© Анелия Николова Още по темата Роумингът със Западните Балкани

...
© Анелия Николова Още по темата Роумингът със Западните Балкани
Коментари Харесай

Българските телекоми предложиха по-ниски цени за Западните Балкани

© Анелия Николова Още по тематиката
Роумингът със Западните Балкани поевтинява още от това лято

Приета е пътна карта и мониторинг а процеса
18 май 2018
Пикът на българското председателство идва

Срещата " ЕС-Западни Балкани " в София ще приказва за инфраструктура, само че едва ли ще даде сигнали за бъдещо участие
15 май 2018
Съседите са ни скъпи. Роумингът също

България подписа съглашения за понижаване цените на роуминга със Сърбия и Македония, само че бизнесът към този момент не следва тази самодейност
13 апр 2018 Само няколко седмици след срещата на върха за Западните Балкани в София, на която бе показан и проектът за събаряне на таксите за роуминг в района, българските телекоми намалиха осезаемо цените за диалози и интернет сред страните, като предложиха специфични пакети, отвън общоприетите си цени. Инициативата на Европейската комисия даде непълен резултат доста по-рано, в сравнение с се очакваше.

В случая става дума за проекти на обособените телекоми, а не за общо събаряне на цените за диалози в района, които си остават високи. Тези проекти обаче отново ще са потребни за клиентите, които пътуват и ще се отразят на сметките им за роуминг.

Кой какво предлага

Още в последния ден на май от БТК оповестиха, че компанията ще даде опция на своите клиенти да приказват, пращат SMS-и и употребяват мобилен интернет в страните от Западните Балкани при преференциални условия. Телекомът към този момент предлага пакет с включени 100 минути за изходящи диалози, 100 SMS и 100 MB дневно за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Цената на пакета е 4 лева с Данък добавена стойност дневно, като тази цена се начислява единствено в случай че има осъществени изходящи диалози, изпращане на SMS или прилагане на мобилни данни. Стандартните цени без задействан пакет за роуминг в тези страни стартират от 2.29 лева за минута диалог, от 0.59 лева за изпратен SMS и от 15 лева за МВ.

Днес сходни вести пристигнаха и от " Теленор ", която пуска новия си пакет Roam&Surf Europe. Той е годен за страните от Западна Европа, страните отвън Европейски Съюз и Турция. С новия проект клиентите на телекома ще могат да избират сред това да имат повече интернет на оптималната скорост или да употребяват пакет с годност от седем дни. Еднодневният пакет включва 1000 " МБ за 3 лева, а седмичния – 700 МБ дневно против 19 лева Според прессъобщението на компанията това е първата стъпка в поддръжка на напъните на България и Европейски Съюз за приобщаване на страните от Западните Балкани към европейските цифрови политики.

" А1 България " от своя страна към този момент предлага роуминг проект " A1 Europe&Balkan ". При него се заплаща дневна такса от 1.99 лева, против която клиентите имат опция да приказват и употребяват интернет на ниски цени в Европейски Съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция, Сърбия и Македония. В случай че няма ползване, таксата не се начислява.

Досега цените за диалог със Западните Балкани бяха сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута и 20 - 25 лева на мегабайт за мобилен интернет.

С някои ангажименти

За клиентите е значимо да знаят, че проектите на българските компании важат единствено в случай че в чужбина се употребяват съответните целесъобразни сътрудници. При БТК това са Vodafone за Албания, m:tel за Босна и Херцеговина, Monaco Telecom за Косово, T-Mobile за Македония и Telenor за Черна гора и Сърбия. При " А1 България " целесъобразните мрежи са Vip Mobile за Сърбия и One.Vip в Македония. " Теленор " не оповестява за избрани мрежи, при които да важи пакетът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР