© Анелия Николова Манипулиран ли е Имотният регистър? Поводът за

...
© Анелия Николова Манипулиран ли е Имотният регистър? Поводът за
Коментари Харесай

Манипулиран ли е Имотният регистър?

© Анелия Николова Манипулиран ли е Имотният указател? Поводът за този въпрос е обява от уеб страницата " Биволъ " от неделя, в която се твърди, че в партидата на основния прокурор Сотир Цацаров по физическо лице към Службата по вписванията в Пловдив е изтрита информация за негова договорка от февруари 2007 година

Внимателна инспекция на обстоятелствата обаче демонстрира, че възможната корист е единствено едно от многото пояснения и е доста малко евентуално това да се е случило тъкмо този уикенд.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Става дума за добит от основния прокурор (тогава ръководител на Окръжен съд - Пловдив) и брачната половинка му апартамент в Пловдив от компанията " Калисто Мати ". " Биволъ " прави връзка сред изчезналата информация и обстоятелството, че през уикенда Имотният указател, който е част от Агенцията по вписванията, беше в профилактика.

Какво тъкмо липсва?

Справките в Имотния указател могат да се вършат по разнообразни критерии - име или идентификатор (ЕГН или ЕИК) на физическо или юридическо лице, адрес или документ, въз основата на който е станало вписването (нотариален акт, контракт за ипотека, акт за държавна благосъстоятелност и т.н.).

При информация по лице излизат хронологично (от най-новата към най-старата) всички покупко-продажби, по които лицето е страна. В тях се разказва номерът на акта, въз основата на който е станала справката, входящи номера, нейният тип, качеството на страните по договорката и изложение на парцела.

При тази информация не се вижда кой е продавачът

Увеличаване

При тази информация не се вижда кой е продавачът

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

При информация за Сотир Цацаров в Службата за вписванията в Пловдив излизат неговите покупко-продажби там - общо 17 на брой. Една от тези покупко-продажби е за покупката на въпросното жилище. От записа обаче липсва другата страна по договорката - продавачът " Калисто Мати ". Същото е ситуацията и в случай че се направи информация по партидата на " Калисто Мати " - там сдружението излиза като продавач, само че купувачът не е вписан.

Информацията се появява, в случай че се направи информация по вписания нотариален акт - тогава излизат двете страни по договорката, т.е. информацията не е изтрита.
При информация по нотариален акт цялата информация е налице

Автор: Капитал

От Агенция по вписванията разясниха, че " акт №196, том 8 от 2007 година е въведен в остаряла осведомителна система през 2007 г (...). В остарялата система са се вкарвали поотделно данни за всеки парцел и лице, обвързвано с него, т.е. не е имало опция да се отразяват връзки сред страните в акта и парцела ".

" От приложената справка/снимка от медията ясно се виждат 3 обособени записа/генерирани информации. Това е по този начин заради метода на въвеждане на данни в остарялата осведомителна система, а точно три обособени записа за всяка страна. ИИСКИР не е примитивен указател, той дава гласност и противопоставимост на данните, вписани в него. Първичният документ е актът, който, видно и в трите информации, е един същ ", дават отговор още от институцията.

Справка на " Капитал " по други покупко-продажби в същата работа (в Пловдив) през 2006 и 2007 година демонстрира, че случилото се с Цацаров не е изолиран проблем. Има и други информации, при които липсва информация за една от страните. В същото време множеството са такива, в които двете страни излизат

Увеличаване

Справка на " Капитал " по други покупко-продажби в същата работа (в Пловдив) през 2006 и 2007 година демонстрира, че случилото се с Цацаров не е изолиран проблем. Има и други информации, при които липсва информация за една от страните. В същото време множеството са такива, в които двете страни излизат

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Справка на " Капитал " по други покупко-продажби в същата работа (в Пловдив) през 2006 и 2007 година демонстрира, че случилото се с Цацаров не е изолиран проблем. Има и други информации, при които липсва информация за една от страните. В същото време множеството са такива, в които двете страни излизат.

" Това се дължи на обстоятелството, че в остарялата система са се вкарвали поотделно данни за всеки парцел и лице, обвързвано с него, и не е имало обвързване да се отразяват всички връзки сред страните в акта и парцела. Това в годините е довело до неунифициран формат на въвеждане на данните в обособените полета ", дават отговор на уточняващия ни въпрос от Агенцията по вписванията.

Неяснотата в тази ситуация е от кой момент тъкмо липсва информация за Цацаров в персоналната му партида - дали изнапред такава не е била записана, или дали тя е изчезнала след това и в случай че да - по кое време тъкмо е станало това. И не на последно място - дали става дума за умишлени дейности, тъй като IT експерти, работили по системата, разясниха, че Имотният указател е " юридически като в час по трудово ".

Проблемна ли е договорката на Цацаров?

Въпросната покупко-продажба от 2007 година беше обсъждана в края на 2012 година около предизвестения избор на Сотир Цацаров за основен прокурор дружно с други негови покупко-продажби, към които резонно подозрение за заобикаляне на данъчното законодателство.

Проблемът с съответната договорка с " Калисто Мати " беше, че в Имотния указател излизаше като подаяние.

Тогава Цацаров показа нотариален акт, от който се вижда, че става дума за покупко-продажба, която очевидно е била разказана неправилно като подаяние.

След обявата на " Биволъ " в регистъра беше направена корекция и договорката към този момент излизаше като покупко-продажба, а не като подаяние. Възможно е точно това да е повода да се е счупила информацията при справката.

В понеделник от пресцентъра на държавното обвиняване разпространиха " послание " на Сотир Цацаров, в което той показва подготвеност да даде всички документи по договорката и " спомагателни такива, тъй като нямам какво да укривам ".

В обръщението си основният прокурор декларира, че е осведомен както с задачите, " по този начин и със сценаристите на тези изявления ". След това Цацаров показва възмущение, че обявата няма създател, тъй като по този начин " единственото неразбираемо и завалено от мен е неналичието на героизъм от страна на нейния автентичен създател да застане с името си зад това, което е написал ".

Последното не е учудващо, доколкото през годините Цацаров поименно нападаше публицистите, които го подлагаха на критика.

Какво се е случвало в Имотния указател през уикенда?
От Агенция по вписванията дадоха отговор, че през уикенда е било осъществено планувано възобновяване на системата, което е било оповестено авансово на страницата на институцията. " Планираното възобновяване на системата е с оглед изпълняван план " Надграждане на Имотния указател за интеграция с Кадастралния указател и даване на спомагателни е-услуги " по Оперативна стратегия " Добро ръководство ". След осъщественото възобновяване на осведомителната система на Имотния указател е обезпечена опция за даване на нова услуга: автоматизирано уведомяване от Имотен указател на посочен e-mail адрес ", споделят още от Агенция по вписванията.

" Капитал " научи, че този уикенд в Агенцията по вписванията е станала промяната на поддържащите компании, като " Лирекс " е предала тази активност на " Информационно обслужване ".

Може ли да се манипулира информацията в Агенция по вписванията?
Теоретично - да. През годините е имало не един и два опита за вмешателство на политически и стопански кръгове в работата на Агенцията по вписванията по съответни вписвания. И в случай че сходна интервенция в Търговския указател е на практика невероятно да стане без диря (освен в случай че не бъде пометен целият указател, както се случи предишното лято), то в Имотния сходна интервенция е надалеч по-лесна, тъй като осведомителните системи са извънредно остарели.

Например тази, която се е употребила към 2007 година, съхранява информацията в txt формат.

Електронната част от Имотния указател обаче отразява само подадените и вписани от съдии по вписванията хартиени документи, т.е. даже и информацията в електронната база данни да бъде заменена, това може да заблуди единствено тези, които вършат отдалечени информации, защото същинската воля на страните ще остане в хартиените документи (освен и в случай че те не са били сменени или подправени).

Целият скандал е илюстрация не за злоупотреби, а по-скоро за неналичието на доверие в институциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР