Collins Aerospace, дъщерна компания на RTX, успешно демонстрира своята усъвършенствана

...
Collins Aerospace, дъщерна компания на RTX, успешно демонстрира своята усъвършенствана
Коментари Харесай

F-35 е твърде горещ? Американският изтребител получава мощно охлаждане с нова 80kW технология

Collins Aerospace, дъщерна компания на RTX, сполучливо показва своята усъвършенствана система за зареждане и изстудяване (EPACS), оповестява изданието RTX. Системата EPACS се създава, с цел да размени сегашната система за ръководство на топлината на борда на американския аероплан F-35. Устройството показва 80 kW охладителна мощ при необятен набор от условия.

„ F-35 е в основата на съюзническите сили по света “, споделя Хенри Брукс, президент на направлението Power & Controls в Collins Aerospace. „ За да се модернизира платформата с усъвършенствани системи за противопоставяне на нововъзникващите закани, е нужна доста усъвършенствана опция за изстудяване. Чрез своя по-ефективен термодинамичен цикъл EPACS може да обезпечи нужното на F-35 подсилено изстудяване и да спомогне за удължение на живота на самолета за десетилетия напред “, добави той.

Според Правителствената работа за отчетност актуалната система за ръководство на зареждането и топлината (PTMS) на F-35, която дава отговор за охлаждането на подсистемите на самолета, генериращи топлота, се употребява в несъразмерна степен. Тази несъразмерна приложимост води до това, че моторът работи над плануваните за него равнища, което усилва износването му. В резултат на това оценката на разноските за виталния цикъл на машината доста се е трансформирала.

Aviation Week от своя страна заяви, че конструкторите на самолета F-35 са приели, че електрониката ще създава не повече от 14 kW отпадна топлота. Това съмнение е взето поради при проектирането на PTMS/. Включително мощността на мотора на охладителната система и диаметъра на тръбите, които подават охлаждащата течност към топлообменника от полиалфаолефин към атмосферата.

Според отчет от месец май на Правителствената работа за отчетност преди петнадесет години Lockheed открива, че охладителната система на F-35 Block 3F е незадоволителна. И не се оправя доста добре. Тя е изисквала 32 kW охладителна мощ вместо 14 kW. Компаниите Lockheed, Pratt и Honeywell са коригирали PTMS. Те са съумели да изсмучат два пъти по-голямо количество въздух от мотора, с цел да преодолеят тази разлика. Това обаче понижи експлоатационния период на задвижващата система и докара до увеличение на разноските за ремонт.

Липсата на задоволително изстудяване става все по-съществена заради прибавянето на по-мощна електроника и датчици като част от програмата за рационализация на Блок 4. Тези усъвършенствания са нараснали условията към охладителната система да обработва до 47 kW остатъчна топлота. Освен това класифицираните модернизации, планувани за 2030 година, могат да покачат условието до най-малко 62 kW, а може би и до 80 kW. Оттук идва и новата EPACS на RTX.

„ Нашите военнослужещи незабавно се нуждаят от осъвременена система за изстудяване и ръководство на F-35, с цел да са в крайник с непрекъснатото модернизиране на опциите на самолета “, съобщи американският представител Джо Кортни (CT-02). „ Постигането на 80 kW охлаждащ потенциал на EPACS показва един сериозен стадий, който бързо ще даде опция за потребление на жизненоважните бойни качества на F-35, като в същото време ще докара до обилни икономии на разноските на данъкоплатците “, добави той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР