© АСЕН ТОНЕВ Забраната на алкохола по парковете е само

...
© АСЕН ТОНЕВ Забраната на алкохола по парковете е само
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ще има ли в София и шериатска полиция

© АСЕН ТОНЕВ Забраната на алкохола по парковете е единствено причина за корупция.
Още по тематиката
Мнения Daily - Столчето на властта е с колелца

И още: Дугин желае да е водач на международна консервативна революция; Никой никого няма да раздира
9 окт 2017
Мнения Daily - Шайков стабилитет

И още: Днешните съветски олигарси са мишки; Разделението Изток-Запад - казусът на Германия и на Европа
8 окт 2017 Морализъм

Ще има ли в София и шериатска полиция

От коментар на Светослав Метанов за offnews.bg

Идеята на Столичната община да забрани използването на алкохол в паркове и градинки, в случай че смущава публичния ред, и плануванаъа санкция от 100 до 300 лв. не е нищо повече от азиатска дивотия и причина за корупция. Разбира се, има и други градове с сходни ограничавания. И не щеш ли София към този момент е с една концепция по-близо до индонезийския град Банда Ачех. И там е по този начин. Не може да се пие по пейките.

Там си имат и нравствена полиция, която дебне младежите дали не се прегръщат и целуват на обществени места. Дори и санкция не ги избавя - шериатската полиция ги санкционира с пердах с пръчка на площада. Така че общинарите да се замислят и по тази тематика. Все отново и у нас не чак толкоз от дълго време биеха печати по краката на девойките с къси поли.

Подобни образци в Азия - колкото щеш. В Чечения локалният феодал и правилен следовник на Путин Рамзан Кадиров от дълго време вкара съществени ограничавания в същата посока. До предходната година продажбата на алкохол в кавказката самостоятелна република бе позволена единствено от 8 до 10 часа сутринта. После и 14-те магазина в страната с лиценз да продават спиртни питиета взеха, че взеха решение от раз да се откажат от него. Кадиров пък изясни, че алкохолизмът и наркоманиите са също толкоз рискови колкото и тероризмът! Така в Чечения си нямат пияници, също както си нямат и гейове - всичките са в пандиза.

Новата разпоредба, която към момента не е гласувана, поставя в дребния си джоб даже тесногръд настроените американци. И там не е позволено по принцип да пиеш в парка, само че в случай че бутилката е увита в непрогледен книжен плик - няма проблем, макар че на всеки му е ясно, че в бутилката няма лимонада.

Самата дефиниция, че възбраната за пиянство на алкохол по улиците и паркове е под изискването " водеща до нарушение на публичния ред и спокойствието на жителите ", хем я обезсмисля, хем отваря малка врата за корупция - почерпка вместо санкция от 100 до 300 лв.. Та нали за нарушение на публичния ред и спокойствието на жителите си има декрет за дребното безчинство. Там и санкцията е по-висока - до 500 лв..

Забраната за използването на алкохол в парка е основаване на проблем там, където го няма. Никой туристически център, в какъвто се трансформира столицата ни с помощта на нискотарифните самолетни компании, а не на Столичната община, не си помисля да санкционира гостите си в парка или на улицата.

---------- Медиите носят отговорност като политиците за положението ни.

Четвърта власт

Журналистите млъкнаха, преди да зададат въпросите

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Питам, без да съм на стол - кой и за какво уволни Анна Цолова? Този въпрос беше заложен преди доста време и отговор няма от " Нова тв ". Питам - кой и за какво пусна пропагандата на Александър Дугин без излагане на другата позиция, без да се запознае българският фен с другата страна на религиозния гуру на Путин - какво мисли за войната, за Крим, силата в политиката?

Питам в качеството си на " глупак ", тъй като съгласно Дугин всеки, който счита, че публична Русия е риск и опасност за България, е подобен. А като мен има много хора. Защо " Нова тв " дава независимост на изява на публично приета за неприемлива за Европейски Съюз персона, а ние, " идиотите ", нямаме право на отговор и реакция? Къде е правото ми на медийна отбрана, че в този момент да пазя Виктор?

И въпреки всичко запитвам, тъй като не стана ясно - Виктор почувствал ли се е застрашен от Валери Симеонов, тъй като самите думи не се еднопосочни? Не са значими нашите тълкования на казаното, значима и меродавна в тази ситуация е неговата.

Всеки ден безусловно в медийната ни среда вървят прояви на пренебрежение, даже на оскърбление против публицисти, в това число от Борисов, от Сидеров, от Каракачанов, и те мълчаха, а в този момент се подвигнаха " европейските " публицисти против Симеонов. Питам - публицистите от Пеевските медии, от " Труд " и сие медии на Кой? И техните права ли защитавате?

Медиите и като притежатели, и като публицисти носят равна, в случай че не и по-голяма отговорност от политиците за настоящето положение, в това число " Нова " и Виктор. Уважавам единствено тези, които потвърдиха, че имат гръбнак, и питат сложните хора с сложните въпроси. Малцина са, от малко издания. Другата, обслужващата или примирена публицистика в този момент да стачкува, че права били нарушени?! Какви права - те млъкнаха, преди да зададат въпросите.

Когато " Нова тв " отговори на горните въпроси - тогава ще схвана, че им пука за мнението на " идиотите ".

------------- Всъщност турските пари ще потекат най-много в така наречен промишлености с ниска добавена стойност.

Западни Балкани

Сърбия – идната цел на неоосманизма

От коментар на Неманя Руйевич за " Дойче веле "

Фотограф: MARKO DJURICA
Ердоган и Вучич си наподобяват освен по стилния си жанр. Сърбия не може да се мери с Турция по територия, по тази причина Вучич и Ердоган в действителност играят в разнообразни лиги. Но двамата обичат безспорната власт, в това число и опекунстването на опозицията и на сериозните медии. В същото време и двамата се изживяват като спасители, които неуморно се трудят за богатството на народа за да основат нови работни места и да донесат напредък на стопанската система.

Впрочем тъкмо за това ще става въпрос и през днешния ден, 10 октомври, когато Ердоган идва на публично посещаване в Белград, придружаван от 150 висши представители на бизнеса. Посланието гласи: към сръбските земи ще потекат големи количества пари. Икономическите потребности на турското държавно управление елементарно влизат в благозвучие с тези на сърбите, споделят икономистите. Вълшебната думичка за Анкара е " износ ": единствено в случай че износът продължи да нараства може да бъде реализиран и неотдавна обещаният годишен растеж от 5.5%. А Западните Балкани оферират на турските вложители задоволително евтина работна ръка и улеснен достъп до пазарите на Европейски Съюз.

Александър Вучич пък залага на свежи капитали и нови работни места - той даже е подготвен да заплаща на задграничните вложители дотации в размер на към 10 000 евро за основано работно място. Сръбският автократ непрекъснато повтаря, че в Европа страната му ще заеме първото място по напредък. Само че към този момент цифрите приказват друго: със своите 1.6% през последните три години Сърбия бе последна по напредък в района.

Всъщност турските пари ще потекат най-много в така наречен промишлености с ниска добавена стойност, т.е. там, където има потребност от елементарна работна ръка, а не от висококвалифицирани фрагменти. Днес над 1000 сръбски служащи са заети в производството на евтини дънки за турски компании. Според сръбското държавно управление броят им ще скочи до 3000. В Сърбия се приказва и за турски ползи към локалната дърводобивна и дървообработваща промишленост, както и към производството на млечни артикули.

Немалко наблюдаващи обаче допускат, че балканските апетити на Турция са свързани освен с стопанската система. Така да вземем за пример и през днешния ден Турция финансира джамии, учебни заведения и филантропични организации - най-много в страните с преобладаващо мюсюлманско население като Босна или Албания. " Тук си имаме работа и с неоосманизма. Турците живеят с илюзията, че някогашните им колонии ги чакат надали не с необятно отворени прегръдки ", споделя Атила Йешълада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР