CNN съобщава за проучване, което открива високи нива на токсични

...
CNN съобщава за проучване, което открива високи нива на токсични
Коментари Харесай

Откриха отровни вещества в спортни облекла и бельо на водещи марки

CNN оповестява за изследване, което открива високи равнища на токсични химикали в спортно облекло и долни дрехи от известни марки. Говорим за BPA, бисфенол А - това вещество се употребява за производството на някои типове пластмаса. Високото му наличие може да бъде нездравословно за здравето: да докара до развиване на астма, сърдечно-съдови болести, диабет, рак, затлъстяване и еректилна дисфункция.

В продължение на шест месеца са тествани спортни облекла и долни дрехи: по-специално се загатват сутиени от Athleta, PINK (Victoria`s Secret), Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike, Fila, спортни горнища от The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance и Reebok. Както се оказа, равнището на BPA в тях надвишава безвредната норма с 22 пъти. Това се отнася за облекла въз основата на полиестер, съдържащи спандекс.

Американският център за опазване на здравето на околната среда, който е направил тестването, даде на производителите на спортни артикули 60 дни да поправят нарушаванията. Ако това не стане, центърът ще ги съди. Представителите на марката към момента не са коментирали новината.

В момента BPA се намира в огромно многообразие от артикули - от бебешки бутилки до кутии за консерви. Веществото може да попадне в човешкото тяло освен посредством храна или вода от пластмасови контейнери и бутилки, само че и просто при контакт с кожата. „ Проучванията демонстрират, че BPA може да се всмуква през кожата и да навлезе в кръвообращението единствено за няколко секунди ", се споделя в изследването. „ И хората носят спортни сутиени и тениски с часове, потят се в тях, ето за какво високо равнище на BPA поражда огромна угриженост. “ За тези, които носят спортно облекло, откривателите предлагат ограничение на времето, през което то взаимодейства с кожата, като да вземем за пример преобличане незабавно след тренировка
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР