Германия. Нейната автомобилна индустрия беше най-засегната от абсурда с подправянето на данните за излъчванията и в този момент може би ще получи помощ за създаването на други възможности.

Лидер на битката с промените в климата
Председателят на Европейска комисия съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да направи " планетата велика още веднъж ". Юнкер не влезе в детайлности (законодателството от близо 1000 страници в региона на енергетиката и климата към този момент е в развой на приемане), като акцентира на това, че след отдръпването на Съединени американски щати от съглашението в Париж Европейски Съюз има обвързване пред цялото човечество. За разлика от различен път обаче закачката със слогана на американския президент Доналд Тръмп мина съвсем незабелязана.

Миграцията остава водеща тематика
В региона на миграцията Юнкер също предлага баланс, който да задоволи оптимално доста страни членки. От една страна, той сподели, че Европа би трябвало да остане отворена за всички тези, които търсят леговище (също лека задявка със Съединени американски щати и известния надпис на Статуята на свободата в Ню Йорк), и акцентира, че единствено за последната година страните от Европейски Съюз са дали леговище и са разселили 720 хиляди души - тройно повече от Съединени американски щати, Канада и Австралия, взети дружно.

В същото време обрисуваните ограничения стягат миграционния надзор. Той предлага да вземем за пример повече старания за връщане на противозаконните имигранти (сега едвам 36% от тях биват връщани в родните им страни), основаване на легални пътища за емиграция (т.е. по-селектиран метод за приемане) и повече помощи за Африка (които към този момент се отпускат единствено при единодушие на страните да одобряват назад своите граждани).

Повече киберсигурност

" Днес хакерските атаки могат да бъдат по-опасни за демокрациите и стопанските системи, в сравнение с оръдията и танковете ", сподели Юнкер. Една от ограниченията, които ще бъдат препоръчани, е основаването на специфична организация за киберсигурност.

Няма Запад, няма Изток, всичко е Европейски Съюз

По-силната част от речта на Юнкер обаче беше неговата визия за бъдещето на Европа Тя явно беше конструирана по модела на известната тирада на Барак Обама на демократическата спогодба през 2004 година, от която започва огромната политическа кариера на досегашния американски президент. " Няма дребни и огромни, източни и западни, северни и южни [членки на ЕС]... Европа се простира от Виго до Варна, от Испания до България... Европа би трябвало да диша и с двата си дроба, другояче нашият континент ще се задушава ", сподели Юнкер.

Както се и очакваше, Юнкер протегна ръка Източна Европа. Председателят на Европейска комисия заявява, че не може да има второкласни жители (макар че образецът му беше с детската смъртност в Италия и Румъния, а не с правата на източноевропейците в Западна Европа), не може да има второкласни служащи (по мотив обвиняванията, че източноевропейците получават по-ниски заплати от сътрудниците си, когато работят в Западна Европа), както и не може да има второкласни консуматори (заради разкритията, че интернационалните компании оферират артикули в Източа Европа с разнообразни съставки от тези, които продават в Западна Европа).

Това, което изненада обаче, е предлагането за основаване на специфична европейска организация за трудовата подвижност, която да следи за вярното приложение на трудовото законодателство. Това може да значи единствено едно – ограничавания за източноевропейците да работят на Запад и очевиден поклон към френския президент Еманюел Макрон. Въпреки че липсват обстоятелства, че командированите служащи действително подкопават заплащането на западните си сътрудници, те ще се изправят пред спомагателна администрация. Юнкер прикани и за по-бързо приемане на оферти обществен дирек за Европа, който още веднъж би трябвало да се бори със " обществения дъмпинг ", в който са упрекнати източноевропейските страни.

За сметка на това Европейска комисия планува да се дадат повече пълномощия на националните органи да глобяват компании, които оферират артикули с разнообразни съставки – нещо, което те и в този момент биха могли да вършат, в случай че имат учредения да постановат наказания.

Без категорично да загатва Полша и Унгария, Юнкер акцентира, че решенията на европейските институции би трябвало да се извършват, както и че не би трябвало да се подкопават локалните съдилища. Наскоро Будапеща сподели, че няма да ползва квотно систематизиране на бежанци макар решението на Европейския съд, че то е наложително за страните членки. Във вторник Европейска комисия разгласи, че стартира процедура за нарушаване против Варшава, откакто полското държавно управление отхвърли да промени политиката си за замяна на съдиите. " В Европа работи върховенството на закона, да бъдеш част от съюза значи да приемаш решенията на органите на съюза и да ги изпълняваш ", сподели Юнкер.

Реверансът към България и Румъния
За сметка на рецензиите към Полша и Унгария Юнкер направи специфичен поклон към България и Румъния, които имат доста по-проевропейска изразителност от централноевропейските страни. Освен че прикани за по-бързото им приемане в Шенген, ръководителят на Европейска комисия разгласи, че ще бъде основан специфичен присъединителен инструмент за еврото, който ще предлага техническа и " даже финансова " помощ за страните от Европейски Съюз, които желаят да се причислят. Засега единствено България е заявила ясно, че желае да влезе в еврозоната. Юнкер акцентира и че всички страни членки би трябвало да се причислят към банковия съюз незабавно, което още веднъж директно касае страната, защото Българска народна банка свързваше влизането в съюза с едновременното приемане на еврото.

Турция навън

Юнкер беше безапелационен, че Анкара не може да се причисли към Европейски Съюз в обозримо бъдеще. " Турция напоследък подхваща великански крачки да се отдалечи от Европейски Съюз, сподели ръководителят на Европейска комисия, имам възприятието, че Турция преднамерено си основава пречки, с цел да може да упреква Европа за спирането на договарянията за участие. " Въпреки че той не сподели какви тъкмо ще са стъпките, които Европейски Съюз ще предприеме, чака се при започване на идната година Европейската комисия да разгласява сериозен отчет към Анкара, който може да стане съображение страните членки да прекратят или да замразят договарянията за участие с Турция.

Макрон – по-скоро не

Въпреки че Юнкер направи някои реверанси към предложенията на френския президент за промени в Европейски Съюз, той непосредствено отхвърли множеството му хрумвания. Например съгласно ръководителя на Европейска комисия вместо финансов министър на еврозоната би трябвало да се сътвори финансов и стопански министър, който обаче да е част от Европейската комисия. Разликата не е единствено семантична. В предлагането на Юнкер новият министър ще се занимава повече с съгласуваност на икономическите политики и финансовите принадлежности на Европейски Съюз, само че не и с обща политика за разноските и приходите на страните в еврозоната, както упорства Франция.

Юнкер изрично отхвърли и концепциите за основаване на обособен парламент на еврозоната. " Парламентът на еврозоната е Европейският парламент ", изрично съобщи той. Според френската концепция обособеният парламент на еврозоната щеше да има опция да приема обособен бюджет за страните от еврозоната, да набира доходи за него и на процедура създаваше нова конструкция отвън тази на Европейски Съюз.

Повече данъчна интеграция
Председателят на Европейска комисия прикани и за потребление на квалифицирано болшинство от страните членки при решаването на финансови въпроси. В момента доста ограничения, които са мечтани от част от страните членки, се блокират от Англия и страните от Източна Европа. Например за въвеждането на налог върху финансовите транзакции, за правила за консолидация на данъчните основи (т.е. фирмите да не могат да избират юрисдикции с по-ниски налози, с цел да таксуват там облагите си) и за облагане на онлайн търговията.

Европейско Централно разузнавателно управление на САЩ?
Юнкер се разгласи и за основаване на европейска разследваща организация. Тя няма да бъде аналог на американското Централно разузнавателно управление на САЩ (както прикани водачът на либералите в Народното събрание Ги Верхофстад), само че ще разреши автоматизирана обмяна на данни за обвинени в тероризъм лица. Липсата й беше една от главните аргументи екстремисти от Белгия да могат да извършат атентати във Франция.

(очаквайте допълнения)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР