© Анелия Николова Управлението на отрасъл ВиК е сериозно предизвикателство,

...
© Анелия Николова Управлението на отрасъл ВиК е сериозно предизвикателство,
Коментари Харесай

Новият Закон за ВиК се бави, тепърва ще се събират идеи за промените

© Анелия Николова " Управлението на бранш ВиК е съществено предизвикателство, дебатите занапред предстоят - имаме подготвеност да ги стартираме с новия закон за ВиК още при започване на 2020-а. " Това съобщи министърът на районното развитиеПетя Аврамова в своя доклад за 2019г. и даде поръчки, че до 15 май законът ще бъде оповестен за публично разискване. През януари зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков заяви пред " 24 часа ", че законът към този момент се написа от работна група и до април-май би трябвало да влезе в Народното събрание.

На 5 май в портала за публични съвещания в действителност бе оповестено нещо по тематиката. Но то не е план на Закона за ВиК, а социална консултация за правене на подобен план. Още по-странното е, че това се случва за повторно. През януари 2018г. районното министерство провежда социална консултация за същия този закон, а тогава министър бе точно Нанков, в чиито сектор попадаше ВиК бранша в първите два кабинета " Борисов ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега заинтригуваните страни имат две седмици - до 19 май, с цел да дадат мнения. Което значи, че план на Закон за ВиК може да бъде показан най-рабо през юни.

Идеи: по-малко надзор, повече пари

На процедура Министерство на районното развиване и благоустройството търси хрумвания за това по какъв начин да се ръководи водния бранш. С плана ще би трябвало да се уреди собствеността на ВиК системите, която в този момент е разграничена сред общини и страна, отговорностите на притежателите на инфраструктурата и на ВиК операторите, пълномощията на органите за регулирането и контрола при даване на ВиК услугите и други

През януари Николай Нанков да вземем за пример сподели, че се възнамеряват водни помощи за обществено слабите на правилото на модела на енергийните помощи. Тогава той разяснява, че ще се преразгледа и ролята на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка с ВиК операторите. По думите, пред " 24 часа " регулацията трябвало да си бъде в районното министерство, което е и принципал на множеството ВиК сдружения в страната. Смисъл от самостоятелен регулатор имало в случай че става въпрос за частни оператори или концесионери.

В момента КЕВР утвърждава бизнес проектите на опеарторите, следи за неприятно ръководство и би могла да е неутрален източник на регулация на работата на сдруженията. Същото по този начин комисията дефинира и цеите на водата, Ако министерството единствено контролира своята активност, ще влиза в спор на ползи - въпреки всичко стремежът ще бъде да се усилят приходите.

Още повече опитът до момента демонстрира, че Министерство на регионалното развитие не съумява да реализира и контролът, който към този момент има. Във ведомството има две дирекции - за ВиК и за комерсиалните сдружения, каквито са да вземем за пример водните оператори. Сред техните отговорности са да възнамеряват построяването на инфраструктура, както и да наблюдават финансовото положение и административния потенциал. Когато проблемите във ВиК бранша изплуваха и станаха обществено притежание около рецесията с водата в Перник, стана ясно, че Министерство на регионалното развитие е било измежду институциите, които са неглижирали уговорките си. Всички заинтригувани страни ще могат да създадат мнения и оферти на електронната поща или на физическия адрес: на ведомството: София, ПК 1202, ул. " Св. Св. Кирил и Методий " № 17-19, като писмата би трябвало да се адресират до министъра на районното развиване и благоустройството. Една от най-големите нововъведения беше скорострелното основаването на ВиК холдинга, в който да влязат всички ВиК оператори с държавно присъединяване. Най-впечатляващото е капиталът му - 1 милиарда лева, който ще се употребява за инвесстиции във ВиК инфраструктура.

Някои други промени обаче се случват по-бавно. В началото на 2019г. Министерство на регионалното развитие избра кой да създаде единна осведомителна система за ВиК услугите и указател на ВиК операторите. Те обаче ще са подготвени към края на 2020г. по график.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР