Предстои облекчение от горещата вълна за североизточната част и средния Атлантически океан, но южните райони остават изложени на риск

...
CNN — Основната тежест на екстремните горещини, които задушаваха североизточните
Коментари Харесай

CNN —

Основната тежест на екстремните горещини, които задушаваха североизточните и средноатлантическите региони тази седмица, се очаква да свършат късно в събота, но много хора в южната част на САЩ ще издържат на задушливи температури още няколко дни, тъй като смъртните случаи, свързани с горещините, нарастват.

Различни предупреждения за топлина продължават да съществуват за милиони, простиращи се от Мисури до Вирджиния и Ню Джърси, но се очаква повечето от тях да изтекат в събота вечерта. През деня температурите няма да се понижат.

„Много места са готови да счупят своите температурни рекорди за дневни върхове, както и топли нощни минимални нива до събота сутринта“, каза Националната метеорологична служба, добавяйки, че някои райони в Североизточната част и средния Атлантически океан могат да очакват най-високите си температури досега тази година .

Доставчици продават студени напитки близо до Мемориала на Линкълн във Вашингтон, окръг Колумбия, на 27 юли. Продавачи продават студени напитки близо до Мемориала на Линкълн във Вашингтон, окръг Колумбия, на 27 юли. Брендън Смяловски/AFP/Getty Images

Опасно високите температури се оказаха смъртоносни в Аризона, Илинойс и Тексас, тъй като експанзивната гореща вълна се разпространи в голяма част от страната, като влажността също играе роля за изостряне на физическите въздействия върху хората, животните и растенията.

Експертите са съгласни, че предизвиканото от човека изменение на климата е основен фактор, водещ до рекордно високи температури, и учените казват, че юли ще бъде най-горещият месец на планетата в историята.

 Рулът на разбит кораб стои в купчина избелени мъртви корали в коралов риф в Кий Уест, Флорида, 16 юли 2023 г. Кораловият риф, най-големият в континенталната част на САЩ, се счита за бариерен риф и е около 350 мили (563,27 км) широк от Националния парк Драй Тортугас до залива Сейнт Луси в окръг Мартин, Флорида. (Снимка от Joseph Prezioso / AFP) (Снимка от JOSEPH PREZIOSO/AFP чрез Getty Images) Рулът на разбит кораб стои в купчина избелени мъртви корали в коралов риф в Кий Уест, Флорида, 16 юли 2023 г. Кораловият риф, най-големият в континенталната част на САЩ, се счита за бариерен риф и е около 350 мили (563,27 км) широк от Националния парк Драй Тортугас до залива Сейнт Луси в окръг Мартин, Флорида. (Снимка от Joseph Prezioso / AFP) (Снимка от JOSEPH PREZIOSO / AFP чрез Getty Images) Джоузеф Прециозо/АФП/Гети изображения

Топлинните индекси – мярка за усещането на температурата върху кожата при отчитане на относителната влажност – се очаква да се движат около 100 и 110 градуса в събота над части от Средния Запад, Средния Атлантик и Североизток.

Но облекчението е на път за някои: в неделя студен фронт ще премине през средата на Атлантическия океан, като в крайна сметка ще сложи край на горещата вълна за голяма част от Източното крайбрежие.

Междувременно в югозападната част се очаква гореща вълна в продължение на няколко дни, преди да настъпи известно облекчение. Финикс може да сложи край на поредицата си от дни от върхове над 110 градуса в неделя, докато Лас Вегас се очаква да види върхове над 100 градуса в началото на следващата седмица. Нова гореща вълна се очаква да се натрупа в началото на следващата седмица в южното крайбрежие и крайбрежието на Персийския залив.

Ето как горещините се отразяват на общностите в цялата страна:

• Смъртните случаи, свързани с горещината, нарастват в САЩ: В Илинойс 53-годишна жена почина в четвъртък в апартамента си в Пеория, който нямаше климатик, тъй като електричеството там беше прекъснато, окръг Пеория казаха от съдебната служба. Тя е починала от "обостряне на хроничните си медицински състояния поради прекомерната топлина в апартамента", казаха от кабинета на съдебния лекар. В Тексас 66-годишна жена почина рано във вторник от екстремните горещини, след като беше откарана в болница от апартамента си в Норт Ричленд Хилс, съобщи полицията.

• Окръг Аризона се готви за преливане на смъртни случаи: Окръг Марикопа в Аризона добави 10 хладилни контейнера, за да се справи с евентуално преливане на смъртни случаи, свързани с топлината. Контейнерите все още не са необходими, но кабинетът на съдебния лекар е над нормалния си капацитет, каза говорител на окръга пред филиала на CNN KTVK/KPHO. Окръгът, дом на най-гъсто населения град в щата, Финикс, вече съобщи за 25 смъртни случая, свързани с горещината, досега тази година от понеделник. Десетки други смъртни случаи бяха разследвани за потенциална връзка с топлината.

• Сигнали за топлина: Вашингтон, окръг Колумбия, и части от Мериленд и Вирджиния, заедно със Сейнт Луис и Канзас Сити, Мисури, са под предупреждение за прекомерна топлина в събота. Филаделфия, Ню Йорк и Нюарк, Ню Джърси, са под предупреждения за топлина.

Екстремните горещини взеха жертва на животните в Тенеси тази седмица. Властите спасиха 21 кучета от гараж и бетонна структура, подобна на навес, в помещенията на дом в Лорънсбърг, който е „неподходящ за настаняване на хора или животни“, каза шерифът на окръг Лорънс. Температурите в района бяха около 90-те, а кучетата нямаха храна и вода. Кучетата са изведени от имота и са лекувани.

В Аризона тази седмица някои кактуси загинаха в ботаническата градина във Финикс от високите температури, а служители в щата също съобщиха за посещения в спешното отделение за екстремни топлинни изгаряния, след като хора паднаха на земята.

Ели Маскет, Крис Бойет, Робърт Шакълфорд и Ребека Рийс от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР